"Itt már minden elképzelhető" - megnémult Tatárszentgyörgy

Vágólapra másolva!
Tatárszentgyörgy rosszul viseli, hogy másfél hónappal a faluban elkövetett kettős gyilkosság után kedden hajnalban felgyújtottak egy családi házat a faluban. A helyieknek vad elképzeléseik vannak a történtek hátteréről, a kínos kérdésekre pedig hallgatás a válasz. Egy fekete terepjáró, ami lehet, hogy nincs is, titokzatos izomkolosszusok és egy megnémult falu.
Vágólapra másolva!

Délelőtt 11 órakor az MTI egyik tudósítója, egy televízióstáb, rendőrök és tűzvizsgálók voltak csak a Bajcsy-Zsilinszky utcában Tatárszentgyörgyön. A bámészkodók elmaradtak. A Pest megyei faluban - ahol február 23-án kettős gyilkosságot követtek el ismeretlenek - keddre virradóra felgyújtottak egy házat, a tűzben azonban senkinek nem esett baja. Az utcáról kevés látszik a tűz nyomaiból. A ház előtt érződik a füstszag, mindössze ez utal rá, hogy itt gyújtogattak.

Voltak-e haragosai? - kérdezte az egyik újságíró Horváth Lídiát, akinek a háza kiégett. A helyi cigány önkormányzat elnökhelyettese nem válaszolt a kérdésre azonnal, lemondóan nevetett, széttárta a karjait, körülnézett, majd mindösze annyit mondott: "Itt már minden elképzelhető". A helyi cigányok a februári gyilkosság óta fél, úgyhogy saját járőrszolgálatot szerveztek. Egy ilyen járőrözés közben kapta a hírt Horváth Lídia a szomszédtól, hogy ég a háza.

Az épület pár sarokra áll attól a Dankó Pista utca és Fenyves sor kereszteződésénél lévő háztól, ahol a februári gyilkosság történt. A leégett ház romosan, üszkösen és elhagyatottan árválkodik a bozótos szélén. A szétolvadt televízió, az elszenesedett gerendák, a sitté lett tetőszerkezet romjai, a kiégett ágyak még mind ugyanott hevernek. A falakon is látszanak a sörétnyomok.

Nem Molotovot, bombát

"Reggel be akartak vinni engem is a rendőrök, de mondtam nekik, hogy már így is gyógyszereken élek, teljesen ki vagyok készülve" - mondta Horváth háza előtt állva. Egyik rokona azt állította, a rendőrök reggel üveg- vagy műanyagpalackokat vittek el a házból - ő arra gyanakszik, hogy Molotov-koktéllal gyűjtották fel az épületet. Szerinte azonban így is jól járt Lídia, hiszen az orvosi rendelőben többen is hallották, hogy két nő beszélgetett és az egyik azt mondta: "Nem Molotovot kéne dobni a Lídia házára, hanem bombát".

Forrás: Google

"Szerzek valami robbanóanyagot, aztán akárki tette ezt, legyen rendőr, tűzoltó vagy mentős, felrobbantom. Elvették tőlem a legdrágábbat, már nincs miért élnem" - mondta a gyújtogatás hírére a februári gyilkosság idősebbik áldozatának édesapja az [origo]-nak. A helyieknek vad elképzeléseik vannak a történtek hátteréről. Horváth egyik rokona cigányokra utazó gyújtogató rendőröket emlegetett, élettársa, József szintén a rendőrséget okolta, mert szerinte a februári gyilkosság után a rendőrök "így takargatták a nyomokat" - egyengette le a homokot a cipőjével. Végül nyomatékosan hozzátette: "16 éve nem iszom egy kortyot sem".

Egy másik verzió egy fekete terepjáróról szól. Horváth és élettársa azt állította, látták az autót hétfőn éjszaka járőrözés közben, és üldözték is egy ideig, amíg egérutat nem nyert. A terepjáróban Horváth éllettársa szerint maszkos férfiak ültek, és Horváth Lídia szerint "gárdás matrica" volt az autón, de hogy ez mit jelent, azt nem fejtette ki. Horváth Lídia még annyit tett hozzá: "A romának már csak akkor hisznek, ha gyerekek halnak meg".

A harmadik verzióról övezi a legnagyobb hallgatás. Józsefet még reggel bevitték a dabasi kapitányságra kihallgatásra. Horváthék szerint azért, mert azt gondolták, hogy ők maguk gyújtották fel a házukat. Egy újságíró rákérdezett, hogy kölcsön terheli-e a házat és igaz-e, hogy elárverezés előtt áll, mert nem fizették a törlesztést. "El akarunk költözni innen" - reagált az asszony.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Fehér terepjáró, izmos férfiak

Fél 12 felé egy fehér Audi terepjáró futott be a kiégett házhoz, amelyből négy kopasz, izmos férfi szállt ki. Egyikük beszélgetésbe elegyedett Lídiával, és segítséget ígért neki. A tévében nem akartak szerepelni, jól érthetően tudatták az egyik stábbal, hogy szeretnék, ha törölnék a róluk készült felvételeket. Több környékbelit is megkérdeztünk, hogy kik lehettek ők, de szinte senki sem ismerte őket. Egy kivétel akadt, ő is csak annyit mondott: "ők Lídia ismerősei". Az asszony egyik rokona szerint nem hagyják el a falut. "Ááá, mégis miből?! Mi korábban Pesten laktunk, az Izabella utcában, a lányom asztmája miatt költöztünk Tatárszentgyörgyre" - mondta.

A faluban kevesen tudtak a gyújtogatásról. A közértes csak a rádióból hallott a történtekről, nem is kívánta kommentálni azt. A falu főutcáján lévő söröző játékgépein zongorázó három férfi sem tudott semmit, és nem is akartak nyilatkozni. Az utcában nézelődő egyik helyi nő szerint a cigányokra utaznak a tatárszentgyörgyi elkövetők, de az egész falu aggódhat az esetek miatt. Sok a vegyes házasság és kapcsolat, "és mi lesz, ha egy magyarnak és egy cigánynak gyereke születik? Kettévágják?"