Megrótta Sólyom a cigánybűnözésről beszélő ombudsmant

Vágólapra másolva!
Kifogásolta Sólyom László köztársasági elnök Szabó Máté általános ombudsman cigánybűnözésről szóló kijelentését. Az államfő szerint az ombudsman egyes megnyilvánulásai veszélyeztetik az országgyűlési biztos intézményébe vetett bizalmat.
Vágólapra másolva!

"Sólyom László kifejtette Szabó Máténak, hogy megütközést kiváltó megnyilvánulásai veszélyeztetik az országgyűlési biztos intézményébe vetett bizalmat" - olvasható a Köztársasági Elnöki Hivatal közleményében, amelyet az után adtak ki, hogy szerdán az államfő fogadta az általános ombudsmant.

A közlemény nyilvánvalóan arra utal, hogy Szabó Máté a Figyelőnetnek adott múlt csütörtöki interjúban azt mondta, egy cigány önkormányzati képviselővel és egy kriminológussal folytatott beszélgetéséből "kirajzolódott a kimondhatatlan: a 'cigánybűnözés' profilja".

Szerinte ez a megélhetési bűnözés sajátos fajtáit jelenti, itt gyakori a kollektív elkövetés. "Egy kollektivista társadalmi, szinte törzsi csoportról van szó, szemben a magyar társadalom nagymértékű individualizáltságával" - fogalmazott. Az országgyűlési biztos azt mondta, "ha látjuk a bűnöző profilt, arra figyelmeztetni kell a lakosságot, és világosan nevén kell nevezni".

A kijelentések ellen múlt pénteken hét jogvédő szervezet is tiltakozott. Többen lemondásra is felszólították Szabót. Kállai Ernő kisebbségi ombudsman az MTI-nek azt mondta: "aggodalomra ad okot, ha az emberi jogok védelmezője ilyen területre téved". Az ombudsman pénteken az ATV-nek azt mondta: "visszavonom mindazokat a kijelentéseket, amelyek arra engednek következtetni, hogy etnicizálnám a bűnözést".

A közlemény mindössze egy mondatban utal az ombudsman múlt heti kijelentésére, az [origo] megkeresésére a Köztársasági Elnöki Hivatal ennél bővebben nem kívánt reagálni arra. A szöveg hozzáteszi: "A köztársasági elnök reményét fejezte ki, hogy a biztos jogvédő tevékenysége megerősíti a munkája iránti bizalmat." A találkozón Sólyom László az ombudsman vizsgálatairól elismerően nyilatkozott, a közlemény szerint az ombudsman vizsgálatai és megállapításai sok visszásságot tártak fel.

Szabó Máté hivatala azt közölte: a megbeszélést az ombudsman megszívlelendőnek és tanulságosnak tartotta.