NBH: Kifinomultabbá váltak az uniós pénzre utazó bűnözők

Vágólapra másolva!
Egyre több és egyre szervezettebb kísérletre lehet számítani európai uniós támogatások jogszerűtlen megszerzésére - olvasható a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) elemzésében. Az NBH évkönyvében összegyűjtötte, melyek az uniós támogatásokra utazó bűnözők leggyakoribb módszerei.
Vágólapra másolva!

Egyre kifinomultabb eszközökkel próbálnak bűnözők joszerűtlenül nagy összegű európai uniós támogatáshoz jutni - derül ki a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) tavalyi tevékenységéről készített évkönyvből. Az NBH elemzése szerint a leggyakoribb módszer, hogy pályázatíró, tanácsadó cégek keresik meg a pályázókat azzal: kapcsolataik révén garantálni tudják az általuk megírt pályázatokat pozitív elbírálását, ezért pedig pénzt kérnek.

Inkább regionális szinten fordul elő, hogy a pályázat pozitív elbírálásában érdekeltek közvetlenül megkeresik a bírálókat, és nyomást gyakorolnak rájuk azzal, hogy ha nem a megfelelő pontszámot, értékelést adják a projektre, akkor - kapcsolatrendszerükön keresztül - munkaviszonyukat, megbízási szerződésüket megszüntetik.

Az is visszaélésre teremt alkalmat, ha a pályázók a szükségesnél több pénzt pályáznak és nyernek meg, majd a megmaradt összeget a projekttulajdonosi kör különböző könyvelési technikákkal kivonja, és saját célra hasznosítja.

Arra is van példa az NBH tapasztalatai szerint, hogy a közbeszerzési eljárási folyamatba olyan jogi képviselőket vonnak be, akik szakmai ismereteikkel visszaélve lényegtelen formai és tartalmi okokra hivatkozva képesek a konkurens vállalkozókat - látszólag szabályos eljárás keretében - az adott pályázati procedúrából kiszorítani.

Az NBH szerint az uniós tendereknél is alkalmazzák a közbeszerzési eljárás színlelt lefolytatását. Előfordul, hogy álajánlatok készítéséről és benyújtásáról állapodnak meg előre egyeztetett cégekkel, emberekkel előre annak érdekében, hogy az előre kiválasztott nyertes cégen kívül valamennyi versenytársat ki lehessen zárni a folyamatból, látszólag jogosan.

Jellemző szabálytalanság az is, amikor a kedvezményezett már a pályázat benyújtása előtt megkezdte a projektet, más esetekben pedig nem, vagy csak részben valósítja meg a vállalt kötelezettségeket. Gyakori a pénzügyi nyilvántartás hiányossága és a támogatási szerződéstől való eltérés is. A hivatal szerint tavaly ezenfelül számos esetben megsértették a közbeszerzési törvényt, téves elszámolást nyújtottak be, vagy nem elszámolható költségeket próbáltak meg elfogadtatni.

A pályázati támogatások jogszerűtlen megszerzésére tett kísérletek száma a jelentős volumen és a növekvő konkurencia miatt valószínűleg nőni fog, és valószínűleg egyre szervezettebb keretek között folynak majd - olvasható az NBH elemzésében.