Tíz nap alatt 1700 riasztást kaptak a tűzoltók

Vágólapra másolva!
Eldobott cigaretták, szabálytalan tűzgyújtás miatt kialakult szabadtéri tüzekhez riasztották a tűzoltókat az elmúlt tíz napban ezerhétszáz alkalommal. A katasztrófavédelem szerint az elkövetőket nagyon nehéz tetten érni.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt tíz napban ezerhétszáz esetben kellett a tűzoltóknak kivonulniuk szabadban keletkezett tüzek oltásához - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője, Szentes György.

A legtöbb bejelentés - 319 - Borsod-Abaúj-Zemplén megye tűzoltóságára érkezett, de száznál többször riasztották a Bács-Kiskun megyei, hajdú-bihari, hevesi, komáromi, pesti és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei tűzoltókat is. A szóvivő szerint az esetek többsége nem járt jelentős anyagi kárral, de a tűzoltóság költségvetését megviselik az olyan riasztások, amelyek "felelős emberi magatartás mellett" elkerülhetőek lennének.

Többen a szabályokat nem ismerve vagy be nem tartva gyújtanak tüzet, dobnak el égő cigarettavéget, gyújtanak fel szándékosan száraz növényzettel borított területeket - mondta el Szentes. Mivel az elkövetőket nagyon nehéz tetten érni, a tűzoltók ezért a tűzgyújtási tilalom bevezetése és a szabálysértési bírsággal való "fenyegetés" mellett csak az emberek meggyőzésével léphetnek fel a gondatlanság ellen - írta a szóvivő közleményében, melyben a tűzrendvédelmi szabályok betartására kérte az embereket.