Megköszönte a lehetőséget az önostorozó Gyurcsány

Vágólapra másolva!
Adósa maradt az országnak, amelyet illúzióba ringatott - ostorozta magát Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egyelőre valószínűleg utolsó, kormányfőként elmondott parlamenti felszólalásában. Az ország legnagyobb gondja a nemzeten belül kialakult gyűlölet és megvetés Gyurcsány szerint, aki támogatást kért Bajnai Gordon kormányának.
Vágólapra másolva!

A Magyarországon húsz éve létező demokratikus jogállam és szociális piacgazdaság dicséretével kezdte egy ideig várhatóan utolsó kormányfői felszólalását a parlamentben kedden Gyurcsány Ferenc távozó miniszterelnök. Szerinte az ország sikeres utat tett meg az elmúlt húsz évben, azonban a demokratikus vita acsarkodásba fordult elmúlt években, "Magyarország veszekedős ország" lett. Ebben sokaknak van részük, mint mondta: "gyanítom, nekem is". Ezért a kormányfő szerint most a korábbi éveknél bátrabban kell változtatni.

"Én is adósa maradtam Magyarországnak" - folytatta a magába nézést Gyurcsány, aki szerint hibát követett el, amikor nem tudta őszintén elmondani a választóknak, hogy milyen változtatásokra van szükség. "A szembesítés hiányával illúziót okoztunk, illúziót okoztam" - ismerte el.

A távozó miniszterelnök azt mondta: a legnagyobb probléma "a gyűlölet, a megvetés, egymás kiiktatásának szándéka", amely szerinte a nemzeti közösséget, az összetartozás érzését veszélyezteti. "Rendben van-e az, hogy Magyarországon ezrek, tízezrek súlyos, néha gyilkos szenvedéllyel fordulnak egymás felé?" - kérdezte. Elismerte, hogy ezért őt is felelősség terheli, amit vállal is, politikusként úgy, hogy új kormány alakul.

Azt kérte a parlamenttől, hogy segítsék és támogassák az új kormányt - amely új lendületet fog adni -, mert megérdemli, hiszen olyan intézkedéseket fog javasolni és olyan dolgokat fog tenni, amelyeket sem eldönteni, sem végrehajtani nem lesz könnyű, annál könnyebb viszont rámondani, hogy elkerülhetők.

Gyurcsány megköszönte azoknak, akik támogatták a kormányt, és mindenki másnak, aki tette a dolgát az országban. Végül pedig azért is köszönetet mondott, hogy miniszterelnök lehetett. A távozó politikus beszédét az MSZP-frakció hosszan megtapsolta.