A gárdisták hazamentek, kevesen maradtak a Kossuth téren

Vágólapra másolva!
Szinte minden tüntető hazament a Kossuth térről, ahonnan először a Magyar Gárda vonult el. Focidrukkerek is csatlakoztak a tömeghez, de már ők is elmentek. Korábban ezer-kétezer ember vonult a térre a gárdisták vezetésével, hogy új választásokat követeljen. A tömeg a Hősök terén szervezett, a Civil Összefogás Fórum által szervezett demonstrációról gyalogolt a Parlament elé. Az Andrássy úton vonulók útjából a rendőrök kétszer is félreálltak.
Vágólapra másolva!

Mintegy 1000-2000 ember vonult vasárnap délután a Kossuth térre - jelentette az [origo] helyszínen tartózkodó tudósítója. A tömeg a Hősök teréről érkezett, ahol az előre hozott választásokért rendeztek gyűlést. Innen a Magyar Gárda mintegy 200 egyenruhás tagjának vezetésével érkeztek a Parlament elé, hogy ott tovább követeljék az előrehozott választásokat. A tüntetésen nem alakult ki rendbontás, bár a felsorakozott gárdisták mellett sok fradista is megjelent.

A Hősök teréről vonuló tömeg továbbhaladását az Andrássy úton sorfalba felálló rendőrök először megpróbálták megakadályozni, majd a felvonulók áttörték a sorfalat. A Kossuth térre érkezett tüntetőket a Földművelésügyi Minisztérium előtt is rendőrsorfal várta, ám a rendőrök végül félreálltak az útból.

A téren mintegy 300 rohamrendőr állt készenlétben, felsorakozott a Magyar Gárda, tudósítónk szerint hangosbemondón keresztül bejelentették: Vona Gábor és Morvai Krisztina, a Jobbik politikusai is a helyszínre tart. Kiss Róbert, a Magyar Gárda főkapitánya azonban azt mondta az [origo]-nak, hogy a Jobbik lemondta az erdetileg a térre tervezett választási rendezvényét.

Este nyolc óra előtt több száz gárdista távozott a térről, az Alkotmány utca felé elhagyták a teret, és hazamentek - jelentette tudósítónk. A gárdisták Budaházy Györggyel különböztek össze, ezért vonultak el tudósítónk szerint. Budaházy a téren felállított pódiumon arról beszélt, hogy szükség esetén erőszakkal kell fellépni a rendőrökkel szemben. A Gárda főkapitánya szerint vállalhatatlan volt számukra Budaházy felszólalása, mert a szónok és társai "csak a balhé kedvéért" jöttek a térre - jelentette ki Kiss. A tömeg másik része - több száz ember - a téren maradt, ők később kezdtek távozni, fél tízkor már csak néhány tucatnyian voltak, a focidrukkerek is elmentek.

A tüntetők szerint mivel EP-kampányidőszak van, így a tüntetést nem kellett bejelenteni, mivel az választási rendezvénynek minősül. Tafferner Éva, a BRFK sajtóreferense szerint a Kossuth térre 7-ig, a szomszédos Vértanúk terére este 8-ig volt területfoglalási engedélye különböző csoportoknak. A rendőrség nem akadályozta meg a Kossuth téri tüntetést.

A Hősök terén kezdték

A Hősök terén a Civil Összefogás Fórum által szervezett demonstráció este hat órára véget ért, a tüntetésen mintegy 25 ezren gyűltek össze - jelentette az MTI. A szervezők szerint ennél is többen, több mint ötvenezren jelentek meg. A tömeg az előre hozott választásokért tüntetett, Makovecz Imre, az egyik főszervező azt mondta a jelenlévőknek, hogy ha nem lesz hatása a mostani demonstrációnak, akkor újabb megmozdulást szerveznek, hogy kiköveteljék az új választást. Sokan érkeztek az elmúlt évek kormányellenes tüntetésein állandó kellékké vált árpádsávos zászlókkal, illetve jobbikos zászlókkal is - jelentette tudósítónk.

A felszólalók között volt Jakab István, a Magosz elnöke, országgyűlési képviselő, a Fidesz frakciójának tagja is. A szónokok azt hangsúlyozták, hogy szerintük a jelenlegi kormánypárt mögött nincs valódi támogatottság, ezért új választásokat kell kiírni, hogy a válságkezelésnek egy, a nemzet felhatalmazását bíró kormány láthasson neki. Több felszólaló élesen támadta az MSZP-t és Bajnai Gordon miniszterelnök-jelöltet. Szegi Emma kabai polgármester felidézte, hogy több száz család került lehetetlen helyzetbe és többen öngyilkosságot követtek el a Hajdú-Bét csődje miatt. A céget tulajdonló vállalatcsoportot Bajnai irányította, aki állítja, hogy nem volt mód a Hajdú-Bét megmentésére.

A szervezők kiáltványt juttattak el az államfőnek, amit motorosok vitték el a Sándor-palotához, akik visszatérésükkor annyit mondtak, hogy a köztársasági elnök megbízottja átvette a dokumentumot. A kiáltványban előre hozott választásokat, a közélet tisztaságának helyreállítását, a közbiztonság megteremtését, a nemzeti jelképek tiszteletben tartását, a családok és a gyermeknevelés kiemelt megbecsülését, a magyar föld és otthonok védelmét követelték.

A Hősök tere teljesen megtelt, még a Szépművészeti Múzeum és a Műcsarnok lépcsőin is érdeklődők állnak, a tömeg a tér előtti Dózsa György utat, illetve az Andrássy út torkolatát is megtölti. A Dózsa György út menti járdán is alig lehet haladni - jelentette tudósítónk.

A rendezvényről fokozatosan távoztak az érdeklődők. A szervezők bejelentették, hogy április 14-én újabb gyűlés lesz déltől a Kossuth téren. A dátum jelentősége, hogy ha Bajnai Gordon megkapja az MSZP mellett az SZDSZ támogatását is vasárnap, akkor várhatóan április 14-én szavaz a parlament arról az indítványról, amellyel hivatalba lép az új kormány. Az egyik szónok azt kérte, hogy április 14-én, Bajnai Gordon miniszterelnöki beiktatásakor vonjanak élőláncot a Parlament köré, és ha megválasztják a kormányfőt, akkor mindaddig térjenek vissza a Kossuth térre, amíg el nem érik követeléseiket.