Az MSZP már tud valamit, az SZDSZ-t keddig váratja Bajnai

Vágólapra másolva!
Bajnai Gordon kormányfőjelölt pénteken az MSZP és az SZDSZ vezetőivel is ismertette programjának részleteit. A kormányfőjelölt az új kabinet végleges összetételét csak kedden közli a két párttal.
Vágólapra másolva!

Kezdenek programmá formálódni a Bajnai-kabinet válságkezelő intézkedései - tudta meg az MTI több vezető szocialista politikustól, miután megismerték a Bajnai-program vázlatát.

Bajnai Gordon kormányfőjelölt pénteken az MSZP-frakció vezetői előtt ismertette azokat az elképzeléseket, amelyekre a programját akarja építeni. Az MTI úgy tudja, hogy Bajnai kiosztotta a program vázáról szóló dokumentumot, ám azt az MSZP képviselői visszaadták, hogy ne szivárogjon ki a dokumentum.

Az MSZP képviselői az MTI szerint javaslatokat tettek arra, hogy milyen irányba bontsák ki a konkrét lépéseket. A szocialisták szorgalmazták, hogy az egyenlő teherviselés hangsúlyosan jelenjen meg az intézkedésekben, mert a kiadáscsökkentő lépések leginkább a nyugdíjasokat és a közszférát sújtják.

Az MTI úgy tudja, hogy szóba került az alapvető élelmiszerek áfakulcsának csökkentése, de erről nem született döntés. Az adótörvények vitáját a parlament a tervek szerint az április 20-ai héten kezdené meg, akkortól lehetne módosító indítványokat benyújtani a Pénzügyminisztérium által benyújtott csomaghoz.

Több résztvevő jelezte az MTI-nek, hogy mind a miniszterelnök-jelölt, mind a szocialisták nyitottak voltak a másik fél elgondolásaira. Bajnai Gordon nem utasított el egyetlen javaslatot sem, de jelezte, hogy bizonyos ügyeket uniós kötelezettségek miatt nem lehet kivitelezni.

Több résztvevő megerősítette, hogy személyi kérdésekről nem volt szó, arról majd a kedd reggeli elnökségi, illetve frakcióülésen tárgyalnak.

Az SZDSZ vezetői is meghallgatták Bajnait. A találkozón megállapodtak arról, hogy a miniszterelnök-jelölt kedd reggel 9 órakor ismerteti az SZDSZ országgyűlési képviselőcsoportjával kormányának összetételét és a válságkezelő program részleteit - mondta az MTI-nek Kóka János, a párt frakcióvezetője.

Az Országgyűlés kedden dönt arról a bizalmatlansági indítványról, amelyben Gyurcsány Ferenc utódjául Bajnai Gordont választják meg kormányfőnek.