A bürokrácián spórolna a gazdasági miniszterjelölt

Vágólapra másolva!
Több száz milliárd forintot lehetne megtakarítani az adminisztrációs terhek csökkentésével a gazdasági miniszteri posztra jelölt Varga István szerint, akit hétfőn támogatott a parlament illetékes bizottsága. Varga legfontosabb feladatának azt nevezte, hogy minél kevesebb áldozattal kerüljön ki az ország a recesszióból.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága hétfői ülésén 16:11 arányban támogatta Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszterjelölt kinevezését. A bizottsági meghallgatáson Varga azt mondta: feladata a válságkezelési programhoz kapcsolódó cselekvési terv végrehajtása lesz, amelynek lényege, hogy megvédjék a munkahelyeket, és minél kevesebb áldozattal kerüljön ki az ország a recesszióból.

A világgazdasági válságról a miniszterjelölt azt mondta, egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen mélységű lesz, az azonban látható, hogy a 2009-es év az egyik mélypontja lehet a krízisnek. Magyarországon a gazdasági visszaesés mértéke elérheti az 5,5-6 százalékot az idén, az Európai Unióban ez 4 százalék körül alakulhat majd, globálisan pedig 1,5 százalékot tesz ki. A jelölt szavai szerint feladatuk, hogy tompítsák a recesszió hatását.

A miniszterjelölt szerint úgy kell felülvizsgálni a kiadási oldalt, hogy a válságkezelés mellett megőrizzék a munkahelyeket, újakat teremtsenek, amelyek aztán megalapozzák a későbbi növekedést. Magyarországon az adminisztrációs teher a GDP 6,5 százaléka, míg az unió átlaga csupán 3 százalék - mondta a jelölt. Ha csupán az uniós átlagra sikerül mérsékelni a terheket, az is több száz milliárd forintos megtakarítás - jelentette ki Varga.