Nem érdekli az új miniszterek hajszíne a képviselőket

Vágólapra másolva!
Hiller István marad az oktatási tárca vezetője - derült ki Pető Iván, az Országgyűlés kuturális bizottsága SZDSZ-es elnökének szavaiból. Bár a Bajnai-kormány névsora még nem nyilvános, kedden már elkezdik a miniszterek meghallgatását a képviselők. Több bizottság vezetője szerint nem baj, hogy vakon mennek neki a meghallgatásnak.
Vágólapra másolva!

"Nem kell ismerni se a személyi számát, se azt, hogy festi-e a haját" - mondta az [origo]-nak Szabó Zoltán, az Országgyűlés oktatási bizottságának MSZP-s elnöke. Szabó nem érzi problémának, hogy bár a Bajnai-kormány névsora még nem nyilvános, az Országgyűlés szakbizottságainak kedden és szerdán már el kell dönteniük, hogy alkalmasnak találják-e a miniszterjelölteket feladatuk ellátására.

A Gyurcsány Ferenc kormányfőt leváltó bizalmatlansági indítványról kedden szavaz a parlament. Ha a többség támogatja a javaslatot, akkor Bajnai Gordon lesz a kormányfő. A Népszabadság és az MTI névtelen forrásokra hivatkozva azt írja, az új kormány névsora Bajnai megválasztása és eskütétele után lesz nyilvános, a frakciók is csak közvetlenül a keddi bejelentés előtt ismerik majd meg a jelöltek neveit.

A szakbizottságok a kormányfőcseréről szóló szavazás után rögtön megkezdik a miniszterjelöltek meghallgatását. Az Országgyűlés sajtómeghívója szerint az alkotmányügyi bizottság a leendő kancelláriaminisztert és az igazságügyi minisztert, a kulturális és sajtóbizottság az oktatási, az oktatási és tudományos bizottság pedig a szociális és munkaügyi tárca várományosát hallgatja meg kedden.

Pető Iván, a kulturális és sajtóbizottság SZDSZ-es elnöke azt mondta az [origo]-nak, probléma lenne, ha a bizottságnak ismeretlen jelöltet kéne kedden meghallgatna. Pető szerint a bizottság ülését csütörtökre tervezte, hogy a képviselők fel tudjanak készülni a meghallgatásra. Az MSZP-frakció azonban jelezte, hogy a tárca élén nem lesz változás, így a képviselőknek sem kell készülniük, mivel a jelöltet - aki ezek szerint Hiller István lesz - már ismerik - mondta Pető.

Biztosnak tűnik a Miniszterelnöki Hivatalt vezető Kiss Péter helye is az új kormányban. Pénteken fél egy körül érkezett Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölthöz Kiss Péter kancelláriaminiszter, aki elismerte, hogy a társadalompolitikai koordinációért felelős tárca nélküli miniszteri posztról tárgyal a kormányfőjelölttel - jelentette az MTI. Kiss fél kettő után távozott Bajnaitól. Annyit mondott: a beszélgetéseknek csaknem a végére jutottak, és miniszteri kinevezéséről Bajnai Gordon dönt.

Az MTI szerint még hátra van egy újabb Bajnai Gordon-Veres János találkozó is. Veres János azonban ezt nem erősítette meg, csak annyit mondott: neki az a fontos, hogy az általa előkészített program megvalósítása folytatódjon.

Nem a jelölt személyéről kell kérdezniük a képviselőknek, hanem arról kell faggatniuk a leendő minisztereket, hogyan akarja végrehajtani a kormányprogramot - magyarázta Szabó, miért nem jelent majd problémát szerinte az, hogy a képviselők gyakorlatilag vakon kérdezik a jelölteket. Szabó nem hiszi, hogy olyan emberek fognak a bizottság előtt ülni, akikről a képviselők korábban még nem hallottak. Azt állította, ő maga tudja ki lesz a szociális miniszterjelölt, az MSZP-frakciónak azonban még nincs információja erről.

Hasonlóan fogalmazott az [origo]-nak Hankó Faragó Miklós, az igazságügyi bizottság SZDSZ-es alelnöke. Hankó azt mondta, az igazságügyi miniszterjelöltnek nem tudnánk olyan jogászt megnevezni, akinek ő kapásból nem tudna tíz kérdést feltenni. A politikus szerint a képviselőkkel van a baj, ha olyan jelöltet lehet mutatni nekik, akitől nem tudnak kapásból jókat kérdezni.