Mesterházy az MSZP új frakcióvezetője

Vágólapra másolva!
Hétfő délelőtt az egyedüli jelölt Mesterházy Attilát választották meg az MSZP új frakcióvezetőjének. Korábban voltak olyan értesülések, hogy Veres János volt pénzügyminiszter is indul a posztért, de végül ő lett a frakcióvezető-helyettes.
Vágólapra másolva!

Mesterházy Attilát, az eddigi frakcióvezető-helyettest választották az MSZP parlamenti képviselő-csoportjának vezetőjévé hétfőn - jelentette be Lendvai Ildikó, az MSZP távozó frakcióvezetője, pártelnök. Mesterházyt 90 százalékos többséggel választották meg a szocialista frakció tagjai - tette hozzá. A frakcióvezető-helyettesi posztra Veres János volt pénzügyminisztert választották 75 százalékos többséggel, a kihívója, Halmai Gáborné 25 százalékot kapott.

Fontos számunkra, hogy a Bajnai-kormány és az MSZP-frakció azzal vonuljon be Magyarország történelmébe, hogy bátran merte vállalni akár még a kellemetlen, nehéz intézkedéseket is a nemzet, az ország érdekében - mondta megválasztása után Mesterházy Attila. Hozzátette, a frakcióban azt a konszenzusos, illetve kompromisszumokra épülő politikát folytatja, amelyet Lendvai Ildikó az elmúlt években képviselt.

Lendvai Ildikó többek között azzal a feltétellel vállalta a pártelnöki felkérést, hogy ha a frakcióvezetői posztról leköszön, akkor helyette Mesterházy Attila jelenlegi frakcióvezető-helyettest választják meg a képviselőcsoport vezetőjének. Podolák György, a jelölőbizottság vezetője délelőtt jelentette be, hogy Mesterházy az egyedüli jelölt a posztra.

Az MTI múlt héten azonban úgy értesült, hogy ennek ellenére a frakció több munkacsoportja is jelölte a tisztségre Veres János volt pénzügyminisztert. Veres végül a helyettesi posztért indul. Bár eredetileg erre a helyre közel egy tucat jelölt volt, az MTI szerint többen visszaléptek, miután a volt pénzügyminiszter is bejelentkezett a versenybe.