Menteni próbálják a kutyákat a hírhedt péceli sintértelepről

Vágólapra másolva!
Évek óta küzdenek az állatvédők a péceli sintértelep bezárásáért, amelyet most rohamgyorsasággal kellene kiüríteni, mert a telepvezető meghalt, a kutyákat pedig nem tudják elhelyezni. A férfit évek óta támadták, amiért az állatvédők szerint borzalmas körülmények között tartotta az állatokat.
Vágólapra másolva!

Meghalt a péceli sintértelep vezetője, így fel kell számolni a telepet, amelynek bezárásáért évek óta hiába küzdöttek az állatvédők. A férfi - akit állítólag tavaly összevert egy radikális állatvédő csoport, amiért kegyetlenül bánt az állatokkal - párnapos kórházi tartózkodás után hétfő délután halt meg. A telepvezető halála után az önkéntesek megpróbáltak azonnal intézkedni a telepen élő állatok kimentéséért, de az összes kutyát nem tudták elszállítani.

"Iszonyú körülmények között találtuk őket" - mondta Sándor Hédi, a Noé Állatotthon Alapítvány elnöke, aki szerint a legtöbb állatnak még vize sem volt. "Elhoztunk annyi kutyát, amennyit hirtelenjében el tudtunk helyezni itt-ott, de még mindig több tucat kutya várja, hogy valaki megmentse" - tette hozzá. A szervezet szerint a telepen semmilyen élelemtartalék nincs, mindössze egy vödör romlott moslékot találtak. Ezért a lakosság segítségét kérik, hogy fogadjanak örökbe a telepen található kutyák közül, másképp pár napon belül a hatóságok a lezárt telepről másik sintértelepekre szállítják át őket.

A Noé Állatotthon Alapítvány már 2002-ben feljelentést tett a telepen uralkodó tartási körülmények miatt, eredménytelenül. Közleményük szerint tavaly - az állategészségügyi hatóságok felszólítására - építettek ugyan néhány kennelt a kutyáknak, azonban a többségüket így is "iszonyú körülmények között, mocskos ketrecekben, romok és törmelékek alatt, saját ürülékében" tartották. Állításuk szerint a telep tulajdonképpen nem üzemelt gyepmesteri létesítményként, mert csak a tetemek begyűjtésére volt szerződésük a várossal, mégis itt kötöttek ki a közterületről befogott, vagy a gazdájuk által leadott kutyák.