Vágólapra másolva!
A parlament keddi ülésén 204 igen szavazattal miniszterelnökké választotta Bajnai Gordont, Magyarországnak tehát új kormánya van. Gyurcsány Ferenc távozó miniszterelnök arról beszélt a parlamenti ülésen, hogy olyan volt, mint egy illuzionista, Bajnai felsorolta kormányának tagjait és miniszteri fizetéscsökkentést ígért. A miniszterjelöltek máris vizsgáznak az országgyűlési bizottságok előtt.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés keddi ülésén, fél öt után nem sokkal kormányfővé választotta Bajnai Gordont. A Gyurcsány Ferenc leváltásáról és Bajnai kinevezéséről szóló indítványt 204 képviselő szavazta meg, 8-an tartózkodtak, a Fidesz nem szavazott.

Három MSZP-s képviselő (a beteg Horn Gyula, az elnöklő Szili Katalin és a távol lévő Karsai József) nem vett részt a szavazáson, az SZDSZ-es képviselők közül hárman (Béki Gabriella, Gulyás József, Velkey Gábor) jelen voltak, de nem szavaztak. A függetlenek közül támogatta Bajnait a korábban fideszes Lengyel Zoltán és az eddig miniszterként dolgozó Gyenesei István. Ezzel ügyvezető kormány lép hivatalba, amely a miniszterek kinevezésééig látja el feladatát.

Tartózkodott hat korábban MDF-es független képviselő - Csapody Miklós, Dávid Ibolya, Dragon Pál, Herényi Károly Karsai Péter és Pettkó András -, illetve a korábban fideszes Császár Antal és Tóth András. Jelen volt, de nem szavazott öt volt MDF-es: Almássy Kornél, Csáky András, Hock Zoltán, Katona Kálmán, és Vas János.

A szavazás előtt Bajnai és Gyurcsány beszélt a parlamentben, amelyre a frakciók képviselői reagáltak. Bajnai megnevezte leendő kormányának tagjait (róluk bővebben itt olvashat).

Az új kormányfő megválasztása és eskütétele után több bizottság összeült, amelyek elkezdték a miniszterjelöltek meghallgatását. Összesen harminc meghallgatást tartanak, a minisztereknek több bizottság előtt is meg kell jelenniük. Molnár Csaba kancelláriaminiszter-jelöltet és Draskovics Tibor igazságügyi minisztert már meghallgatta az alkotmányügyi bizottság, és mindkettejüket támogatta az MSZP-SZDSZ többség.

Herczog László szociális miniszteri kinevezését az oktatási bizottság támogatta, a Fidesz képviselői nemmel szavaztak. Révész Máriusz (Fidesz) azt mondta, kétségeket vet föl, hogy egy miniszterjelöltet úgy hallgassanak meg a képviselők, hogy délután fél kettőkor tudják meg a nevét és ötkor már meg kell hallgatniuk. Ezután Hiller István oktatási miniszter járt az oktatási bizottság előtt, akinek kinevezését szintén támogatták a bizottság MSZP-s és SZDSZ-es tagjai.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=nbLBLfKGmmjMvZc7

Bajnai eskütétele

16:30 - Bajnai viszontválasza

Még jobban elvették a kedvemet attól, hogy politikusnak hívjam magam - reagált a vitára viszontválaszában Bajnai Gordon, aki szerint már megint csak arról van szó, hogy ki van hatalomban, és kevés szó esik arról, mire használják a közhatalmat. Arról érdemes beszélni, hogy mit lehet tenni a munkahelyek és az otthonok megoldása érdekében - jelentette ki Bajnai, majd az ellenzékre utalva azt mondta: Fontos lenne tudni, mit képviselnek önök.

A törvényesség és a legitimáció kérdésével kapcsolatban Bajnai azt mondta, kormányának mindkettőt a parlament többsége adja. Megismételte azt a korábbi kijelentését, hogy kormányzásának csak addig van értelme, amíg ez a támogatást a frakciók biztosítják. Ha ez nem lesz meg, akkor előre hozott választás lesz a jobb alternatíva - jelentette ki, hozzátéve, hogy "az előre hozott választás nem az ördögtől való fogalom".

"Látom, hogy hiába mondtam el, hogy nincs szándékomban egy éven túl politizálni" - mondta a kormányfőjelölt, aki szerint máris utolérte a karaktergyilkosság, amelyen a parlamentben már minden oldalon sok embernek keresztül kellett mennie. A személyét ért vádakra reagálva kijelentette: nem ő volt a Hajdú-Bét baromfifeldolgozó vezetője, amikor az csődbe ment, illetve nem az ő hivatali idején történtek azok a visszaélések - például a Weiszenberger-ügy -, amelyeket az ő számlájára írnak.

"Közös hazánk, Magyarország veszélyben van" - jelentette ki Bajnai, aki szerint az önámítás az oka annak, hogy az elmúlt több mint tíz évben megspórolták az alapvető szerkezeti átalakításokat. Magyarország legfőbb problémája szerinte, hogy többet költünk, mint amennyit megtermelünk. "Ennek mind a két tagmondata fontos. Kevesebbet kell költeni és többet kell termelni" - mondta Bajnai, aki szerint a válságkezelés lelki folyamat is, amelynek két nagy ellensége van: reményvesztettség és a csodavárás.

15:55 - Herényi: Egy év túl sok

Az MDF az előre hozott választások híve, mi kezdeményeztük először a parlament feloszlatását - mondta Herényi Károly, a megszűnt MDF frakció korábbi vezetője, aki független képviselőként szólalt fel. Herényi szerint a válságnak három gyökere van: pénzügyi válság, gazdasági válság és a mély bizalmi válság. Ez utóbbit csak az előre hozott választás tudná megoldani.

Bajnai elképzelései nem egyeznek az MDF programjával, ezért a párt elnöksége azt javasolja, hogy képviselői tartózkodjanak a szavazásnál - mondta Herényi. Ezt azzal magyarázta, hogy a nem szavazat azt jelentené, hogy Gyurcsány Ferenc és a jelenlegi kormány maradására szavaznak, de nem akarnak igennel sem szavazni, mert nem támogatják Bajnait és az MSZP-SZDSZ együttműködést.

Herényi szerint az MDF azzal egyetért, hogy a válságot kezelni kell, de úgy véli, egy év túl hosszú idő. Különösen akkor, ha nem indulnak meg a szerkezeti reformok, amelyek nélkül a válság ismét be fog következni. Herényi arra kérte Bajnait, hogy ha hiányzik az akarat az igazi reformokhoz, akkor három hónap válságkezelés után kezdeményezze az előre hozott választásokat.

15:40 - Fodor Gábor - Nem kell minden népszerűségvesztés esetén választásokat tartani

Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke azt kérte a parlamenttől, hogy a képviselők próbálják másodlagos tényezőként kezelni érzelmeiket, és példamutató módon vitázzanak, illetve eleganciát és nagyvonalúságot is kért tőlük. A nép döntését szorgalmazó nyilatkozatot felolvasó Semjén Zsoltnak azt mondta, furcsa, hogy ezt olyan párt elnöke olvassa fel, amely az elmúlt választásokon nem mert a nép elé állni. Fodor szerint az SZDSZ-nek is komoly dilemmát jelentett, hogy az új kormány mellé álljanak, vagy az előrehozott választásokat támogassák. Szerinte hajszálon függött a döntés, de a fő elem, amely eldöntötte a kérdést, az az időtényező volt.

Fodor elismerte, hogy a jelenlegi helyzetért saját pártja is felelős, de a jelenlegi helyzetben semmi sem fontosabb, mint hogy a kormány azonnal cselekedni tudjon, hogy megtegye a szükséges lépéseket a válság leküzdésére,. a "gyorsaság heteket jelent". Szerintem, ha ezeket nem tudjuk megtenni, akkor nem arról folyik majd a vita,. hogy lesz-e 13. havi nyugdíj vagy fizetés a közszférában, hanem hogy egyáltalán lesz-e nyugdíj és fizetés. Fodor szerint bátorság az új kormány mellé állni, és konstruktív partnerséget ajánlott. Az emberek többsége józan, és érti, hogy erre szükség van, és tudja, hogy szükséges az áldozatvállalás - mondta.

Az új választásokat követelőknek azt üzente, nem kell minden népszerűségvesztés esetén választásokat tartani, a konstruktív bizalmatlansági indítvány ugyanolyan demokratikus megoldás, mint az előrehozott választás, ráadásul a most felálló kormányé az egyetlenegy vállalható program, ami ma látható.

15:25 - Harrach: Az alkotó távozik, az alkotás marad

Harrach Péter volt szociális és családügyi miniszter szerint "az alkotó távozik, az alkotás marad". A kereszténydemokrata politikus szerint 2002, az MSZP hatalomra kerülése óta sokat romlott a helyzet Magyarországon, azóta nőtt a munkanélküliség, az eladósodás, és "hazugság világát éljük, a meggyőzés helyett a manipulációét. Értékelte Gyurcsány Ferenc miniszterelnökségét, akit tehetséges embernek nevezett, "akiből lehetett volna államférfi is", de szerinte nem volt benne elég alázat. Bajnai Gordonról azt mondta, tudjuk, hogy jól áll rajta az öltöny, és egy "cserkészfiú ábrázatát hordja", de "kint a jószágok is azt gágogják", hogy az emberek sorsa iránti felelősség és érzékenység nem erőssége.

A politikus szerint Bajnai terveire azt mondta, azokból süt a társadalmi problémákkal szembeni teljes érzéketlenség. Hiába hangoztatják, hogy szakértői kormány, és nem pártokhoz kötődik, valójában "az egyik szocialista kormány megy, a másik szocialista kormány jön" - mondta Harrach.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

15:10 - Semjén: Nem tárgyalunk a paktum-kormánnyal

Semjén Zsolt KDNP-elnök a Civil Összefogás Fórum, 500 civil szervezet nevében tett nyilatkozatát olvasta fel, amely a nép nevében követelte, hogy a jelenlegi parlament oszlassa fel magát, és írjanak ki új választásokat. Pártja nevében azt mondta, az konstruktív bizalmatlansági indítvány morálisan illegitim, mert szerinte a cél, hogy kijátssza a köztársasági elnököt és a népet, "erkölcsi értelemben joggal való visszaélés".

Szerinte Bajnai személye alkalmatlan és méltatlan mint kormányfő, mivel ő az egyik felelőse a mostani csődnek és korrupciónak, jelölését provokációnak nevezte. A mai színjátékkal csak időt veszít az ország, pártja nem tárgyal a paktum-kormánnyal - mondta.

14:47 - Navracsics: Csak a székeket cserélgetik

"Ön azt mondja, nincs politikai ambíciója. Kiváló. Akkor miért van itt?" - kérdezte a kormányfőjelölttől Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője, aki szerint "a kormány két dologtól fél: a választásoktól és a választópolgároktól." Navracsics szerint az MSZP és az SZDSZ nem mer a választók elő állni, ezért mindent megtesz, hogy meghosszabbítsa azt az időt, amíg még hatalmon lehet.

Navracsics szerint neki már be sem kell fejeznie azt a mondatot, hogy az elmúlt hét évben az MSZP-SZDSZ-koalíció éllovasból sereghajtóvá tette Magyarországot, ezt már a kormánypártiak is kívülről tudják. Azt mondtam, 2002 óta folyamatosan csökkent a gazdasági növekedés üteme, míg végül idén recesszióba fordult. Ezen a helyzeten pedig nem változtat az, ha a miniszterek egymás közt cserélgetik a székeiket - mondta a frakcióvezető."

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=l1YiM3li0KkBYcVA
Navracsics Tibor kritizálta Bajnait

Ez a helyzet engem arra emlékeztet, mikor egy bt-ben a beltag és a kültag helyet cseré" - mondta Navracsics, aki szerint Bajnai kormánytagként tevékenyen részt vett az elmúlt három év politikájában, így felelős az ország válságáért. A frakcióvezető emlékeztetett, hogy a konstruktív bizalmatlansági indítvány törvényes eszköz ugyan, de nem erre találták ki, és nem ad legitimitást az új kormánynak. Az egyetlen valódi megoldás Navracsics szerint az előre hozott választás lenne.

14:31 - Lendvai: A válság nem vár az előszobában

"Az elmúlt két hétre mi sem vagyunk büszkék" - mondta a miniszterelnök-jelölés elhúzódó folyamatára utalva Lendvai Ildikó, az MSZP-elnöke, leköszönő frakcióvezető. "De nem lehetnek büszkék azok sem, akik szó nélkül hagyták, hogy a felmerült és még fel sem merült jelöltek meghurcolását" - folytatta Lendvai, aki élesen támadta a Fideszt, és több olyan szerinte hamis állítást sorolt az elmúlt hónapokból, amelyekkel az ellenzéki párt vádolta a kormányt.

Lendvai a konstruktív ellenzéki hozzáállást kérte számon a Fideszen. Ennek szemléltetésére Orbán Viktor Fidesz-elnök 1993-ban, a Boross-kormány megalakulásakor elmondott beszédéből idézet: Orbán akkor azt mondta, pártja ugyan nem támogatja a kormányt, de kész az együttműködésre, mert az országnak az az érdeke, hogy a koalíció kitöltse a négyéves ciklusát.

A kormány programjával kapcsolatban lendvai azt mondta, a korábbiaknál nagyobb, erősebb lépésekre van szükség, mert "a válság nem vár tisztelettudóan az előszobában." Elismerte, hogy ezeket valószínűleg hamarabb kellett volna megtenni, de szerinte ezek a kérdések nem csak számokról, hanem "a szomszéd néni nyugdíjáról" is szólnak. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy már a leköszönő kormány is nekilátott a válságkezelésnek, hiszen már be is terjesztette az adó- és szociális törvények módosítását a parlamentnek.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

14:03 - Kisebb fizetés a minisztereknek és az állami cégek vezetőinek

"Egy év, egy kormány, egy forint" - mondta el ismét jelmondatát Bajnai. A kormányfőjelölt egy forintért vállalja a kormány vezetését, bár tudja, azt mondják sokan, hogy megteheti, ő azért teszi, mert hisz abban, hogy érdemes. Ezzel kapcsolatban az első megszorító intézkedéseket is bejelentette: az új kormány tagjai 15 százalékkal kevesebbet keresnek majd elődeiknél. Ezen kívül az állami vállalatok vezetőinek, felügyelő bizottsági tagjainak még ennél is nagyobb arányban csökkentik majd a fizetését, és ezeknek a felső határát is megszabják. Mindezt tovább takarékossági intézkedések követik majd - tette hozzá.

"Túl sok szó esett arról, hogy kié a hatalom, és kevés arról, hogy ki mit kezdene vele" - mondta Bajnai, aki a cselekvési tervét nem is kormányprogramnak, hanem válságkezelő programnak nevezte, mert ez nem egy hagyományos, teljes ciklusra szóló terv.

"Senkiben nem akarok csalfa reményt kelteni" - mondta a kormányfőjelölt, aki szerint nem lesznek osztogató jellegű, jóléti intézkedések, mintegy "cukormázként a keserű pirulán", mert nem lehet többé hitelből fedezni tovább a szociális juttatásokat. "Erre nem vezet út, velem biztosan nem" - jegyezte meg. "Ez a program küzdelmes lesz, amit nehéz elviselni és támogatni is", de meglesz az eredménye, azonban egy ideig még rosszabb lesz, mielőtt jobb lenne - tette hozzá.

Szerinte a mai döntéseinken múlik, hogy a most világszerte megszűnő munkahelyek később melyik országban jönnek újra létre, ezért programjának középpontjában a munka áll, amelyre csak ésszerű terheket raknak. Ezt legitimálja a szakma és a józan ész - mondta. Ezért konstruktivitást és bizalmat kért kormányának, és programjához.

Bajnai beszédének összefoglalóját itt olvashatja.

13:56 - Bajnai az új miniszterekről

Bajnai megdicsérte Veres János eddigi pénzügyminisztert - ezen az ellenzéki képviselők hangosan nevettek -, majd bejelentette, hogy a Pénzügyminisztériumot Oszkó Péter, a Deloitte tanácsadó cég vezetője fogja irányítani. Oszkótól azt várja, hogy ügyeljen a takarékosságra, de egy új adórendszer kidolgozása is a feladat.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=KQJOlzkLVz57Dau3
Bajnai beszéde - bemutatta az új minisztereket is

A gazdasági miniszter Vahl Tamás üzletember lesz, és a közelekedési tárca élére is egy menedzser, Hónig Péter kerül. A szociális miniszter a jelenleg is a tárcánál dolgozó Herczog László lesz. Az önkormányzati minisztérium élére Varga Zoltán képviselő kerül, a Külügyminisztériumot pedig Balázs Péter korábbi uniós biztos vezeti majd. A kancelláriát Molnár Csaba jelenlegi közlekedési miniszter fogja irányítani, és lesz két tárca nélküli miniszter is: Kiss Péter a társadalompolitikai egyeztetésért, Ficsor Ádám pedig a polgári titkosszolgálatokért felel majd.

A helyén marad Gráf József agrárminiszter, Szabó Imre környezetvédelmi miniszter, Hiller István oktatási miniszter, Székely Tamás egészségügyi miniszter, Draskovics Tibor igazságügyi miniszter és Szekeres Imre honvédelmi miniszter.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Nézzen még több képet a parlament üléséről, kattintson a képre!

13:50 - Bajnainak senki nem illegitim

Jobbak lennének a válságkezelés esélyei, ha az ellenzéki pártok is támogatnák a kormány munkáját - mondta Bajnai, aki szerint számos példa van a világon arra, hogy a pártok átmenetileg visszavesznek a vetélkedésből. Ez a közös nekirugaszkodás egyelőre nem jellemzi a magyar politikát - jegyezte meg.

Mint mondta, neki nincs politikai ambíciója, csak szakmai, nem Lendvai Ildikót, Dávid Ibolyát, Fodor Gábort vagy Orbán Viktort akarja legyőzni, hanem a munkahelyeket megőrizni. "Nyitott leszek az együttműködésre, nekem senki nem illegitim, aki kész a válság kezelésére" - mondta.

Utalt arra, hogy már kezdeményezte az egyeztetést a parlamenti pártokkal, "tűzszünetet ajánlott", mert a "háborúskodásra se pénze, se ideje az országnak". Azonban Dávid Ibolya válaszától eltekintve csak támadást kapott, és ezt a "csak azért sem álláspontot nehéz felfogni". Azonban mint mondta, "nem veszi fel a kesztyűt". "Nem politizálni akarok, hanem dolgozni" - mondta. Az ajtóm továbbra is nyitva áll, mert a személyem sokadlagos, az ország érdeke az első - tette hozzá.

Bajnai azt mondta: vállalja, hogy legrövidebb határidőkhöz tartsa magát, így gyorsabban feláll a kormány, és már a héten megtartja első ülését.

13:40 - Bajnai válságkezelést ígér

Gyurcsány Ferenc után Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt kezdett beszélni, de közölte az elején, hogy "nem szónoknak készülök, hanem válságkezelőnek". Azt is mondta, hogy nincs politikai ambíciója, "egy év múlva sem leszek politikai vetélytársa senkinek".

Beszélt arról is, hogy vissza kell szerezni az emberek bizalmát, akiket mostantól "felnőttként kell kezelni". Hozzátette, hogy áldozatot kell hozni az állam működéséért felelős embereknek is. Bajnai azt mondta, hogy a héten be fogja mutatni válságkezelő csomagját. Szerinte most ez a legjobb megoldás, az előre hozott választás esetén ugyanis "minden tétlenséggel töltött nap" munkahelyek tízezreibe kerülne.

Azt mondta, egy héten belül mutatja be programját.

13:37 - Gyurcsány a gyilkos szenvedélyről

Gyurcsány úgy fogalmazott, sokra tartja az elmúlt évek eredményeit, amelyeket érdemes őrizni. Szerinte jelenleg a legnagyobb probléma "a gyűlölet, a megvetés, egymás kiiktatásának szándéka", amely a nemzeti közösséget, az összetartozás érzését veszélyezteti. "Rendben van-e az, hogy Magyarországon ezrek, tízezrek súlyos, néha gyilkos szenvedéllyel fordulnak egymás felé" - tette fel a kérdést. Szerinte, ha ezt Magyarország polgárai és politikusai nem értik, akkor rosszabbat tesznek, mintha nagyobb lenne a hiány vagy kisebb a növekedés. Gyurcsány elismerte, hogy ezért őt is felelősség terheli, amit vállal is, hiszen új kormány alakul.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=smbKItpam3l3xqPV
Gyurcsány Ferenc búcsúbeszéde

Az újonnan alakuló kormányról azt mondta: válságot fog kezelni, új lendületet fog adni, azonban nem lesznek könnyűek a változások, amiket kezdeményezni fog. Viszont könnyű lesz azt mondani, hogy elkerülhetőek - tette hozzá. Gyurcsány támogatást kért az új kormánynak, amely mint mondta, azt teszi majd, ami az ország érdeke, ezért aki ellene szít, az nem a kormány, hanem Magyarország elleni vétek.

Gyurcsány megköszönte azoknak, akik az elmúlt években támogatták a kormányt, és mindenki másnak is, aki tette a dolgát az országban.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Nézzen még több képet a parlament üléséről, kattintson a képre!

13:25 - Gyurcsány magába néz

Magyarország veszekedős ország - jelentette ki Gyurcsány Ferenc a parlamentben. A távozó miniszterelnök szerint "mintha kevesebbet értenénk abból, hogy összetartozunk". Hozzátette, sokaknak van ebben része, "gyanítom, nekem is". Amit most kell tenni, az világos, azt kell mondani a polgároknak, hogy a korábbi éveknél bátrabban kell tudni változtatni - mondta Gyurcsány, aki szerint előfordult, hogy nem volt elég bátorságunk ezt elmondani a választóknak.

"Én is adósa maradtam Magyarországnak" - mondta Gyurcsány, aki szerint hibát követett el, amikor nem tudta őszintén elmondani a választóknak, hogy milyen változtatásokra van szükség. "A szembesítés hiányával illúziót okoztunk, illúziót okoztam" - fogalmazott a miniszterelnök.

13:10 - Velez képviselő

Kedden a szocialista frakció 188 főre egészült ki, miután a parlamenti ülés kezdetén letette az esküt az MSZP-s Velez Árpád, aki a mandátumáról lemondott Szabados Ákos helyére kerül az Országgyűlésben.

13:00 - Indul a nap

Elkezdődött a parlamenti ülés.

Előzmények

Háromhetes politikai felfordulás ért véget kedden a parlamenti ülésen. Az Országgyűlés délután 13 órakor kezdődött ülésén a Gyurcsány Ferenccel szemben benyújtott konstruktív bizalmatlansági indítványról döntött. A frakciók eleve úgy állapodtak meg, hogy nem lesznek napirend előtti felszólalások, így a napirend megszavazását követően azonnal a miniszterelnökkel szembeni bizalmatlansági indítvány vitája, illetve a határozathozatal következett.

A konstruktív bizalmatlansági indítványt - amely formailag egy határozati javaslat - az MSZP-frakció nyújtotta be, egyetlen mondatból áll: "Az Országgyűlés a miniszterelnökkel szemben bizalmatlanságát fejezi ki, egyben Bajnai György Gordont miniszterelnökké megválasztja".

Elsőként Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Bajnai Gordon kormányfőjelölt mondott beszédet egyórás időkeretben, amelyhez utána, két körben, először 20-20, majd 10-10 percben szólhattak hozzá a frakciók képviselői.

A bizalmatlansági indítványról szóló határozat elfogadásához a parlamenti képviselők több mint felének - azaz 193 képviselőnek - az igen szavazatára van szükség. Ha a többség igennel voksol, akkor - a nemzeti zászló behozása után - Bajnai Gordon új miniszterelnök leteszi az esküt.

205 szavazat is összejöhet

A bizalmatlansági indítványnak 204 támogató szavazata lehet, amennyiben az MSZP-s és az SZDSZ-s képviselők, pártjuk vezető testületeinek döntése alapján, illetve a Bajnai Gordont támogató nyilatkozat szerint szavaznak, és senki nem hiányzik a voksolásról. A 205. voks Gyenesei István önkormányzati miniszteré lehet, aki független képviselőként várhatóan szintén támogatja majd, hogy Bajnai Gordon kerüljön a miniszterelnöki posztra.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Készülődés az Országház folyosóján. Kattintson a képre!

Warvasovszky Tihamér Székesfehérvár szocialista polgármestere és Hárs Gábor MSZP-s képviselők ugyan nem írták alá a kormányfőjelölt tervezett intézkedéseit tartalmazó nyilatkozatot, de jelezték, hogy az új miniszterelnököt megszavazzák a parlamentben.

A Fidesz és a KDNP képviselői nem nyomnak gombot a konstruktív bizalmatlansági indítvány keddi szavazásán, de bent lesznek az ülésteremben, és a vitában is részt vesznek - jelentette be még a szavazás előtt Navracsics Tibor frakcióvezető. Navracsics kérdésre válaszolva azt mondta, bent lesznek az ülésteremben az új kormányfő eskütételén, és nem vonulnak ki Gyurcsány Ferenc leköszönő miniszterelnök beszédéről sem. "Örömmel meghallgatjuk" - mondta a frakcióvezető.

A Magyar Demokrata Fórum továbbra is a mihamarabbi előre hozott választásban látja a nemzet jövőjét. A jelenlegi politikai helyzetből kiindulva azonban tudomásul vesszük, hogy az újjáalakuló MSZP-SZDSZ koalíció másképp döntött, és közösen Bajnai Gordont jelölik Gyurcsány Ferenc miniszterelnök helyére - olvasható az MDF keddi közleményében. A párt arra kéri Bajnait, hogy a legsürgetőbb intézkedések után tegye lehetővé az előre hozott választások megtartását ősszel. A konstruktív bizalmatlansági indítvány szavazásán a párt képviselői tartózkodnak majd.

Azonnal nekiláthatnak a bizottságok

A voksolás és az eskütétel után már kedden megkezdődhet a miniszterjelöltek országgyűlési bizottsági meghallgatása, a parlamenti honlapon található ismertető alapján szinte minden bizottság ülésezik majd. Azokat a tárcavezetőket is meg kell hallgatni, akik már a Gyurcsány-kormánynak is tagjai voltak, mivel ugyanazt a jelöltet több bizottság is meghallgatja, összesen harminc meghallgatást tartanak.

Az új kormány akkor alakul meg, ha Sólyom László kinevezi a minisztereket, majd a kormánytagok - várhatóan április 20-án - esküt tesznek.

Népszavazás a költségtérítésről

A bizalmatlansági indítvány mellett a parlament kedden csak egy napirendet tárgyal, az országgyűlési képviselők költségtérítéséről szóló országos népszavazás elrendelését. Az Országgyűlés ebben az esetben nem tehát mást, mint kiírja a referendumot, hiszen a népszavazást kezdeményező Seres Mária több mint 500 ezer aláírást gyűjtött össze. A népszavazáson arról kérdeznék az embereket: akarják-e, hogy az országgyűlési képviselők - a mai gyakorlattal szemben - csak bizonylattal alátámasztott, elszámolható kiadások után kapjanak költségtérítést.

Tüntetések a Parlament környékén

A parlamenti ülés idejére a Civil Összefogás Fórum nevű szervezet és a Jobbik Magyarországért Mozgalom hirdetett demonstrációkat az Országház környékére, amelyeken előre hozott választást követelnek. A tüntetést még április 5-én hirdették meg a Civil Összefogás által a Hősök terén rendezett gyűlésen, amelyen több tízezer ember követelt új választásokat.

Forrás: MTI
Már reggel felállították a kordonokat. Kattintson a képre!

A tüntetések miatt a rendőrség kordonokkal zárta le a Kossuth teret és a képviselői irodaház környékét. Az indoklás szerint ezzel a parlament és a minisztériumok zavartalan működését, illetve a képviselők zavartalan mozgását biztosítják. A Jobbik honlapja szerint a központi tüntetés az Alkotmány utcában lesz, de ezen kívül bejelentett demonstráció lesz az Országháztól északra lévő Olimpia parkban, illetve a déli oldalon található terén is.

A tüntetők korábban bejelentették a szándékukat, hogy petíciót kívánnak felolvasni a parlament keddi ülésén, de erre nem kaptak lehetőséget. Semjén Zsolt, a KDNP elnöke és frakcióvezetpje azonban vállalta, hogy átveszi az iratot, és képviselői felszólalása során felolvassa azt.