Lemondott mandátumáról Hunvald György

Vágólapra másolva!
Lemondott képviselői mandátumáról Hunvald György, előzetes letartóztatásban lévő VII. kerületi polgármester - közölte az MSZP budapesti elnöke. Hunvald lemondását azért kérte a fővárosi MSZP, mert nélküle nem volt meg az MSZP-SZDSZ koalíció többsége a fővárosi közgyűlésben, így eddig nem tudták elfogadni az idei költségvetést sem.
Vágólapra másolva!

Lemondott képviselői mandátumáról Hunvald György, előzetes letartóztatásban lévő erzsébetvárosi polgármester - közölte Burány Sándor, az MSZP budapesti elnöke az MTI-vel. Burány szerint Hunvald az ügyvédjén keresztül juttatta el lemondását hozzá, amely péntektől hatályos.

Hunvald lemondását azért kérte többször a fővárosi MSZP, mert a politikus jelenleg előzetes letartóztatásban van, és nélküle nincs meg az MSZP-SZDSZ koalíció többsége a fővárosi közgyűlésben. Távolléte miatt a főváros máig nem tudta megszavazni az idei költségvetést, amivel milliárdokat veszít Budapest.

Korábban felmerült, hogy Hunvald lemondása azért késlekedik, mert a háttérben alkudozás folyik azokról az állítólagos feltételekről, amelyeket lemondásához kötöttek, erről bővebben ebben a cikkben olvashat. Steiner Pál, az MSZP fővárosi frakciójának elnöke az [origo]-nak azt mondta, semmiféle alkudozás nem volt a lemondásról.

Horváth Csaba szocialista főpolgármester-helyettes szerint viszont érzékelhető egyfajta "emberi és politikusi igény" arra a vezetőjét vesztett VII. kerület részéről, hogy a főváros empatikusabban kezelje a közöttük lévő vitás kérdéseket, "figyeljenek jobban oda a kerület érdekeire", és ha napirendre kerülnek vitás kérdések, akkor a főváros "jobban élje bele magát a helyzetükbe". A Hunvald vezette VII. kerület többször került ellentétbe a fővárossal, például a régi zsidónegyed épületeinek bontásával kapcsolatban, aminek a leállítását a városvezetés szorgalmazta.

Hunvald február 12-e óta van előzetes letartóztatásban hétrendbeli csalás és kétrendbeli csalás kísérletének gyanújával. A polgármestert azzal gyanúsítják, hogy ismerősöknek, rokonoknak utalt ki kedvezményesen lakásokat, illetve több kerületi ingatlant törvénytelenül becsültek fel, mielőtt külföldi befektetőknek értékesítették volna. Az erzsébetvárosi önkormányzatot az ingatlanügyletekkel 970 millió forintos kár érte a főügyészség szerint.

Az ügyészség csütörtökön újabb gyanúsításokról számolt be. Az ügyészség szerint Hunvald jogtalan előnyt biztosított Kardos Péternek, a pénzügyi bizottság volt elnökének annak fejében, hogy a képviselő-testületben továbbra is őt támogassa a szavazataival. A polgármester az együttműködésért cserébe Kardos élettársának állást szerzett az Erzsébetvárosi Nevelési Tanácsadónál.