Újabb gyújtogatás volt Tatárszentgyörgyön

Vágólapra másolva!
Gyújtogatás miatt gyulladt ki egy ház Tatárszentgyörgyön kedden éjszaka, a tüzet hajnalban eloltották. A ház Horváth Lídiáé, a helyi cigány önkormányzat elnökhelyetteséé, aki az eset idején nem volt otthon. A rendőrség szerint égésgyorsító anyagot használtak. Az MTI-nek nyilatkozó kriminológus szerint nem az a gyilkos tért vissza, aki februárban megölt egy roma férfit és a fiát.
Vágólapra másolva!

Felgyújtották kedden hajnalban Horváth Lídia, a helyi cigány önkormányzat elnökhelyettesének a házát Tatárszentgyörgyön. A gyújtogatás mögött Horváth Lídia személyes bosszút sejt. A Bajcsy-Zsilinszky utca 20. szám alatti ház tulajdonosa az MTI tudósítójának azt mondta: szerinte az egyetlen bűne az, hogy a februári kettős gyilkosság óta minden fórumon a romákat ért támadások, illetve a gyilkosság elkövetőinek kézre kerítését követeli.

Egy neve elhallgatását kérő kriminológus az MTI-nek azt mondta, nem az vagy azok tértek vissza Tatárszentgyörgyre gyújtogatni, aki vagy akik februárban egy másik utcában rálőttek egy roma apára és fiára. A kriminológus a rendelkezésre álló adatokból arra következtet, hogy ezúttal a lángra lobbant ház tulajdonosának valamelyik haragosa állhat a háttérben. Ezt a gyanút támasztja alá a tény, hogy a felgyújtott ház tulajdonosának, Horváth Lídiának az otthonát most harmadszor próbálták megsemmisíteni. A kriminológus szerint egy helybéli haragosnak annyi lehetett a célja, hogy ráijesszen a cigány kisebbségi önkormányzat helyettes vezetőjére.

A rendőrség szerint biztosan nem elektromos tűz miatt lobbant lángra az épület, és az is biztos, hogy valamilyen égésgyorsítót használtak - közölte Papp Péter, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója. Az égésgyorsító szénhidrogén származékot az egyik szoba padlószőnyegén találták meg a dabasi helyszínelők. Az anyag vizsgálata folyamatban van, ám a végleges eredményre akár 2-3 napot is várni kell - közölte a rendőrség. Közben megkezdődtek a tanúkihallgatások is, az ügyben a dabasi rendőrség vizsgálódik.

Horváth Lídia nem volt otthon a gyújtogatás idején, épp polgárőri járőrszolgálatot látott el. Azt mondta, azért volt járőrszolgálatban, mert Tatárszentgyörgyön roma polgárőrséget szerveztek a februári kettős gyilkosság óta. A tüzet éjjel fél három körül észleltük, a lakás két helyisége a bútorokkal együtt teljesen kiégett - mondta az MTI-nek Horváth. A cigány önkormányzat elnökhelyettese a helyszínen újságíróknak azt mondta, a roma polgárőrök a ház kigyulladása után láttak egy terepjárót elhúzni Dabas felé, a rendszámát azonban nem látták.

A tüzet még éjszaka eloltották a dabasi tűzoltók. A tűzoltóság csak annyit közölt, egységeik a helyszínen vannak, ahol a tűz okának megállapításában részt vesz a Pannon Kutyás Mentőszolgálat is.

A ház környékén még mindig enyhe füstszag terjeng, a házat rendőrségi szalaggal kerítették körbe - jelentette az [origo] tudósítója a helyszínről kedden. Tizenegy óra körül csupán egy helyszínelőkocsi, egy járőrkocsi és egy tűzoltóautó volt a ház közelében, bámészkodókat alig lehetett látni.

Horváth Lídia egyik rokona tudósítónknak azt mondta, a faluban élő romák nagyon meg vannak ijedve, és utalt arra, hogy valakiket zavarhatott Horváth Lídia tevékenysége, aki a helyi romák szószólójának számít. A helyiek azt állították: látták, hogy a rendőrök valamilyen palackot elvittek a helyszínről. A helyszínen járt Mohácsi Viktória európai parlamenti képviselő is, aki azt kifogásolta, a kihallgatások során a rendőrség sokszor nem biztosítja a lehetőséget, hogy a kihallgatott jogi képviselője is jelen legyen.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A képre kattintva további fotókat nézhet a helyszínről!

Horváth Lídia az [origo]-nak azt mondta, járőrözött az eset idején, és a szomszéd hívta, hogy ég a háza. A nő szerint korábban is érte fenyegetés, például január elején felgyújtották portájuk egyik melléképületét. A nő szerint háza előtt az esetet megelőzően egy fehér Volkswagen mikrobusz parkolt egy ideig. Élettrása azt mondta, hogy az utcában, ahol a ház áll, rajtuk kívül csak egy másik cigány család lakik, a többség magyar. A férfi szerint bosszú áll a gyújtogatás mögött. Horváth az MTI tudósítójának azt mondta, egyesek azt mondták róla a faluban, nem is Molotov-koktél, hanem bomba járna neki.

A nő helyszínen tartózkodó újságírók kérdésére, hogy mikor árverezik el a házát, amelyre kölcsönt vettek fel, azt mondta, egy hónap múlva, de arról nem akart beszélni, hogy mekkora összeget vettek fel rá, csak annyit mondott, nem nagyot.

A tűzvizsgálatot Velikovszki Zoltán dabasi tűzoltóparancsnok végzi, de a dabasi rendőrök is a helyszínen szemléznek. "Mindent nézünk, mindent vizsgálunk, ám ennél többet nem mondanék, nem akarok úgy járni, mint februárban" - hárította el a további kérdéseket a parancsnok, aki ellen a Pest megyei rendőrfőkapitány a februári kettős gyilkosság körülményeit érintő vizsgálat miatt fegyelmi eljárást kezdeményezett. Akkor is Velikovszki végezte a tűzvizsgálatot, a helyszínelő rendőrökkel együtt egy rendőrségi vizsgálat szerint ő is hibákat követett el.

Az MTI információi szerint a ház közelében találtak gyúlékony anyagot - ezt azonban sem a rendőrség, sem a tűzoltók nem erősítették meg.

A hajnalban felgyújtott ház mintegy 300 méterre van a februári kettős gyilkosság helyszínétől. Február 23-án eddig tisztázatlan körülmények között, feltehetően Molotov-koktéltól gyulladt ki egy Tatárszentgyörgy szélén álló ház. A tűz elől menekülő lakókra ismeretlenek rálőttek, ketten meghaltak, két kisgyerek megsérült. Az áldozat egy 27 éves férfi és 5 éves kisfia volt. A rendőrség eddig nem bukkant a tettesek nyomára.