Csökkent az emberölések száma Magyarországon

Vágólapra másolva!
147 embert öltek meg 2008-ban Magyarországon, negyven éve nem volt ilyen alacsony ez az arány - derült ki a Legfőbb Ügyészség statisztikájából. Egyre több ugyanakkor a garázda fiatal és gyermek. A legtöbb bűncselekmény Budapesten történt, a legkevesebb Békésben.
Vágólapra másolva!

Tavaly összesen 147 emberölés vált ismertté, ami öttel kevesebb a tavalyelőttinél. Ehhez hasonlóan kevés csak 1966-ban volt az áldozatok száma, amikor 148 embert gyilkoltak meg. 1980-ban illetve a '90-es évek első felében mintegy kétszer ennyi emberölés volt Magyarországon - hangzott el a Legfőbb Ügyészség tavalyi statisztikáit ismertető sajtótájékoztatón.

2008-ban harminc százalékkal nőtt viszont az államigazgatás, az igazságszolgáltatás elleni bűncselekmények aránya. Ezen belül a vesztegetéseké 26,5 százalékkal, a hivatalos személy elleni erőszak 11 százalékkal. Huszonkét százalékkal nőtt a személy elleni cselekmények aránya és 13 százalékkal a gazdasági bűncselekményeké - mondta Nagy Tibor, a Legfőbb Ügyészség főosztályvezetője. Szintén nőtt a fiatal- és gyermekkorú elkövetők terhére róható erőszakos garázda cselekményeké.

Ugyanakkor felére csökkent a család, ifjúság és nemi erkölcs elleni cselekmények aránya, ezen belül 80 százalékkal a tiltott pornográf cselekményeké. 15 és fél százalékkal mérséklődött a közlekedési bűncselekmények száma, 18,6 százalékkal az ittas vezetések aránya.

Az összes ismertté vált bűncselekmények száma tavaly 408 ezer volt, mintegy húszezerrel kevesebb az előző évinél. Ez a szám fél évtizede 400 és 450 ezer között ingadozik.

Az ország bűnügyi fertőzöttségét tekintve a fővárosban a legrosszabb a helyzet, ahol százezer lakosra 6304 bűncselekmény jut. Ez az arány Hajdú-Bihar megyében 6166, ugyanakkor a sor végén álló Békés megyében 2653. Tavaly a rendőrség 560 ezer bűncselekmény nyomozását fejezte be, ennek kevesebb mint egyharmadánál, 178 ezernél volt vádemelés, ugyanakkor 65 százalékában, mintegy 364 ezer esetben szüntették meg a nyomozást.

Tavaly 96 629 személlyel szemben emelt vádat az ügyészség, 91 530-ról határoztak a bíróságok és 85 274-gyel szemben szabtak ki büntetést vagy intézkedést. A büntetőeljárások 46 százaléka egy éven belül befejeződik, három évnél tovább pedig 15 százaléka tart.