Bajnai: Ez a kormány nem lesz népszerű

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc nem tudta meggyőzni, végül a megyei elnökök beszélték rá Bajnai Gordont, hogy vállalja a miniszterelnök-jelöltséget. A kormányfő márciusban még arra készült, hogy kiszáll a kormányból, ha nem lesz szigorúbb válságkezelés - többek között erről beszélt Bajnai a Népszabadságnak adott interjújában. A miniszterelnök elégedett a kormányával, csak azt sajnálja, hogy egy női miniszter sincs.
Vágólapra másolva!

"Én mindenképpen arra készültem, hogy nem sokáig leszek már kormánytag. Az MSZP márciusi kongresszusát megelőző hetekben egy kormányülés után bementem Gyurcsány Ferenchez, és azt mondtam neki, hogy ha nem tudunk lényegesen nagyobbat lépni, ha nem tudjuk fölerősíteni a helyes irányba haladó, de az események mögött kullogó válságkezelést, akkor lemondok, abban tovább nem szeretnék részt venni" - mondta a Népszabadságnak adott interjújában Bajnai Gordon, aki a miniszterelnöki székben kedden váltotta Gyurcsány Ferencet. Hozzátette: Gyurcsány márciusban még néhány hetet kért tőle, "hátha tisztább lesz a helyzet".

A kormányfő a lapnak azt állította, számára is váratlan volt Gyurcsány lemondása, mert nem tudott róla. "Ami a lemondása után következett, nincs mit szépíteni, sokak számára méltatlan és lehangoló volt. Nem erősítette senkiben az elszánást, hogy olyan feladatra vállalkozzon, amelyre most én" - mondta Bajnai.

A politikust a lemondását követő csütörtökön felhívta Gyurcsány, és megkérdezte tőle, "ha minden kötél szakad, vállalom-e". Bajnai azt mondta, nemet mondott, és csak akkor döntött úgy, hogy vállalja a miniszterelnökséget, amikor másnap több megyei elnök is ugyenezt kérdezte tőle. "Ekkor jutottam arra az elhatározásra, hogy nem szabad nemet mondani a fölkérésre" - mondta a Népszabadságnak.

Bajnai arról is beszélt, hogy "nincs semmi baj" az előre hozott választással, azonban szerinte az lenne a legjobb megoldás, ha kormánya el tudná juttatni az országot egy elfogadott 2010-es költségvetéshez, és "rendezett körülmények között" lehetne választást tartani. Szerinte azért sem lenne jó, ha előre hozott választások lennének, mert "most, és nem négy hónap múlva kell megtenni a lényeges kiigazító lépéseket, hogy talpon maradhasson az ország".

Újságírói kérdésre elmondta, ha mégis úgy alakul, hogy most a választásokra készülne az ország, akkor hosszabb - "afféle lelki megtisztulási" szünetet tartana, és a gyerekeivel töltené az időt, igyekezve távolabb kerülni a politika világától.

Bajnai arról is beszélt, egyfajta kötelességtudat miatt hagyta ott három éve a gazdasági szférát, és a kormányába bekerülő szakembereket is ez motiválja, ezért hagynak ott cégvezetői pozíciókat és "békés katedrát". Az ellene szóló tüntetésekkel, a libás utalásokkal kapcsolatban azt mondta: képes arra, hogy lelkileg függetlenítse magát ezektől a támadásoktól. Hozzátette, úgy fogja fel, hogy ez része a munkakörének.

A kormányfő szerint minden javaslatnál vizsgálják majd, hogy minél kevésbé sérüljön azoknak az érdeke, akik ténylegesen rászorulók. Mint mondta, "nem baltával" mennek neki ezeknek a rendszereknek, de a mai szociális támogatások sokszor rosszul célzottak és nem igazságosak.

Kormányáról Bajnai azt mondta: "megszorításokkal bár, de lényegében" olyan, mint amilyennek elképzelte. Ez egyetlen dolog, ami miatt lelkiismeret-furdalása van, hogy nincs nő a miniszterek közt. Hozzátette, törekedett rá, de nem csodálja, hogy nem vállalták.

Úgy fogalmazott, hogy ez a kormány nem lesz népszerű, ugyanakkor mindent megtesz azért, hogy az emberek megértsék, az áldozat megéri. "A gyomrában már mindenki régóta érzi, hogy változtatni kell. Mi ennek most nekiállunk" - mondta Bajnai.