Tatárszentgyörgy: vizsgálják, hogy öngyújtogatás történt-e

Vágólapra másolva!
A rasszista motivációt és a biztosítási csalás lehetőségét is vizsgálja a rendőrség a keddi tatárszentgyörgyi tűzeset kapcsán - mondta Papp Péter bűnügyi igazgató, aki szerint több körülmény is arra utal, hogy a tulajdonosoknak érdekében állhatott a ház felgyújtása. A tulajdonosok a nyomozók szerint a házra - amelyet néhány hét múlva elárverezték volna - korábban nagy értékű biztosítást kötöttek.
Vágólapra másolva!

A rendőrség nem zárja ki, hogy a tulajdonosnak érdekében állhatott az április 7-ei tatárszentgyörgyi tűzeset, mint ahogy nem zárható ki a bosszú, illetve a rasszista motívum sem - mondta csütörtökön az MTI-nek Papp Péter, a Pest megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója. Papp szerint az első verzió létjogosultságát több körülmény is alátámasztani látszik.

Tavaly ősszel a ház tulajdonosa a házra 20 milliós, az ingóságokra 4,65 milliós, a melléképületre 4 milliós biztosítást kötött - közölte a bűnügyi igazgató. A lakók korábban hitelt vettek fel az örkényi takarékszövetkezettől, melynek törlesztőrészleteit egy ideje nem tudták fizetni, és a közüzemi számlákkal is elmaradásban voltak. A tartozás miatt április 20-án elárverezték volna az épületet, de közbeszólt a tűzeset, mely a rendőrség elsődleges adatai szerint 2,5-3 millió forintos kárt okozott.

Papp Péter szerint a nagy erőkkel megindított nyomozás több szálon fut, vagyis nincsenek merev koncepcióik, ám mivel a rendőri munka alapja az egészséges kétkedés, az "öngyújtogatásos" verzió is benne van a kalapban. Ezzel összefüggésben néhány érdekes momentum külön is említést érdemel - tette hozzá a bűnügyi igazgató.

A ház a sértettek hazaérkezésekor be volt zárva, az egyik tulajdonos, Horváth Lídia kulccsal nyitotta ki az ajtót a tűzoltóknak. Közben odabenn szinte minden égett, miután valaki alaposan fellocsolta a két szoba szőnyegét égésgyorsítóval, ami benzin, gázolaj, esetleg hígító is lehetett. Egy bezárt házba a nyílászárók megsértése nélkül bemenni, égésgyorsítóval fellocsolni a szőnyegeket, gyufát dobni rá, majd kulcsra zárni mindent és távozni lehet ugyan, de eléggé életszerűtlen - mondta Papp.

A ház épp a bezárt nyílászárók miatt nem égett le teljes egészében, ehhez kevés volt benn az oxigén. Ha Molotov-koktélos támadásról lenne szó - mondta Papp -, akkor a bedobott palackkal ütött lyukon annyi oxigén jutott volna a házba, hogy a mostaninál pusztítóbb lángok csaptak volna fel. Noha a tűzeseteknél a legnehezebb értékelhető nyomokat fellelni, a rendőrség számos tárgyat, eszközt és anyagmaradványt talált a helyszínen, ezeket csütörtök délelőttől négy szakértő vizsgálja. A bűnügyi igazgató szerint hamarosan ki kell derülnie, mi és hogyan történt kedd hajnalban Tatárszentgyörgyön.

Papp szerint, ha egy biztosított épület ég le, akkor a biztosító bevárja a rendőrség záró határozatát. Ha a tettest nem sikerül megtalálniuk a nyomozóknak, akkor megszüntető határozattal zárul az ügy, ebben az esetben a biztosító maga dönt, hogy kifizeti a kárt, vagy sem, illetve hogy milyen további lépéseket tesz. A bűnügyi igazgató az MTI kérdésére, hogy a ház tulajdonosai alávetették-e magukat poligráfos vizsgálatnak, közölte: Horváth Lídia először beleegyezett a vizsgálatba, később mégsem vállalta. Így az sem derült ki, hogy valóban látott-e fekete dzsipben menekülő nagy, kopasz embereket a környéken, vagy sem.