Rászáll a bűnözők vagyonára a rendőrség

Vágólapra másolva!
A bűncselekményekből származó vagyon visszaszerzésére külön egység jön létre a Nemzeti Nyomozó Irodánál - írja a Népszava. Tavaly közel 5 milliárd, bűncselekményekből származó pénzt kutattak fel a rendőrök.
Vágólapra másolva!

Vagyon-visszaszerzési hivatal alakult a rendőrségen, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) keretei között. Feladata, hogy titkos nyomozással számolják fel a maffiacsoportok anyagi hátterét, vagyonát - írja a Népszava.

A Vagyon-visszaszerzési Hivatal (VVH) önálló egységként működik, feladata pedig a bűncselekményekkel szerzett, illetve a jogtalan vagyongyarapodásból származó javak felkutatása és zárolása. Bencze József országos rendőrfőkapitány a lapnak elmondta, a hivatal tagjai elsősorban gazdaságvédelmi, illetve a pénzmosási ügyekben tapasztalt nyomozókból kerültek ki. Céljuk, hogy az elkövetők anyagi hátterét, bázisát feltérképezzék.

A VVH az Európai Parlament jogalkotási állásfoglalása nyomán jött létre, és együttműködik az unió államainak hasonló szervezeteivel is. Így jelentősen megnőhet annak az esélye, hogy a hatóságok visszaszerezhetik a magyarországi bűncselekményekből származó, külföldre menekített pénzt.

Petőfi Attila dandártábornok, az NNI igazgatója korábban az MTI-nek elmondta: világszerte azok a rendőrségek a legsikeresebbek a szervezett bűnözéssel szemben, amelyeknek sikerül "megroppantaniuk" a bűnszervezetek gazdasági hátterét, alapjait. A magyar rendőrség tavalyi eredményei biztatók, mivel - amikor ez az egység önállóan még nem létezett - a magyar bűnszervezetektől összesen 4,8 milliárd forintot sikerült visszaszerezniük.