Előzetesben az MSZP-s képviselő elleni támadást tervezők

Vágólapra másolva!
Előzetes letartóztatásba helyzeték azt a négy férfi, akik közül az egyiket azzal ganyúsítják, hogy fel akarta robbantani Ecsődi László MSZP-s Országygűlési képviselő házát. Az MTV Híradója szerint a gyanúsítottak két miniszter házánál is robbantani akartak. A rendészeti miniszter azt mondta: megjelent Magyarországon politikai motivációjú terrorizmus.
Vágólapra másolva!

Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság azt a négy férfit, akinél szerdán robbanószerkezeteket, lőfegyvereket és lőszereket találtak a nyomozók - erősítette meg szombaton a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) az MTI információját.

Az NNI csütörtökön számolt be arról, hogy Pest megyében szerdán négy embert elfogtak. Az egyik férfit azzal gyanúsítják, hogy Ecsődi László szocialista országgyűlési képviselő házát akarta felrobbantani, illetve 2007-ben lövést adott le Hiller István oktatási és kulturális miniszter házára. A másik három férfi ellen robbanóanyaggal való visszaélés miatt indult eljárás.

Az MTV Híradója szombaton azt közölte, hogy a gyanúsítottak két miniszter házánál is robbantani akartak. A Híradó szerint azt azonban nem lehet tudni, hogy konkrétan mely miniszterek házait szemelték ki. Az NNI keresi a csoport ötödik tagját is. Neki sikerült elmenekülnie, amikor el akarták fogni a rendőrök - hangzott el a Híradóban.

A rendőrség a letartóztatások során három robbanószerkezetet, éles lőfegyvert, hetven lőszert foglaltak le a nyomozók, és megtalálták azt a műhelyt, amelyben a robbanószerkezeteket előállították. Feltételezhető, hogy a lefoglalt szerkezeteket a gyanúsítottak aznap éjszaka fel akarták használni - közölte a rendőrség.

A többek között [origo]-hoz eljuttatott rendőrségi felvételeken az látszik, hogy a két kilogrammnyi TNT robbanóanyagot három focilabdába rejtették el. A bombák erejének demonstrálására a rendőrség felvételt közölt arról is, ahogy egy közeli homokbányában felrobbantanak egy szerkezetet, amely állítólag a lefoglaltnál kevesebb robbanóanyagot tartalmazott.

Draskovics Tibor, igazságügyi és rendészeti miniszter pénteken azt mondta InfoRádiónak: több politikus ellen is merényletet terveztek a szerdán elfogott csoport tagjai. A miniszter úgy fogalmazott: "megjelent immár kézzelfoghatóan, fenyegetően a belföldi eredetű, politikai motivációjú terrorizmus Magyarországon".

A tárca vezetője szerint a rendőrség hosszú munkával felderített egy olyan "terrorista sejtet", amelynek tagjai tudatosan, robbantásos és más súlyos bűncselekmények elkövetésére, egy merényletsorozatra készültek. "Minden jel arra mutat, hogy merényletsorozatot készültek végrehajtani" - mondta Draskovics, aki a nyomozás érdekeire hivatkozva arra nem adott választ, hogy pontosan kik voltak a merényletek célpontjai.

Azt még vizsgálják, hogy a gyanúsítottaknak van-e közük a romák elleni támadáshoz, de az biztos, hogy a csoport tagjai korábban is követtek el Molotov-koktélos támadásokat. A gyanúsítottak a magukat Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadseregnek nevező szervezethez tartoznak - mondta Draskovics. A magát Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadseregnek nevező szervezet korábban már magára vállalta a Szilvásy György titokminiszter nyaralója elleni támadást, továbbá több, politikusok házai ellen elkövetett Molotov-koktélos támadást is.