Vágólapra másolva!
Várhatóan eléri az Európai Parlamentbe való bejutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt a Jobbik - derül ki a Marketing Centrum közvélemény-kutatásából. A felmérés szerint összesen három párt lesz képes erre: a Jobbikon kívül a Fidesz és az MSZP. Szintén hétfőn tette közzé kutatását a Forsense Piackutató és Stratégiai Tanácsadó Intézet, amely ugyanilyen mandátumelosztást mért.
Vágólapra másolva!

A Jobbik is szerezhet mandátumot a másfél hónap múlva esedékes az EP-választáson - derült ki a Marketing Centrum közvélemény-kutatásából. A felmérés szerint három párt lépheti túl az ötszázalékos küszöböt: a Fidesz várhatóan 15, az MSZP hat, a Jobbik pedig egy mandátumot szerezhet. A közvélemény-kutató a 2004-es EP-választással szinte azonos, 38 százalék körüli részvételi arányt jósol a június 7-i választásra.

A március végén, 1011 fő megkérdezésével készített felmérés szerint az MSZP és a Fidesz hívei szinte azonos mértékben mennének el szavazni, az MDF és az SZDSZ támogatóinak szavazási hajlandósága azonban jóval alacsonyabb. A Jobbik radikális szavazói viszont érzik a lehetőséget, és valószínűleg tízből kilencen részt vesznek a választáson. A várható viszonylag alacsony választási részvétel esetén a Jobbik várhatóan átlépi az ötszázalékos küszöböt a kutatás szerint. A bizonytalan szavazók aránya 44 százalékos. A Marketing Centrum március 26-a és 31-e között készült felmérése során 1011, országszerte véletlenszerűen kiválasztott felnőtt válaszolt a kérdésekre.

A megszerezhető mandátumokat tekintve ugyanerre az eredményre jutott a Forsense Piackutató és Stratégiai Tanácsadó Intézet szintén hétfőn közzétett felmérésében: adataik szerint a Fidesz 15, az MSZP 6, míg a Jobbik egy brüsszeli mandátumra számíthat.

A részvétel ugyanakkor magasabb is lehet kutatásuk alapján, mivel a megkérdezettek 53 százaléka ígérte, hogy elmegy voksolni a június eleji európai parlamenti választáson. A szavazópolgárok 25 százaléka támogatná a Fidesz-KDNP, 13 százaléka az MSZP listáját. A Forsense szerint azért kisebb valamivel a két nagy párt közti különbség, mint az általános politikai támogatottság - 30 százalék, illetve 11 százalék -, mert a Fidesz-KDNP szimpatizánsainak egy része még nem döntötte el, hogy elmegy-e szavazni júniusban.