Programja alapján ítél Bajnairól az SZDSZ

Vágólapra másolva!
Jelentős támogatást kapott Bajnai Gordon kormányfőjelölt az SZDSZ országos tanácsától, de a testület furcsa döntést hozott. Megerősítették ugyan Bajnai támogatását, de a végső szót még nem mondták ki: a párt legszűkebb vezetése Bajnai programja és a kormánynévsor ismeretében dönt arról, hogy megszavazza-e a kormányváltást. A bokaszalag-szakadást szenvedett Kóka János levelében kudarcokkal érvelt Bajnai mellett.
Vágólapra másolva!

Az SZDSZ országos tanácsa (ot) 62:21 arányban támogatta Bajnai Gordon kormányfőjelöltet - közölte az ot ülése után Szent-Iványi István, a testület elnöke. Az ot furcsa döntést hozott. Szent-Iványi szerint arról van szó, hogy megerősítették a frakció és a legszűkebb pártvezetés, az ügyvivő testület (üt) Bajnait támogató múlt vasárnapi szavazásait (a frakcióban nagy, 13:4-es többséget kapott Bajnai, az üt csak 7:5 arányban támogatta). Az ot vasárnapi határozata azonban azt mondja ki: felhatalmazzák az üt-t, hogy a kormányprogram és a kormánynévsor ismeretében mondja ki a végső szót arról, hogy az SZDSZ megszavazza-e a kormányváltást.

Szent-Iványi az ülés után az [origo]-nak azt mondta: az ot határozata finoman fogalmaz, hagy mozgásteret a pártnak. Azért döntöttek így, mert se programjának részleteit, se a kormány lehetséges névsorát nem ismertette velük Bajnai. A kormányfőjelölt - aki az MSZP kongresszusa után elment az ot ülésére - azzal magyarázta ezt, hogy amíg nem állt mögé az SZDSZ, addig nem akart tárgyalni lehetséges jelöltekkel. Szent-Iványi kijelentette, az SZDSZ-t a kormány programja érdekli, az alapján kívánja meghozni végső döntését.

Fodor Gábor pártelnök pénteken utalt rá, hogy az ot ülése előtt nem volt eldöntött kérdés Bajnai jelölése. Szent-Iványi azt mondta, ő nemmel szavazott Bajnaira, mivel fenntartásai vannak a kialakult helyzettel kapcsolatban. Nem támogatta Bajnait az SZDSZ békési küldöttsége sem, és nem támogatták azok sem, akik múlt vasárnap nemmel szavaztak rá.

Bajnai Gordon kormányfőjelölt korábban jelezte, hogy a miniszterelnökséget csak akkor vállalja, ha stabil többség lesz mögötte a parlamentben, ezért a szocialisták mellett szüksége van az SZDSZ támogatására is. Bajnai azt kérte mindkét párt képviselőitől, hogy írjanak alá egy politikai nyilatkozatot, amellyel vállalják a kormány első intézkedéseinek támogatását. Fodor vasárnap elmondta: a nyilatkozatot a jövő héten az SZDSZ képviselői is aláírják (az MSZP-sek egy kivételével ezt már megtették). Azoknak a képviselőknek, akik korábban nem támogatták Bajnait, akkor sem kell szankciótól tartaniuk, ha a végős szavazásnál is nemmel szavaznak rá - közölte.

Az SZDSZ döntésére a Fidesz egymondatos közleményben reagált. Senki nem gondolta volna 1989-ben, hogy 20 évvel később az SZDSZ egy Internacionálét éneklő miniszterelnök-jelölt mögé sorakozik fel nagy többséggel - közölte a párt helyettes szóvivője, Cser-Palkovics András.

"Az SZDSZ-nek semmi sem sikerült"

"Ha visszatekintünk az elmúlt három évre, akkor azt kell mondanunk, hogy ebben a ciklusban az SZDSZ-nek gyakorlatilag semmi sem sikerült" - írta Kóka János frakcióvezető az ot-hez címzett, az MTI birtokába került levelében. A frakcióvezető azért fordult levélben az ot tagjaihoz, mert pénteken sportolás közben bokaszalag-szakadást szenvedett.

Kóka azt írta, 2006-ban azt hitték, hogy a kormányt egy tehetséges, cselekvőképes miniszterelnök vezeti majd. Ekkor tervezték az egészségügyi és adóreformot, a kormányzati feladatokról pedig hosszú koalíciós szerződést kötöttek. A konvergencia-programot és az őszödi beszédet követően viszont kiderült, "hogy ettől a pillanattól kezdve a miniszterelnök döntés- és cselekvőképtelen".

A frakcióvezető szerint a koalícióból ki kellett lépniük, mert terveikből semmit sem tudtak megvalósítani, semmit sem tudtak "Gyurcsányon keresztülverni". Október óta pedig itt van a gazdasági válság. Kóka szerint a 2009-es költségvetés január közepén megbukott, azóta várják, hogy a kormány megfelelő koncepcióval álljon elő, de nem történt ilyesmi. Eközben a válság "kezdi leteríteni Magyarországot". A miniszterelnök lemondott, utódának kiválasztása pedig "finoman szólva sem ment zökkenőmentesen" - írta Kóka.

Kóka szerint ha nemet mondanak Bajnai Gordon programjára, akkor előre hozott választások lesznek. Ebben az esetben úgy fejeződik be ez a kormányzati ciklus, hogy a liberális törekvéseikből semmit sem tudtak megvalósítani. Bajnai programjának elemei alkalmasak lehetenek a válságkezelésre, és ezek az elemek lényegében a Reformszövetség javaslatain alapulnak, amelyeket az SZDSZ is támogatott.

Megjegyezte, hogy mindannyian tudják, az előre hozott választás normális és demokratikus aktus volna, ezért nem csoda, hogy az ügyvivői testület és a frakció is csak komoly viták után döntött. Ettől függetlenül mindkét alkalommal egyértelmű döntés született. A többség mindkét testületben úgy vélte, az országnak napokon belül új és cselekvőképes kormányra van szüksége. A frakcióvezető a levél végén azt írta, hogy számít az országos tanács tagjainak megerősítő szavazataira. Ezért vasárnap elküldte aláírt politikai nyilatkozatát, és azt kéri a képviselőktől, hogy az ot döntését követően, de legkésőbb hétfőn, mindenki írja alá a saját példányát.

Fodor Gábor az ot ülése után Kóka levelére annyit reagált: vannak dolgok, amiket ő személy szerint máshogy lát, mivel szerinte több mindenre is büszke lehet az SZDSZ az elmúlt évekből.