5,5-6 százalékos visszaeséssel számol a Bajnai-csomag

Vágólapra másolva!
5,5-6 százalékos idei recesszióval számol Bajnai Gordon miniszterelnök válságkezelő programja, amelyet zárt körben, az MSZP- és SZDSZ-frakciók előtt ismertetett. A kormányfő ösztönző adórendszert képzel el, miközben bevezetné a vagyonadót és fenntartaná a magánszemélyek különadóját. A program megvalósítása csökkenteni kezdené az államadósságot, 2012-re visszafizethetővé tenné az IMF-hitelt, és 2011-től 2,6 százalékos gazdasági növekedést eredményezne Bajnai elképzelése szerint.
Vágólapra másolva!

A kormányzati válságkezelő csomag azzal számol, hogy az idén 5,5-6 százalékos lehet a gazdaság visszaesése. Az MTI értesülései szerint ezt Bajnai Gordon miniszterelnök el is mondta abban a prezentációban, amelyet előbb az SZDSZ, azt követően pedig az MSZP frakciójának tartott csütörtökön. A kormányfő előadásában ismertette a jelenlegi helyzetet, a szükséges intézkedéseket, és a válságkezelő program várható következményeit.

A kormánynak a lassú növekedés mellett a költségvetési egyensúlytalansággal, valamint a bizalomhiánnyal is meg kell küzdenie, ezek leküzdésére komplex intézkedéscsomagra van szükség - mondta Bajnai a frakcióknak az MTI szerint.

Az "erős, emblematikus megszorítások", amelyeket tervez, a Gyurcsány-kormány által elfogadott februári csomaggal együtt idén 400 milliárd, jövőre pedig 900 milliárd forintos kiadáscsökkentést jelentenek. Ezeket a tervezett intézkedéseket már nyilvánosságra hozták, és az SZDSZ-es és MSZP-s képviselők aláírásukkal vállalták elfogadásukat.

A megszorítások mellett a Bajnai-kabinetnek olyan lépéseket kell megtennie, amelyek enyhítik a válság hatásait, és javítják a leginkább érintett társadalmi csoportok helyzetét. A kormány csak úgy tud kitörni az "ördögi körből", ha a rendelkezésre álló (EU, IMF) forrásokat a lehető legnagyobb gazdasági szorzóhatású, leggyorsabb hatású programokra költi - derül ki a frakciók előtt ismertetett programtervből.

Eszerint vissza kell fogni a növekedést akadályozó állami tevékenységeket, és ösztönzőbb adó- és támogatási rendszert kell kialakítani, a bizalmat pedig hatékony kommunikációval, illetve "széleskörű társadalmi együttműködéssel" szerezné vissza Bajnai. A kormányfő stabilizálná a pénzügyi rendszert, felgyorsítaná az uniós források felhasználását.

A kormányzat "szolidaritást" vár el a vagyonosoktól és a politikától is. Előbbiek esetében felveti a vagyonadó bevezetését, és azt, hogy 2010. december 31-ig fenntartaná a magánszemélyek különadóját.

Bajnai azzal számol, hogy a program tartósan csökkenő pályára állítja az államadóságot, és teljesíti az IMF-szerződésben vállalt kötelezettségeket. A 2008 végén lehívott hitelt 2012-ben fizetné teljes egészében vissza. Bajnai szerint a válságkezelő program eredménye lehet az is, hogy rövid távon is javul az államháztartási egyenleg, illetve a szerkezeti reformok elindításával a gazdaság növekedésnek indulhat. A számítások szerint 2010-ben még 0,6 százalékos lehet a recesszió, de 2011-ben már 2,6 százalékot is elérhet a gazdasági növekedés.

Az MTI információi szerint az új kormány első hivatalos pénteki ülésén ennél részletesebb programot tárgyal már meg, amelyet a vasárnapi kormányülésen a tervek szerint el is fogadnak. Bajnai Gordon keddi parlamenti beszédében azt mondta: még a héten nyilvánosságra hozzák a válságkezelő programot.