Már száz rendőr nyomoz a romák támadói után

Vágólapra másolva!
Már száz rendőr nyomoz a romák elleni támadások elkövetői után, miután még harminc embert állítottak rá az ügyekre. Hétfőn több szervezet a rendőrszékháznál tartott demonstráción követelte a romák védelmét.
Vágólapra másolva!

Még harminc fővel megemelik a romák elleni fegyveres és Molotov-koktélos támadásokat vizsgáló nyomozó csoport létszámát, így már száz szakember keresi a gyilkosságok elkövetőit - jelentett be az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnügyi főigazgatója, Házi István hétfőn, miután átvette azt a petíciót, amelyet a Méltóságot Mindenkinek Mozgalom és a Roma Polgárjogi Alapítvány által szervezett gyertyás megemlékezésen fogalmaztak meg a romák elleni támadásokkal kapcsolatban.

A bűnügyi főigazgató azt mondta, hogy az ORFK a nyomozásokról minden héten sajtótájékoztatót tart, hogy folyamatosan tájékoztassa a közvéleményt. Szerint az elkövető skizofrén, kettős személyiséggel élő férfi lehet, aki a hétköznapi életben békés, jóravaló embernek tűnhet, miközben elköveti ezeket a gyalázatos bűncselekményeket. Így egy apró észrevétel is nyomra vezethet - tette hozzá a rendőri vezető, aki a lakosság segítségét kérte az elkövető felkutatásában.

A roma támadások ellen tiltakozó demonstráción mintegy háromszáz ember vesz részt a rendőrség Teve utcai épülete előtt, köztük a múlt szerdai tiszalöki gyilkosságban áldozatul esett 54 éves férfi családja. A résztvevők azt várják a rendőrségtől, hogy védje meg a cigánytelepeken élőket. A demonstrációról szóló videós tudósításunkat itt megnézheti:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=E1t3WmHCjBMv5kEP

Összesen öt halálos áldozata van a romák elleni akcióknak: a Borsod megyei Nagycsécsen két embert, Tatárszentgyörgyön egy apát és ötéves kisfiát lőttek agyon ismeretlenek, miután házukat felgyújtották, míg legutóbb, szerdán éjjel a Szabolcs megyei Tiszalökön lőttek agyon egy szintén roma származású embert.