Leszavazták a Kuruc.infóról faggatott főügyészt

Vágólapra másolva!
A parlament többsége nem fogadta el Kovács Tamás legfőbb ügyész válaszát a Kuruc.info nevű szélsőséges honlappal kapcsolatos interpellációra. Gusztos Péter SZDSZ-es képviselő kérdezte tőle, hogy mikor indít hivatalból eljárást az ügyészség a "szélsőjobboldali csürhe", illetve a Kuruc.info oldal ellen. Bár a Fidesz-KDNP elfogadta a legfőbb ügyész válaszát, a képviselők többsége ellene szavazott.
Vágólapra másolva!

Leszavazták Kovács Tamás legfőbb ügyészt a parlamentben. Kovácsot Gusztos Péter SZDSZ-es képviselő interpellálta a Kuruc.info szélsőséges oldallal kapcsolatban, a legfőbb ügyész válaszát azonban nem fogadta el a parlament, a képviselők valamivel több mint fele ellene szavazott.

Gusztos Péter azt kérdezte Kovács Tamástól: tud-e arról, hogy hosszú ideje létezik egy Kuruc.info nevű szélsőséges honlap, mely "nyíltan zsidózik, cigányozik" és a "szélsőjobboldali csürhe" által elkövetendő bűncselekmény-sorozatot egyrészt megalapozza eszmeileg, másrészt nem egy esetben nyíltan szervezi ezeket a bűncselekményeket". Gusztos arra is kiváncsi volt, mi kellene ahhoz, hogy hivatalból indítson eljárást az ügyészség "az erőszakos, garázda, kirekesztő szélsőjobboldaliak ellen".

A politikus magyarázatot kért a legfőbb ügyésztől arra, hogy "milyen technikákkal, milyen hírforrások és észlelési módszerek alkalmazása után zárták ki eddig minden esetben az uszító bűncselekményekre felhívó bűnözők elleni eljárás hivatalbóli megindításának lehetőségét".

Kovács Tamás azt válaszolta, az ügyészség csak akkor rendelheti el a nyomozást, ha a bűncselekmény hivatali hatáskörben jutott tudomására. Az ügyész ekkor tudja alappal megállapítani, hogy valóban fennáll-e bűncselekmény gyanúja - tette hozzá.

A választ nem fogadta el a parlament, 160-n szavaztak nemmel, és 152-en igennel. 41 képviselő tartózkodott. A Fidesz és a KDNP képviselői elfogadták a legfőbb ügyész válaszát, azonban az SZDSZ-es és MSZP-s politikusok többsége nemmel szavazott.

Kovácsot nem először szavazták le a parlamentben. Tavaly novemberben szintén Gusztos Péter interpellálta, a politikus akkor arra volt kiváncsi, miért rabosítottak egy újságírót, aki budapesti parkolókártyákkal kapcsolatos korrupt eljárást tárt fel. (Erről bővebben itt olvashat.)