Kórházvédő demonstrációt tartottak Egerben

Vágólapra másolva!
Az egri kórház működtetéséről szóló szerződés felbontásáért és az intézményt üzemeltető HospInvest ellen tartottak tüntetést csütörtökön Egerben. A tüntetők szerint Heves megye egészségügyi ellátása lassan működésképtelenné válik.
Vágólapra másolva!

Mintegy 1500-an követelték a hevesi megyegyűlés és a HospInvest között az egri kórház működtetéséről szóló szerződés felbontását csütörtökön Egerben, az Egri Kórházvédők Egyesülete által rendezett demonstráción. "Miközben a megye vezetői egy éve azt hangoztatják, hogy felelős döntés született, a valóság az, hogy a működésképtelenség határára jutott a megye egészségügyi ellátása" - hangoztatta a demonstráción Habis László, Eger polgármestere.

Habis hozzátette: ebben a helyzetben szerinte a megyének nincs más választása, minthogy felmondja a HospInvesttel az üzemeltetési szerződést.

Az MSZP-s vezetésű megyei önkormányzat 2008. március 27-én írta alá a húsz évre szóló vagyonkezelési és üzemeltetési szerződést a Hospinvesttel, majd a közgyűlés tavaly október 31-én - dulakodásig fajuló indulatok közepette - döntött arról, hogy november 1-től átadja a kórház üzemeltetését a cégnek.

A dolgozók korábban sztrájkkal tiltakoztak a magánkézbe adás ellen, majd jelentős részük nem írta alá a cég által felajánlott új munkaszerződést, a Hospinvest pedig az átadás-átvétel során lopással és rongálással vádolta meg a dolgozókat. 2009 márciusában a bíróság első fokon érvénytelennek mondta ki a megyei önkormányzat és a Hospinvest Zrt. közt a megyei kórház üzemeltetésére létrejött szerződést, a cég azonban fellebbezett.

Forrás: MTI