Az önbíráskodástól óv mindenki a romák elleni támadások után

Vágólapra másolva!
Tiszalökön már a saját védelmük megszervezésén dolgoztak a helyiek, amikor szerda éjszaka halálos támadás ért egy cigány férfit. Nagycsécsen hónapokkal korábban hajtottak végre egy hasonló gyilkosságot, ott a falu rendbetételével próbálják túltenni magukat a történteken. Abban a rendőrség, a kriminológus és egy falusi roma vezető is egyetért, hogy a legnagyobb veszély az, ha a magukat védtelennek érző romák maguk akarnak majd igazságot szolgáltatni.
Vágólapra másolva!

"Lesznek még többen is" - a helyi roma kisebbségi vezető, Balogh Mihály szerint ezzel fenyegette egy névtelen telefonáló az egyik tiszalöki roma családot nem sokkal azután, hogy a településen szerda éjjel agyonlőttek egy 53 éves cigány férfit. Az áldozatot saját udvarán lőtték mellbe, amikor dolgozni indult munkahelyére, a közeli gyógyszergyárba. (A támadásról helyszíni riportunkat itt olvashatja el.)

A szerdai támadás épp egy olyan településen történt, ahol az országszerte sokasodó hasonló támadások hírére a romák próbáltak lépéseket tenni saját védelmük érdekében. "Láttuk, hogy ma itt, holnap ott, mondtam az embereknek, hogy olyan nyugodtan nem alhatunk" - mondta az [origo]-nak Balogh, aki a megyei Roma Polgárjogi Mozgalom vezetője. "Bár ne lett volna igazam" - tette hozzá.

A helyiek terve az volt, hogy a Tiszalöktől nagyjából három kilométerre található, úgynevezett Újtelep több lakója csatlakozik a helyi polgárőrökhöz, majd saját területükön járőrszolgálatot hoznak létre. "Már az együttműködési megállapodás is megvolt a helyi hatóságokkal, 17 ember lépett volna be a polgárőrségbe" - mondta a kisebbségi vezető.

Gömze Sándor tiszalöki polgármester kérdésünkre elmondta: valóban kezdeményezték a Tiszalök-Újtelepen élők, hogy bekapcsolódnának a tiszalöki polgárőrség munkájába, azonban ez oktatással, és adminisztrációval is jár, hiszen a polgárőröket ki kell képezni, majd vizsgát is kell tenniük. Így még javában tartott a procedúra, mikor a szerdai támadás történt - tette hozzá.

Gömze Sándor szerint a településen mindig is békében élt egymással a roma és a nem roma lakosság. "Mint a szegény térségekben általában, nálunk is van persze bűnözés, de inkább csak besurranásos lopások, nem is tudnám megmondani, mikor történt utoljára ember elleni bűncselekmény, akár csak súlyosabb testi sértés" - mondta a városvezető. Szerinte a helyiek - főként az áldozat környezetében élők - érthetően félnek, azonban az indulatkeltés helyett megpróbálnak arra koncentrálni, hogy jobban odafigyeljenek a biztonságra.

A polgármester szerint a helyiek körében általános az a vélekedés, hogy nem elszigetelt, egyedi esetről, hanem az országban történt roma elleni támadások sorába illeszkedő, kitervelt támadásról van szó. A lelőtt férfi családjának a polgármesteri hivatal gyorssegélyként kiutalt 100 ezer forintot. Gömze szerint most mást nagyon nem tehetnek, mint mondta, a tiszavasvári rendőrkapitány megígérte neki, hogy mindenről azonnal tájékoztatni fogja.

"Elfelejteni nem lehet"

Tiszalöktől alig több mint negyven kilométerre található Nagycsécs, ahol tavaly novemberben hasonló támadás történt: egy 43 éves férfi és egy 40 éves nő halt meg, amikor ismeretlenek Molotov-koktélt dobtak, majd rálőttek a házukra. Két házat ért támadás, majd amikor az egyik épület kigyulladt a bedobott Molotov-koktéltól, és a benn tartózkodó három felnőtt és egy gyermek megpróbált kijutni, kettőjüket lelőtték.

"Az ilyet elfelejteni nem lehet, de amennyire lehet, túl vagyunk rajta" - mondta az [origo]-nak pénteken a nagycsécsi polgármester, Gulyás Ottó. Mint mondta, így mára "nincs nagy félsz az emberekben", amikor viszont a tiszalökihez hasonló eset történik, újra és újra beszédtémát jelentenek a romák elleni támadások.

A községvezető beszámolt arról is, hogy azóta próbálnak jobban odafigyelni, például jelenleg az összes munkanélküli, közmunkára fogható ember - csaknem harmincan - azon a környéken dolgoznak, ahol a tavalyi támadás történt, megtisztítják, rendbe teszik a faluszéli, bokrokkal teli részt. "Nem csak azért hozzuk rendbe, hogy gondozott legyen, hanem, hogy ez a terület átlátható legyen, ahol senki nem tud csak úgy megbújni" - magyarázta.

Bencze József országos rendőrfőkapitány pénteken azt mondta, a bizonyítékok alapján legalább négy-öt embert keresnek a romák elleni akciók miatt, mégpedig valószínűleg a 40-es éveikben járó, a fegyverkezelésben nagy gyakorlatot szerzett, esetleg háborút is megjárt férfiakat. A rendőrfőkapitány szerint jogos a romák félelme, ez azonban önbíráskodásba csaphat át, ezért azt kérte, bízzanak abban, hogy a rendőrség mindent megtesz az ügyek felderítése érdekében.

Önbíráskodásba csaphat át a félelem

Magyarországon soha nem volt korábban a romák elleni támadásokhoz hasonló, szisztematikus támadássorozat - mondta az [origo]-nak Németh Zsolt kriminológus. Egyetért a rendőrséggel abban, hogy valószínűleg egy csoportról lehet szó, míg kisebb az esélye annak, hogy az akciókat egymást kopírozó több, külön személy követte el. "Mindegyik lehetőségbe rossz belegondolni, hiszen az előbbi azt jelenti, hogy egy csoport képes ilyen koncepció mentén, huzamosan rejtve maradni és működni, míg ha egymást másolják, akkor többen is képesek ilyen bűncselekmények eltervezésére és végrehajtására" - mondta.

A kriminológus szerint is valószínű, hogy fegyverek kezelésében is jártas, nem amatőr elkövetőkről lehet szó, mert mint mondta, ilyen típusú támadásokhoz mindenképpen kell egyfajta intelligencia, a körülményekhez való jó alkalmazkodási képesség és az éles helyzetek begyakorlottsága. Németh Zsolt szerint a legszörnyűbb forgatókönyv az, ha a joggal félő cigányok maguk próbálnak visszavágni, mondván, senki nem védi meg őket.

Balogh Mihály kisebbségi vezető ugyanettől tart, szerinte nyugtatni kell a cigányokat, nehogy - akár ártatlan áldozatokat követelő - önbíráskodásba csapjon át a félelem és a bizonytalanság. "Csak egy dolog, hogy félnek, de kérdés, hogy meddig tűrnek még" - jelentette ki. Mint mondta, szélsőséges csoportok, atrocitások régebben is voltak, azonban szerinte azután változott meg gyökeresen a helyzet, miután Olaszliszkán egy cigány család meglincselt egy tanárt, aki elsodorta autójával az úton játszó gyereküket. "Vissza lehet nézni, korábban soha nem történtek ilyen, pár havonta ismétlődő, módszeres merényletek, pláne nem kis településeken" - mondta.