Visszanyesi a kormány az utazási kedvezményeket

Vágólapra másolva!
Programiroda felügyeli majd a Bajnai-kormány válságkezelési terveinek végrehajtását - derül ki a vasárnap ismertetett kormányprogram részletes verziójából. Az anyag eddig ismeretlen intézkedéseket is tartalmaz, így például a jövőben rászorultság alapján járnának az utazási kedvezmények, amelyeket most több mint hatmillióan vesznek igénybe. A kormány azzal számol, hogy idén - átmenetileg - szinte minden gazdasági mutató romlani fog.
Vágólapra másolva!

Idén a lakosság fogyasztása 7-8 százalékkal csökken, a reáljövedelmek jelentősen csökkennek, a beruházások 10 százalékkal esnek vissza, az export 12-14 százalékkal zsugorodhat, az infláció éves szinten 4,5 százalék alatt marad - ezekkel a makroadatokkal számol a Bajnai-kormány végleges, részletes válságkezelő csomagja, amelyet kedden hoznak nyilvánosságra. Az 54 oldalas, "Válságkezelés és bizalomerősítés" című dokumentum a miniszterelnök által vasárnap ismertetett program részleteit is tartalmazza. A teljes anyagot a kormányszóvivői honlapon hozták nyilvánosságra kedden kora délután.

A részletes tervezet szerint a válságkezelő program végrehajtását programiroda felügyeli majd, amely közvetlenül a kormányfő irányítása alatt működik. A kormány készít egy ütemtervet, amely az intézkedések határidejét is tartalmazza, és létrejön a válságkezelő kormánykabinet, amely hetente ülésezik. Az intézkedési tervet kormányhatározat formájában is kihirdetik, az azonnali válságkezelő lépésekről szóló jogszabályokat az Országgyűlés tavaszi ülésszakának végéig el is fogadtatnák.

A program több olyan intézkedést is tartalmaz, amelyek eddig csak részben vagy egyáltalán nem kerültek nyilvánosságra. Az egyik új elem például, hogy a kormány a rászorultsághoz kötné az utazási kedvezményeket. Bajnai Gordon vasárnap már bejelentette, hogy pénzt vonnak el a közösségi közlekedés finanszírozásától, de akkor részleteket nem mondott. Az MTI a birtokába jutott programra hivatkozva azt írja, csak azoknak a csoportoknak maradna meg az utazási kedvezménye a jövőben, amelyek valóban rászorulnak az utazási támogatásra, mivel jelenleg ez a szociális helyzettől teljesen függetlenül nagyjából 6-7 millió embernek jár. A kormány számításai szerint a költségvetésnek évente 106 milliárd forintos terhet jelent a társaságok ebből származó veszteségének kipótlása.

Ingatlanadó, segítség a devizahiteleseknek

Az anyagban azt is részletesen kifejtik - állítja az MTI -, miként segítenék a bajba jutott devizahiteleseket. A kormány haladéktalanul tárgyalásokat kezd a hazai bankokkal, hogy a gazdasági válság hatására - még a Gyurcsány-kormány kezdeményezésére - kötött megállapodás általános érvényű szabályozássá váljon. E szerint a lakossági ügyfelek meghosszabbíthatják a devizahiteleik futamidejét, átválhatják azokat forintra, s ezekért az ügyintézésekért a bankok nem számíthatnak fel díjakat.

A tervek szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) nem csak a múltbéli szabálysértéseket szankcionálhatná, hanem előremutató felügyeleti jogkörei is legyenek. Szintén a devizahitelesek érdekében a kormány szabályozná a hitelközvetítői munkát, mert sokszor nem megfelelő képesítéssel rendelkező ügynökök is hozzájárulhatnak az ügyfelek túlzott eladósodásához.

A válságkezelő program megerősíti, hogy kormány 2010. január 1-jétől vezetné be az általános értékalapú ingatlanadót, amely figyelembe venné a méltányosság elveit, olyan módon, hogy az alacsonyabb értékű ingatlanok adóterhelése a jelenlegi szinten marad, a nagyobb értékűek után viszont magasabb adókulcs szerint kell fizetni.

Befektetői roadshow és harc az offshore cégek ellen

Az adóelkerülés visszaszorítása érdekében pontosítanák az adóparadicsomokban alapított úgynevezett "ellenőrzött külföldi társaságok" fogalmát, és kiszélesítenék adókötelezettségüket. A tervek szerint bevezetnék a forrásadókat, amelyek így a belföldi forrásból fizetett kamatra és jogdíjra, s a belföldi társaságok részesedésének értékesítéséből származó árfolyamnyereségre is vonatkozna.

A közrend és a közbiztonság megerősítésére tervezett lépések között szerepel, hogy a szabálysértési törvényt kiegészítenék azzal: újra nyomozzon a rendőrség a 20 ezer forintnál kisebb értékű lopások ügyében is.

A válságkezelő program része az is, hogy a Magyarországról kialakult, jelentősen megromlott nemzetközi képen javítsanak, ezért a kormány külgazdasági diplomáciai offenzívát indít. Ide tartozik, hogy a válságkezelő program hitelességét és eredményeit befektetői roadshow-k formájában a külföldi befektetőknek is bemutatja.

A kormány azt is tervezi, hogy létrehoz egy olyan Nemzeti Eurófelügyelő Bizottságot, amely folyamatosan nyomon követi a makrogazdasági helyzet, az arra adandó válaszok és az euró bevezetéséhez szükséges feltételek teljesítésének összhangját. A bizottság létrehozása, más néven ugyan, de szerepelt Gyurcsány Ferenc februári tervei között is, ám testület még nem jött létre.