VG: rábólintott a kormány a korrupcióellenes csomagra

Vágólapra másolva!
A Gyurcsány-kormány utolsó ülésén elfogadta a tavaly ősszel beígért korrupcióellenes intézkedéscsomagot, amely súlyos bírsággal sújtaná a korrupt szerveket, míg a bejelentőket jutalmazná - írja a Világgazdaság. Újdonság, hogy azokat is díjazzák, akik a törvénytelen kartellekre vonatkozó bejelentéseket tesznek.
Vágólapra másolva!

A Világgazdaság értesülései szerint a Gyurcsány-kormány utolsó ülésén elfogadta a tavaly ősszel beígért korrupcióellenes intézkedéscsomagot, amely az eddig tervekhez képest újdonságokat is tartalmaz. A csomag új típusú felelősségi rendszert, új szankciókat és új ösztönzőket is bevet a korrupció elleni harcban.

A korrupcióellenes fellépés központja a szeptembertől felálló Közérdekvédelmi Hivatal lesz, amely a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) hasonló függetlenséget és jogosítványokat élvez majd. Elnökét a miniszterelnök előterjesztése és a köztársasági elnök javaslata alapján az Országgyűlés választja meg.

A mintegy hetven fős hivatali apparátus feladata lesz, hogy büntesse a visszaélőket, illetve védje és díjazza a bejelentőket. Az információkkal szolgáló bejelentő személyét nem lehet kiadni, a hivatal szükség esetén jogi képviseletet biztosít számára, és ha a bejelentés miatt csökkenne a jövedelme, akkor anyagilag is támogatja. Ha sikeres a felderítés, akkor a bejelentőnek díj jár, amelynek mértéke a kirótt bírság tíz százaléka. Bírság várhat viszont arra, aki alaptalan bejelentést tesz.

Az eddig nyilvánosságra került tervekhez képest újdonság, hogy jutalom jár annak is, aki az úgynevezett kőkemény kartellekről súg majd a GVH-nak. A lap szerint ez azért komoly feladat, mert a jogsértő cégek összezárnak, a GVH által öt éve bevezetett engedékenység - amely alapján a magát és társait feljelentő kartelltag mentesülhet a bírság alól - nem elég hatékony. Így sok kartell működhet rejtetten, súlyos károkat okozva a fogyasztóknak. A csomag ezért személy szerint díjazná azt, aki hozzájárul az összefonódások feltárásához, amennyiben a versenyfelügyeleti eljárásban megállapítják a jogsértést és megbírságolják a cégeket.

Átláthatóbb lesz a lobbitörvény is ebből a szempontból, a döntéshozóknak nemcsak a lobbisták megkereséséről, hanem minden szervezettől érkező befolyásolási törekvésről is be kell számolniuk. Az előterjesztés szerint a közszférában alkalmazandó etikai kódexeket 2009. december végéig ki kell dolgozni.