NOL: Vahl Tamás lesz a gazdasági miniszter

Vágólapra másolva!
Molnár Csaba veszi át a kancellária irányítását, Vahl Tamás IT-szakember lesz a gazdasági miniszter, míg Veres János és Szilvásy György távozik a kormányból - írja a Népszabadság névtelen forrásokra hivatkozva. A lap szerint Draskovics marad, és biztosan Oszkó Péter lesz a pénzügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Vahl Tamás IT-szakember kerülhet a gazdasági tárca élére - írja a Népszabadság internetes oldalán megjelent cikkében. A lap úgy tudja, a korábbi elképzelésekkel ellentétben mégsem választják le a fejlesztésügyeket a tárcáról, így ezeket is Vahl felügyeli majd.

A 48 éves Vahl a Német-Magyar Kereskedelmi Kamara elnöke, a rendszerváltás után a Berliner Bank számítástechnikai leányvállalatának magyarországi képviseletét irányította. Több IT-cégnél dolgozott, így a Siemensnél és az IBM-nél, majd az SAP Hungary-nél, amelynek 2000-től nyolc éven át ügyvezető igazgatója volt. Tavaly decembere óta áll a Nav N Go élén. Vahl 2005-ben megkapta a "Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje" kitüntetést, az ország informatikai infrastruktúrájának kifejlesztésében játszott szerepéért.

Szombatra dőlt el, hogy Kiss Péter, a Miniszterelnöki Hivatal irányítója a jövőben társadalompolitikáért felelős tárca nélküli miniszter lesz. Bajnai Gordon és Kiss Péter, az MSZP alelnöke többször is egyeztettek, mire szombaton meg tudtak állapodni. Az MTI szerint Kiss Péter politikai értelemben lesz Bajnai Gordon helyettese. A Népszabadság szerint Kiss lesz a vezetője annak a társadalompolitikai kabinetnek, amely a válságkezelés fontos ágazati döntéseit hozza meg, tagjai az oktatási-, a szociális és munkaügyi, illetve az egészségügyi miniszter. Kisst erősíti, hogy ő lesz a felelőse a kormány és az MSZP közti kapcsolattartásnak is - írja a lap.

Molnár vált, Szilvásy megy

A lap szerint Kiss helyett a kancelláriaminiszter - a Gyurcsány Ferenc támogatását élvező - Molnár Csaba jelenlegi közlekedési és energiaügyi miniszter lesz. Egy korábbi terv szerint a MeH alá került volna - államtitkári szinten - a titkosszolgálatok felügyelete is, miután a lap szerint Szilvásy György biztosan távozik a kormányból. Azonban végül mégis maradhat a tárca nélküli miniszteri poszt, amelyet nem a jelenlegi államtitkár, Iváncsik Imre, hanem Szilvásy helyett egy másik pártpolitikus tölthet be - írja a Népszabadság, de azt ugyanakkor nem tudni, hogy a megüresedő közlekedési miniszter székét ki foglalhatja el.

A Népszabadság szerint létezett egy forgatókönyv, amely szerint a Gyenesei István vezette önkormányzati minisztériumot a Draskovics Tibor irányította IRM-hez helyezték volna, így lényegében - az igazságügyi rész leválasztásával - visszaállítva a korábbi belügyminisztériumot. A lap "legutolsó értesüléseire" hivatkozva azt írja, hogy ez az elképzelés változott, az önkormányzati terület a Molnár Csaba irányította MeH alá tartozik majd államtitkári irányítással, valószínűleg továbbra is Gyenesei István vezetésével. Draskovics Tibor a lap szerint biztos kormánytag marad, változatlan miniszteri feladatkörrel.

Balázs válthatja Gönczöt

Szekeres Imre honvédelmi-, Hiller István oktatási-, Szabó Imre környezetvédelmi-, Gráf József agrárügyi- és Székely Tamás egészségügyi miniszterek maradnak tárcájuknál. Azt még nem tudni, ki lesz Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter utódja. Megszűnik viszont a lap szerint Molnár Károly kutatásfejlesztési tárca nélküli miniszter posztja - írja a lap.

A külügyminiszter Göncz Kinga helyett Balázs Péter, Magyarország első uniós biztosa lesz a lap szerint. A pénzügyminiszter a már korábban kiszivárgott információiknak megfelelően Oszkó Péter, a Deloitte Zrt. lehet.

A Népszabadság Bajnai Gordon környezetéből származó forrásokra hivatkozva azt írja, hogy az államtitkári kar egyelőre változatlan marad, de később az új kormányfő ezen is változtatni akar. A kormány névsoráról hivatalosan először az MSZP országos elnöksége értesül a kedd reggeli ülésen, majd a szocialista, illetve a szabaddemokrata frakciót tájékoztatja a miniszterelnök-jelölt. Mindkét képviselőcsoport szavazni fog a személyi változtatásokról.