Jótollú rendőröket állítanak rá a maffiapénzekre

Vágólapra másolva!
Nyolcfős alosztályt állít rá a Nemzeti Nyomozó Iroda a bűnözéssel szerzett vagyonok visszaszerzésére. Ebben eddig nem volt túl sikeres az igazságszolgáltás, tavaly alig több mint tíz százaléka került meg a bűnözők által szerzett pénznek.
Vágólapra másolva!

167 milliárd, bűncselekménnyel szerzett, bűnözők kezére került forintból csupán 19,5 milliárd került meg tavaly - derül ki az egységes rendőrségi-ügyészségi bűnügyi statisztikából. A hatóságok által visszaszerzett és az összes bűnözéssel elveszett vagyon aránya az utóbbi években alig kúszott tíz százalék fölé. Ezen a helyzeten változtatna a most alakuló Vagyon-visszaszerzési Hivatal, amelynek a létrehozására az Európai Unió Tanácsa kötelezte Magyarországot és a többi uniós tagállamot is.

A magyar kormány hónapokat késett a hivatalról szóló rendelettel az EU által előírt határidőhöz képest, amely 2008. december 18. lett volna. A kormányrendelet idén februárban jelent meg a Magyar Közlönyben, és március 2-án lépett életbe.

A hivatal feladata a bűncselekményekből származó jövedelmek felkutatása, együttműködve az uniós tagállamok hasonló intézményeivel. A kormány úgy döntött, hogy a hivatal a Nemzeti Nyomozó Irodán belül alakuljon meg, a gazdaságvédelmi főosztályon belül, a pénzmosás elleni osztály egyik alosztályaként - külön költségvetés nélkül.

A hivatalnál kezdetben nyolc ember fog dolgozni, de egy év múlva felülvizsgálják az addigi eredményeket és szükség szerint igazítanak a létszámon - mondta el Papp Csaba, a gazdaságvédelmi főosztály vezetője. Az átszervezés még tart, egyelőre még nem választották ki mind a nyolc munkatársat. Papp szerint olyan embereket keresnek, akik "jó tollúak", több nyelven beszélnek: lesznek köztük hivatásos rendőrök, de köztisztviselők, polgári alkalmazottak is.

"Nem fegyveresek lesznek, akik loholnak a maffia után" - magyarázta a főosztályvezető. Az alosztálynak ugyan lesz nyomozati jogköre, egyes ügyekben maguk is nyomozni fognak, de az elsődleges feladatuk az lesz, hogy tartsák a kapcsolatot a hazai hatóságokkal és az uniós társszervekkel, bűnügyi-, ingatlan- és cégadatbázisok használatával információt gyűjtsenek.

Papp szerint rendszeresen panaszkodnak a nyomozók: örülnek, ha a bűncselekményt bizonyítani tudják, a vagyon felkutatására már nem marad energia. A főosztályvezető abban bízik, hogy az új hivatal megkönnyíti majd a rendőrök dolgát, mert lesz kihez fordulniuk tanácsért, útmutatásért. Ismertetik velük az ügymenetet, elmondják, kihez kell fordulni a külföldi társszerveknél, így felgyorsulhat a nemzetközi együttműködés - mondta a gazdaságvédelmi főosztályvezető.

Papp egy tavalyi sikeres felderítést említett példaként arra, mit szeretnének elérni: délelőtt tíz órakor feljelentés érkezett egy banktól százmillió forint eltűnéséről, délután fél háromra már zárolták a pénzt a svájci bankszámlán, ahová megérkezett. "Ilyet akarunk, erre kellene elmozdulni" - jegyezte meg Papp, aki szerint a svájci ügy azért ment ilyen könnyen, mert arcról ismerték a svájci rendőröket, akikhez fordulniuk kellett, és tisztában voltak a törvényes lehetőségekkel. "Három dolog kell: személyes kapcsolat, a lehetőség felismerése, és a késztetés, hogy megcsináljuk" - mondta a főosztályvezető.