Visszavonta cigánybűnözős nyilatkozatát az ombudsman

Vágólapra másolva!
Egy péntek esti interjúban, majd szombaton hivatalos közleményben is visszavonta azt a nyilatkozatát Szabó Máté ombudsman, amelyben a "cigánybűnözés profiljáról" beszélt. Kijelentései miatt számos jogvédő szervezett tiltakozott pénteken, többen lemondásra is felszólították.
Vágólapra másolva!

"Visszavonom mindazokat a kijelentéseket, amelyek arra engednek következtetni hogy etnicizálnám a bűnözést" - jelentette ki Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa péntek este az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Azt mondta, nem voltak ilyen szándékai, "biztos rosszul fogalmaztam (...), elnézést kérek, ha bárkit ezzel megbántottam". Szabó Máté ugyanakkor közölte, csak akkor mond le, ha olyan szervezetek szólítják erre fel, amelyeket az alkotmány erre feljogosít.

Az ombudsman szombaton közleményt is kiadott az ügyben. Ebben azt írta, olyan megfogalmazásokat használt, "amelyek... alkalmasak voltak rá, hogy többekben kétségeket ébresszenek az alkotmányos jogállam és az erőszakmentesség valamint a tolerancia, a szolidaritás és a multikulturalizmus melletti elkötelezettségemet, antirasszista meggyőződésemet illetően".

Szabó szerint eddig is elutasította és ezután is elutasít mindenfajta megkülönböztetést, egyéni vagy csoportos erőszakot, és a társadalmi és a jog előtti egyenlőség mellett áll, aminek sok jelét adta, és amely iránti elkötelezettségét eddig senki nem vonta kétségbe. Azt írja, súlyosan érinti, hogy egyetlen "ezek szerint rosszul és félreérthetően, de nem rossz szándékkal megfogalmazott" interjúrészlet és egy interjúcím alapján "sokan reflexből megkérdőjelezik mindazt, amit eddigi életemben képviseltem"

"Ahogyan elhatárolódtam mindenki más hasonló kijelentésétől, ugyanúgy visszavonom a saját szavaimat is - sem gondolatban, sem tettben, sem szóban nem állt szándékomban sérteni az alkotmányosságot" - írta Szabó Máté.

Pénteken hét jogvédő szervezet tiltakozott az ombudsman cigánybűnözéssel kapcsolatos kijelentése miatt. Többen lemondásra is felszólították. Kállai Ernő kisebbségi ombudsman az MTI-nek azt mondta: "aggodalomra ad okot, ha az emberi jogok védelmezője ilyen területre téved". A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint az ombudsman megsértette az alkotmányt, és a kijelentés visszavonását követelte. Az Eötvös Károly Intézet szerint amíg Szabó Máté tölti be a tisztséget, nincs általános ombudsman.

A Magyar Helsinki Bizottság, a Roma Polgárjogi Alapítvány, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda, valamint az Európai Roma Jogok Központja (ERRC) és az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány közös közleményben tiltakozott a kijelentés ellen. Úgy fogalmaztak: Szabó Máté a továbbiakban nem töltheti be hitelesen ezt a tisztséget. Az ombudsmannal készült interjú megjelenésének napján a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke és Mohácsi Viktória európai parlamenti képviselő is kiadott tiltakozó nyilatkozatot.

Szabó Máté az MTI-nek csütörtök délután küldött közleményében azt írta: "az elhangzottak tartalmától alapvetően eltérő keretbe került az ombudsmani tevékenységemről szóló helyzetértékelésem". Közölte, továbbra is a lehető leghatározottabban elítél "mindenfajta rasszista indíttatású megnyilvánulást, történjen az szóban, vagy tettben, különösen az egyéni és kollektív erőszakot".

Az állampolgári jogok biztosa a Figyelőnetnek adott, a honlapra csütörtökön felkerült interjúban azt mondta, hogy egy cigány önkormányzati képviselővel és egy kriminológussal folytatott beszélgetéséből "kirajzolódott a kimondhatatlan: a 'cigánybűnözés' profilja". Szerinte ez a megélhetési bűnözés sajátos fajtáit jelenti, itt gyakori a kollektív elkövetés. "Egy kollektivista társadalmi, szinte törzsi csoportról van szó, szemben a magyar társadalom nagymértékű individualizáltságával" - fogalmazott. Az országgyűlési biztos azt mondta, "ha látjuk a bűnöző profilt, arra figyelmeztetni kell a lakosságot, és világosan nevén kell nevezni".