Nagyot küzdött Kiss Péter, hogy villámhárító lehessen

Vágólapra másolva!
A szakszervezetek és a kormány, illetve a szocialista frakció és a kormány között fog egyszerre közvetíteni Kiss Péter a társadalompolitikai miniszteri poszton, bár az MSZP elnökségének egyik tagja szerint erre a feladatra nem igazán alkalmas. Egy másik szocialista vezető szerint Bajnai ésszerű kompromisszumot kötött, amikor a nem kulcsfontosságú posztokon hagyott pártembereket.
Vágólapra másolva!

Kellett egy erős politikai háttérrel rendelkező, a szakszervezetekkel jó kapcsolatban lévő ember a várható társadalmi feszültségek enyhítésére, ezért nevezte ki Bajnai Gordon kormányfő tárca nélküli társadalompolitikai miniszterré Kiss Pétert - mondta az [origo]-nak az MSZP elnökségének egy neve elhallgatását kérő tagja. A szakszervezetek szinte biztosan tiltakozni fognak a válságkezelő intézkedések miatt, a tiltakozásnak azonban vannak különböző fokozatai, ezért fontos a kormány számára, hogy olyan valaki vezesse a társadalompolitikai egyeztetéseket, aki szoros kapcsolatban van a szakszervezetekkel. "Kiss Péter lesz a szociális villámhárító" - mondta forrásunk.

A tárca nélküli miniszter egyben a miniszterelnök politikai helyettese, aki a szocialista frakció és a kormány között is közvetít majd, ezért fontos az erős politikai háttér. Névtelenséget kérő elnökségi forrásunk ugyanakkor tagadta azt a sajtóban megjelent állítást, miszerint Kiss azért kapta volna a tisztséget, hogy Veres János pénzügyminiszter távozásával ne Szekeres Imre honvédelmi miniszter (akit nemrég Gyurcsány Ferenc távozó kormányfő is keményen bírált) legyen a legerősebb pártember a kormányban.

Az elnökségi tag tagadta azt is, hogy Kiss Péter kinevezésével a kormány baloldali karakterét akarta volna hangsúlyozni Bajnai Gordon, hiszen ez a karakter úgyis a kormány intézkedésein és nem a személyeken múlik. Bajnai először a munkaügyi tárcát ajánlotta Kiss Péternek, aki ezt nem akarta elfogadni, sőt, ő ajánlotta Herczog Lászlót maga helyett.

A tárca nélküli társadalompolitikai miniszteri poszt működhetett volna a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) keretein belül is, de Bajnai Gordon a MeH-et inkább egy különálló válságkezelő központként képzeli el - mondta forrásunk, aki szerint a kulcspozíciókra Bajnai Gordon kívülről nevezett ki embereket, a válságkezelés szempontjából nem elsődleges pozíciókban pedig a folyamatosságra törekedett, ami ésszerű kompromisszum.

Nem minden vezető szocialista látja ilyen simának Kiss kinevezését. Az elnökséget nem vonták be a döntésbe azzal kapcsolatban, hogy Kiss Péter milyen szerepet játsszon a Bajnai-kormányban - állította az [origo]-nak az MSZP-elnökség egy másik, szintén névtelenséget kérő tagja. Szerinte Kiss soha nem volt jó abban, hogy közvetítsen, arról nem is beszélve, hogy "hiba azt várni, hogy majd párt, frakció, kormány, civilek meg szakszervezetek közt" egy személyben bárki képes lesz közvetíteni, egyedül "összekötő kapocsnak" lenni.

A kinevezést fenntartásokkal figyelő szocialista vezető szerint Kiss keményen harcolt pozíciójáért, nem akart kikerülni a kormányból. "A miniszterelnök politikai helyettesének lenni viszont egy nesze semmi, fogd meg jól pozíció, hisz mandátum szempontjából semmit nem jelent, pártvonalon meg úgyis megelőzi az elnök" - mondta.

Kiss Péter miniszteri meghallgatásán azt mondta, a társadalompolitika összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszter egyik kiemelt törekvése, hogy elősegítse a társadalmi szereplők részvételét a válság kezelésében, és megígérte, hogy tízmilliárd eurós nagyságrendű komplett programot kezdeményez a romatelepek felszámolására.