Fél év börtönt kapott egy hamis tanú

Vágólapra másolva!
Hamis tanúskodásért kapott jogerősen fél év börtönt egy szabolcsi férfi, akinek a vallomása miatt előzőleg majdnem egy évet ült börtönben egy vádlott. Miután a tanú beismerte, hogy hazudott, a pert újratárgyalták, és az eredeti vádlottat bizonyíték hiányában felmentették.
Vágólapra másolva!

Jogerősen hat hónap börtönbüntetésre ítélték az a férfit, aki egy korábbi, bélyeghamisítási perben hamisan tanúskodott a vádlott ellen. A hamis tanú miatt korábban hamisításért elítélt vádlottat az újratárgyalt perben bizonyítékok hiányában felmentette a bíróság.

Az üggyel kapcsolatban Nyakó Zsuzsanna, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság elnökhelyettese kedden elmondta: 2005 májusában a Fővárosi Ítélőtábla folytatólagosan elkövetett bélyeghamisítás vétsége miatt ítélt hat hónap fogházra egy J. Tivadar nevű férfit, akinek egy korábbi, 9 hónapos börtönbüntetés is volt már a számláján. A vádlott 2006. március 3-tól 2007. január 18-ig töltötte a büntetését, majd egyharmados kedvezménnyel szabadult.

B.T., akinek vallomása alapján ítélték el a vádlottat, 2006 februárjában a közjegyző előtt kijelentette, hogy a vádlott bűnösségére hamisan tanúskodott, amiért a bíróság B.T-t jogerősen hat hónap börtönbüntetésre ítélte - közölte a szóvivő. Nyakó Zsuzsanna hozzátette: az erre tekintettel indult perújítási eljárásban mentette fel a megyei bíróság a bélyeghamisítás vádja alól J. Tivadart.

Ő és védője az ítéletet tudomásul vette; a hamisítási ügyben eljáró ügyész három nap gondolkodási időt kért, így az felmentő ítélet még nem jogerős.