Házkutatást tartottak Rózsa-Flores házában

Vágólapra másolva!
Átkutatták a nyomozók a bolíviában lelőtt Rózsa-Flores Eduardo Nógrád megyei házát. Az MTI szerint a rendőrség lőfegyvereket foglalt le és lőfegyverrel visszaélés miatt nyomoz. A férfi barátnője szerint Rózsa-Flores otthonában katonai relikviákat gyűjtött, de a fegyvereket nem használta.
Vágólapra másolva!

Házkutatást tartottak szombaton a rendőrök a Bolíviában lelőtt Rózsa-Flores Eduardo szurdokpüspöki házában, ahol az MTI szerint lőfegyvereket foglalt le a rendőrség. A Blikk szerint a rendőrök még a kertet is felásták azokon a helyeken, ahol fémkereső jelzett.

Az [origo] érdeklődésére Dankóné Nagy Éva, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője megerősítette, hogy nyomozást folytatnak lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés bűntette miatt, ismeretlen tettes ellen. Az eljárás során házkutatást tartottak a házban, az ott lefoglalt eszközöket szakértők vizsgálják - mondta a szóvivő. Az MTI szerint bejelentésre vonult ki a rendőrség a házhoz, a lefoglalt tárgyak szakértői vizsgálata még tart. Az Országos Rendőr-Főkapitányság szerint a férfi Magyarországon nem volt büntetve.

A rendőrséghez egyelőre nem érkezett megkeresés a bolíviai hatóságoktól: az ORFK még múlt héten tájékoztatást kért az Interpolon keresztül a bolíviai rendőrségtől, és jelezte, hogy ha a bolíviai hatóságok érdeklődnek, akkor a jogszabályi kereteken belül a magyar rendőrség együttműködik.

Szászvári Linda, a férfi barátnője hétfőn azt mondta: Rózsa-Flores Eduardo 2004-ben vette meg a szurdokpüspöki házat. Szerinte ezért hitték azt, hogy a férfi fegyverarzenált halmozott fel otthonában, mert katonai tárgyakat, relikviákat, töltényhüvelyeket és késeket gyűjtött.

A férfi emellett rendszám- és utcanévtáblákat is gyűjtött. Szászvári Linda szerint Rózsa-Flores a bulvársajtóban megjelent hírekkel ellentétben nem tartott a ház udvarán lőgyakorlatokat. Azzal a hírrel kapcsolatban, hogy a férfi Gyurcsány Ferenc arcképére lövöldözött volna, Szászvári Linda azt mondta, hogy Rózsa-Flores a délszláv háborúból egy szétlőtt autóajtót hozott haza, a Gyurcsány-fejet pedig, amit egy tüntetésen használtak, ajándékba kapta. Ebből a kettőből készült a kompozíció, amire a nő szerint nem lőtt. A távirati iroda tudósítója szerint a szurdokpüspöki ház barna vaskapuján nagy, fehér betűs "Mondjon le!!!" felirat áll, mellette a betonon mécsesek égnek. Szászvári azt mondta, hogy ezekben a napokban sok a hívatlan látogató a szurdokpöspöki házban, engedély nélkül újságírók, fotósok rohamozzák a fákkal körbevett kis épületet.

Bolíviai kommandósok csütörtökön helyi idő szerint hajnali fél négy körül több emberre támadtak a bolíviai Santa Cruz városban a Las Américas nevű szálloda negyedik emeletén. Az akcióban - amelyet utóbb egy Evo Morales elnök meggyilkolására felesküdött terrorista sejt felszámolásának minősítettek - lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Letartóztatták továbbá a magyar Tóásó Elődöt és a horvát Mario Tadicot.