Ismét tízezrek kerekeztek Budapesten - véget ért a Critical Mass

Vágólapra másolva!
Legalább 30 ezer biciklis vett részt a vasárnapi Critical Mass biciklis felvonuláson Budapesten. A menet délután háromkor a Tabánból indult a belvároson át a Városligetbe, ahol fél hat körül tartották a hagyományos bringaemelést. A szervezők szerint Budapesten idén minden korábbinál többen fogják a biciklit választani a közlekedés más alternatívái helyett.
Vágólapra másolva!

Vasárnap délután rendezték a fővárosban a Critical Mass kerékpáros felvonulást, amelyen több tízezer - az MTI becslése szerint legkevesebb 30 ezer biciklist vett részt. A 2004 óta rendszeresen megrendezett felvonulás célja a kerékpározás népszerűsítése, a városi közlekedés megreformálása.

A legelszántabb városi bringások már vasárnapra virradó éjjel nekiindultak a NightRide (éjszakai tekerés) elnevezésű felvonuláson. A kerékpárosok derékhada pedig vasárnap kora délután gyülekezett a Tabánban, ahol biciklivel hajtott generátorral termelt árammal működő hangszórókból szólt a zene a piknikhez.

A felvonulást Jan Kennis, a holland nagykövetség kulturális attaséja nyitotta meg. A biciklis menet délután háromkor a budai Tabánból indult, áthaladt az Erzsébet-hídon, majd megfordult az Irányi és a Károlyi Mihály utcákban, és visszatért Budára - vagyis a hidat mindkét irányban a kerékpáros tömeg foglalta majd el. Ezután a biciklisek az Attila út-Alagút-Lánchíd útvonalon ismét áttekertek a pesti oldalra, ahol az Akadémia utca, Kossuth tér, Alkotmány utca útvonalon haladtak végig, majd a Bajcsy-Zsilinszky útról az Andrássy útra kanyarodtak és a Városligetbe érkeztek. A felvonulás itt fél hat körül - illetve az utolsó, a menetet záró rendezők beérkezése után - a szokásos bringaemeléssel zárult.

A felvonulás biztonságosan, lezárt útszakaszon, rendőri biztosítás mellett tartották. A menetet 340 fős rendezőgárda biztosította rendőri segítséggel. A gyalogos átkelőknél és a nagyobb csomópontoknál időnként megállították a kerekeseket, hogy átmehessenek a járókelők és haladhasson a gépjárműforgalom.

A hosszúra nyúlt járműoszlopban a lábbal hajtott, kerekes közlekedési eszközök szinte minden elképzelhető változata feltűnt. A 12 kilométeres távot sokan egykerekű cirkuszi járgányon, tandemen vagy triciklin tették meg, és voltak bőven gördeszkások és görkorcsolyások is.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Galériáért kattintson a képre!

A szervezők szerint idén minden korábbinál többen fognak biciklire szállni Budapesten. Ennek jele, hogy már kora tavasszal is az eddigi éveknél sokkal többen kerékpároztak. "Ebben szerepe lehet a válságnak is, amelynek hatására visszaszorulhat az irracionális gépkocsihasználat. Azt tapasztaljuk, hogy sokan most először döbbentek rá, hogy biciklivel is lehet piacra menni" - mondta az MTI-nek László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke.

Idén babakocsis felvonulás is volt, ők fél négytől gyülekeztek a Kodály köröndön, és négy órakor az Andrássy út járdáján indultak el a Városligetbe, a biciklistákkal párhuzamosan. A babakocsis felvonulók az ellen tiltakoztak, hogy sorozatosan sérülnek állampolgári jogaik, mert gyakran el sem férnek a járdán a parkoló autók miatt, alig-alig halad a közintézmények akadálymentesítése, az aluljárókon átkelni és a metróra felszállni pedig szerintük szinte lehetetlen babakocsival.

A 2004-ben rendezett első nagyszabású fővárosi kerékpáros felvonulás óta kialakult hagyomány szerint évente kétszer gördül végig a Kritikus Tömeg Budapesten. Először tavasszal, a Föld Napja alkalmából, másodszor szeptemberben, az Európai Mobilitási Hetet záró autómentes napon. A mozgalom az egész országban terjed; idén a Föld napja - április 22. - körüli időszakban már összesen 13 városban, egyebek között Debrecenben, Miskolcon és Szegeden tartanak kerékpáros demonstrációt.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Galériáért kattintson a képre!