Megelégszik a bolíviai verzióval a Külügy

Vágólapra másolva!
Nem indít saját vizsgálatot a magyar Külügyminisztérium a Bolíviában lelőtt és elfogott magyarok ügyében, hanem megelégszik a hivatalos bolíviai tájékoztatással. Az állítólagos merényletkísérletről szóló bolíviai verzióban ugyanakkor a szintén érintett Írország kételkedik, és vizsgálatot indít, Horvátország pedig kiemelten figyeli a fejleményeket. A letartóztatott Tóásó Előd még nem biztos, hogy kér konzuli védelmet.
Vágólapra másolva!

Nincs napirenden a csütörtöki bolíviai rendőrségi rajtaütés körülményeinek vizsgálata, a magyar Külügyminisztérium a bolíviai hatóságok hivatalos tájékoztatására vár - mondta az [origo]-nak Szelestey Lajos, a Külügyminisztérium szóvivője. Bolíviában csütörtökön egy rendőrségi rajtaütés során lelőttek három embert, és kettőt őrizetbe vettek, mert a hatóságok szerint Evo Morales bolíviai elnök és más állami vezetők elleni merényletre készültek. Meghalt a magyar-horvát-bolíviai állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardo, az ír Michael Dwyer és a romániai magyar Magyarosi Árpád. Letartóztatták a magyar Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát Mario Tadicot.

Az ügyben sok a tisztázatlan részlet, egyelőre nem világosak a csütörtöki rajtaütés körülményei, nem tudni pontosan azt sem, mire alapozza a bolíviai rendőrség, hogy az öt külföldi merényletet tervezett volna. A kérdőjeleket szaporítja, hogy eddig nem tudni pontosan, a hotelben levők ellenálltak-e a kommandósoknak. A bolíviai ügyvédi kamara szerint ráadásul súlyos szabálytalanságokat követett el a hatóság. Edwin Rojas, a kamara elnöke szerint a Santa Cruz-i hotelbe behatoló kommandósok nem tartották be a törvényeket, amikor bírói végzés nélkül, ügyész távollétében és a helyi rendőrök kizárásával számolták fel az állítólagos terroristasejtet.

Írország kételkedik a hivatalos bolíviai verzióban, az egyik ír miniszter szerint több furcsa részlet is gyengíti a bolíviai magyarázatot. Egy ír diplomatát átküldtek Argentínából Bolíviába, hogy érje el az ír fiatalember holttestének hazaszállítását, ugyanis vizsgálják, milyen körülmények között került Michael Dwyer Bolíviába, és hogyan ölték meg. Horvátország diplomatái is aktívak, a horvát külügyminisztérium arra utasította a hétvégén chilei nagykövetét, hogy kövesse figyelemmel a bolíviai fejleményeket, miután vélhetően két horvát állampolgár is érintett. Két konzul is foglalkozik a fejleményekkel, és szükség esetén tárgyalásba kezdenek a bolíviai külügyminisztériummal - közölte a horvát külügyi szóvivő.

Magyarország hasonló lépéseket nem tett, és vizsgálat sincs napirenden. Eközben azonban hivatalos tájékoztatást sem kapott még Magyarország Bolíviából, az áldozatok állampolgárságára vonatkozó információk is a magyar hatóságok adatbázisából származnak - nyilatkozta Szelestey. Az információszerzést nehezíti, hogy nincs magyar külképviselet Bolíviában.

Jelenleg a magyar külügynek két teendője van Rózsa-Flores ügyében: kérni Bolívia hivatalos tájékoztatását halálának körülményeiről, és beszerezni a halotti anyakönyvi kivonatot - mondta Szelestey. Holttestének hazahozatásáról nincs szó, mivel a napokban Bolíviában eltemették. Magyarosi Árpád román állampolgár, ezért ügyében a román konzul az illetékes.

Tóásó Elődöt honosították, ezért magyar állampolgárként konzuli védelemre jogosult. Bár a korábbi kihallgatásán jelen volt a magyar konzul és egy ügyvéd is, azt még tisztázni kell, Tóásó igényel-e konzuli segítséget. Magyar idő szerint hétfőn késő este ismét találkozik az előzetes letartóztatásban levő 29 éves férfival a konzul és az ügyvéd, hogy megkérdezze, igényli-e a védelmet - mondta a külügyi szóvivő.

Vasárnap a bolíviai ügyvédi kamara elnöke, Edwin Rojas a két fogoly szabálytalan elzárásáról beszélt. A bolíviai jogszabályok szerint a fogvatartottakat csak 24 órán át lehet elszigetelni a nyilvánosságtól, és az a határidő már lejárt. "Az őrizetbe vetteknek joga van ahhoz, hogy beszélhessenek a családjukkal és szabadon nyilatkozzanak a sajtónak" - mondta Rojas. Az [origo] erre vonatkozó kérdésére Szelestey azt válaszolta, ha Tóásó Előd kéri a konzuli segítséget, a konzul "igyekszik elérni neki az összes megadható jogot".

Egyelőre nem lehet tudni, hogy Bolívia magyarországi diplomáciai képviselőjével egyeztet-e a Külügyminisztérium a kérdésben. Azt sem lehet tudni, hogy a magyar diplomácia együttműködik-e az ügyben szintén érintett ír és horvát diplomáciával - mondta a külügyi szóvivő.