Az SZDSZ módosítana a Bajnai-csomagon

Vágólapra másolva!
Az SZDSZ szerint a rászorultság elvének jobban meg kellene jelennie a miniszterelnöki posztot várhatóan hamarosan elfoglaló Bajnai Gordon által tervezett megszorító csomagjában. A párt egyik ügyvivője szerint Bajnai hajlik a változtatásokra.
Vágólapra másolva!

A rászorultság elvét akarja hangsúlyosabban érvényesíteni az SZDSZ a Bajnai-féle megszorító csomagban - mondta Horn Gábor szabad demokrata ügyvivő az MTV Nap-kelte című műsorában. Horn szerint az eddig látott programon "a szociális ellehetetlenedés kezelése szempontjából" kell módosítani.

A képviselő példaként említette a családi pótlék rendszerének megváltoztatását. Az SZDSZ szerint ezen úgy kellene módosítani, hogy "fent kevesebbet, lent meg többet" kapnának családok. Horn hozzátette, hogy a kérdésben egyetértés van közöttük Bajnai Gordonnal, aki várhatóan jövő héten foglalja el a miniszterelnöki posztot.

Bajnai múlt héten ismertette a miniszterelnökségét támogató MSZP- és SZDSZ-frakcióval az általa tervezett fájdalmas lépéseket. Ezek között szerepel például az, hogy a családi pótlékot a jelenlegi szinten rögzítenék, és a jogosultsági korhatárt 23-ról 20 évre csökkentenék. A tervek szerint - egy átmeneti idő után - két évben maximálnák a gyes- és a gyed-jogosultságot.

Csökkentenének bizonyos agrár- és önkormányzati támogatásokat, a közösségi közlekedés támogatását és a közmédia finanszírozását, nyártól felfüggesztenék la akástámogatásokat, és fokozatosan megszüntetnék a gáz- és távhőkompenzációt is.