"Pár hét pihenés" - elbúcsúzott Gyurcsány

Vágólapra másolva!
Nem alakít új pártot és pár hét pihenés után újra munkába lendül - ígérte meg az MSZP vasárnapi kongresszusán a párt és a kormány éléről is távozó Gyurcsány Ferenc. A radikális nacionalistáktól óvta pártját és figyelmeztette őket, hogy bár Bajnai Gordon programját támogatni kell, hosszú távon nem ez az MSZP útja.
Vágólapra másolva!

"Volt sok vitánk, helyenként veszekedéseink. Voltak jó beszédeim, rossz beszédeim, és voltak, amelyek hírhedtek lettek" - búcsúzott az MSZP küldötteitől Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a párt vasárnapi kongresszusán. A leköszönő pártelnök-kormányfő azt mondta, bár sok támadás érte az elmúlt években, nincs benne harag, mert mindenért kárpótolja, hogy szolgálhatta Magyarországot. Gyurcsány azt ígérte: "pár hét pihenés után, nyilván más felelősséggel és más feladattal fogom végezni a dolgom".

"Sokan biztattak arra az elmúlt hetekben, hogy itt az idő új politikai formációt alapítani. Ez dőreség lenne" - mondta Gyurcsány, aki szerint az MSZP-t kell olyanná tenni, hogy képes legyen többséget szerezni a baloldal programjának megvalósításához. Gyurcsány szerint a kormány nem nyerhet választást, arra csak egy párt lehet képes. Veszíteni viszont a kormány is tud, ezért arra kért mindenkit, hogy támogassa a Bajnai-kormányt: "Tessék támogatni ezt a programot! Ez nem személyes ügy" - mondta, de hozzátette azt is, hogy hosszú távon kell gondolkodni, és bár most ezek a lépések elkerülhetetlenek, "hibát követne el a baloldal, ha azt hinné, hogy ez a politikája".

Az esetleges előre hozott választásokról a távozó kormányfő szerint "az égadta egy világon semmi baj nem lenne Magyarországon, ha a bal és jobboldal úgy állna egymáshoz, mint például Németországban", de szerinte a magyar jobboldal felül akarja írni az alkotmányosságot, és fizikailag akarja megsemmisíteni a baloldalt. "A legnagyobb gondomat az okozta, hogy nem segítem-e túlságosan a magyar jobboldalnak azt a részét, amelyet a revánsvágy vezet" - mondta a lemondásának hátteréről. Gyurcsány szerint azért nem szabad engedni a választásokat követelőknek, mert "nem a demokratikus magyar konzervativizmus topog a küszöb előtt, hanem a radikális nacionalizmus".

A jobboldal veszélyességéről beszélt zárásként Lendvai Ildikó megválasztott pártelnök is, aki szerint "eddig könnyen mondták, hogy Gyurcsány a hibás, de most kiderült, hogy az igazi baj, hogy létezünk". Lendvai arra kérte a kongresszust, hogy nyílt szavazással hozzon határozatot, amelyben megbízza a frakciót az új kormány megalakításával. A kongresszus ezt elsöprő többséggel megtette, majd - hosszú idő után ismét - az Internacionálé eléneklésével fejezte be az ülését.