Négy évig is tarthatna az előzetes letartóztatás

Vágólapra másolva!
Akár négy évig is előzetes letartóztatásban lehetne tartani azokat, akiket súlyos bűncselekményekkel vádolnak - számolt be az RTL Klub az igazságügyi minisztérium terveiről. Így akarnák megelőzni, hogy az eljárás elhúzódása esetén szabadlábra kerüljenek veszélyesnek tartott vádlottak.
Vágólapra másolva!

Jelenleg három évig lehet előzetes letartóztatásban tartani valakit, de az igazságügyi minisztérium tervei szerint ezt megemelnék négy évre azok esetében, akiket súlyos bűncselekmény elkövetésével vádolnak - közölte az RTL Klub Híradója.

Két súlyos bűncselekménnyel vádolt férfit például azért engedtek szabadon, mert az ügyükben két évig tartott a nyomozás, és a bíróság egy év alatt sem hozott ítéletet az ügyükben - emlékeztet egy konkrét esetre a híradó.

A Pest Megyei Bíróság Büntető Kollégiumának vezetője, Miszori László a tévének azt nyilatkozta: "Azon el kéne gondolkodni, hogy az ilyen súlyú bűncselekményeknél legyen lehetőség arra, hogy hosszabb ideig előzetes letartóztatásban lehessen valaki. Amíg az első fokú döntés megszületik."

Az igazságügyi minisztérium szóvivője az RTL-nek azt mondta, hogy azokban az esetekben vezetnének be szigorítást, amikor "15 évig terjedő vagy életfogytig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményről van szó, vagy ha a bűncselekményt bűnszervezetbe követték el". A javaslatot szerdán terjeszti be a kormány elé a minisztérium.