Zuschlag-per: begurult a bíróságon az egyik ügyvéd

Vágólapra másolva!
A Zuschlag-per szerdai tárgyalásán zavaros felszólalásban támadt neki a bíróságnak és az ügyészségnek az ötödrendű vádlott védője, Sándor László. Az ügyvéd elfogultsággal vádolta meg a Bács-Kiskun Megyei Bíróságot, majd azt kérte: mentsék fel kirendelt védői tisztsége alól.
Vágólapra másolva!

Elfogultságot jelentett be az ötödrendű vádlott, Krausz Csaba védője a Zuschlag-per szerdai tárgyalásán a Bács-Kiskun Megyei Bíróság ellen, mert a testület nem fogadta el egy államtitok feloldására vonatkozó kérelmét. Az ügy továbbra is a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folyik - jelentette be Fodor Endre tanácsvezető bíró a kirendelt védő, Sándor László felszólalása után.

Sándor László azt szerette volna: hozzák nyilvánosságra a pontos indokát, hogy az ügy nyomozati szakaszában miért jelentett be elfogultságot a kecskeméti nyomozási bíró, majd miért került át az ügy a Szegedi Városi Bíróság nyomozási bírójához. A bíróság azzal az indokkal utasította el Sándor kérelmét, hogy az feltételezéseken alapul. Fodor Endre szerint nincs olyan ok, amely alapot adna a megyei bíróság elfogultságának megállapítására.

Sándor László a szerdai tárgyaláson egyaránt támadta az ügyészség és a bíróság munkáját. Annyira indulatosan beszélt, hogy indokait sem a bíróság, sem a jelenlévő újságírók nem értették meg tisztán - állítja MTI. A tanácsvezető bíró a jegyzőkönyv diktálásakor többször is megkérdezte Sándor indítványának a pontos okát, de az indokokat csak nehezen lehetett összefoglalni.

Sándor László kérte a bíróságtól, hogy az ötödrendű vádlott mellé kirendelt védői tevékenysége alól mentse fel. "Nekem elegem van az egész ügyből, ezért kérem a felmentésemet"- mondta. A bíróság elutasította Sándor felmentési kérelmét arra hivatkozva, hogy a felmentés törvényi feltételei nincsenek meg. A bíróság új kirendelt védőt fog keresni az ötödrendű vádlott védelmére, de Sándornak el kell látnia védői feladatát, amíg az új ügyvéd felkészül, hogy ne legyen megszakítás a tárgyalás menetében.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. Zuschlag egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt. 2007. szeptember 21-étől előzetes letartóztatásban van.