Bajnai gondolkozik egy kedvezményes áfakulcson

Vágólapra másolva!
Még mindig készül a Bajnai-kormány programja, amelyet várhatóan vasárnap fog bemutatni a miniszterelnök. A mögötte felsorakozó pártoknak tartott tájékoztatókból azonban kiderül, hogy Bajnai gondolkodik például azon, hogy az áfa 24 vagy 25 százalékra való emelésével együtt legyen egy kedvezményes kulcs a kenyér, a tej és a távhő számára.
Vágólapra másolva!

Bajnai Gordon vasárnap 14 órakor nemzetközi sajtótájékoztatót tart, amelyen várhatóan ismerteti kormányának programját. A frissen megalakult kormány pénteken tartotta első ülését, és már azon is tárgyalták a csomagot, amellyel a gazdasági válságot akarják kezelni. Az intézkedésekről egyelőre nem tudni részleteket, a miniszterelnök környezetéből az [origo]-t arról tájékoztatták pénteken, hogy még mindig dolgoznak a programon a kormány tagjai.

A kormányfő csütörtökön az MSZP és az SZDSZ parlamenti frakciója előtt is beszélt a várható intézkedésekről, de az általunk megkérdezett résztvevők erről sem árultak el konkrétumokat, arra hivatkozva, hogy még alakul a program. Csak a főbb irányokról volt szó, és egyedül a recessziós adat volt értékelhető - mondta az [origo]-nak Szanyi Tibor MSZP-s képviselő, utalva arra a kiszivárgott információra, hogy Bajnai 5,5-6 százalékos gazdasági visszaeséssel számol az idei évre. Ez jóval nagyobb annál, mint ami eddig a hivatalos kormányzati tervekben szerepelt.

Bajnai egy prezentációt vetített le, írásos anyagot nem adott át a képviselőknek - mondta az SZDSZ-frakció ülésén történtekről Béki Gabriella. A képviselő szerint az áfa esetében felmerült például, hogy a jelenlegi 20 százalékról 24 vagy 25 százalékra emelik a felső kulcsot, de Bajnai felvetette, hogy jelképesen 2-3 terméket - a kenyeret, a tejet és a távhőt - kivennének ebből, és alacsonyabb áfával terhelnék.

Béki hozzátette, hogy ezt sem lehet véglegesnek tekinteni, mert például az SZDSZ-ben is többen ellenzik az ilyen típusú kivételezést. Korábban az ellenzéki KDNP-nek volt olyan javaslata, hogy az alapvető élelmiszerek áfáját a válságra való tekintettel csökkentsék 5 százalékra, Gyurcsány Ferenc előző kormányfő azonban elutasította ezt. Ő azzal érvelt, hogy nehéz a gyakorlatban végrehajtani a kivételezést, mert bonyolult eldönteni, hogy például csak az olcsóbb fehér kenyér vagy a jóval drágább magos kenyér is a kedvezményes körbe tartozzon-e.

Bajnai már korábban elküldött egy nyilatkozatot a szocialista és szabad demokrata képviselőknek, amelyből kiderült, hogy kemény megszorításokra készül. Egyebek mellett megszüntetné a 13. havi nyugdíjat, a 13. havi fizetést a közszférában, lerövidítené a gyes- és gyedjogosultságot, felszámolná a gyermekek után járó lakásvásárlási kedvezményt és a gáz- illetve a távhőkompenzációt.

Ez a nyilatkozat is homályban tartott ugyanakkor több kérdést, például nem derültek ki részletek a miniszterelnök adóelképzeléseiről. A Bajnai miniszterelnökségét nem támogató Béki szerint a csütörtöki prezentációt épp azért tartotta jónak, mert a kormányfő "nyitottságról tett tanúbizonyságot". A képviselő szerint a program bejelentése után is lesz mozgástere a parlamentnek abban, hogy milyen intézkedések szülessenek. Példának említette a nyugdíjkorhatár emelését, amelynek kezdetét és ütemét szerinte nem a kormányprogram, hanem a törvényhozás fogja eldönteni.