Egy MSZP-s nem írta alá Bajnai nyilatkozatát

Vágólapra másolva!
Egy kivételével minden szocialista képviselő leadta a Bajnai Gordon által tervezett megszorításokat támogató nyilatkozatot - közölte az MSZP frakcióigazgatója. Szerinte egy külföldön tartózkodó frakciótag nyilatkozata hiányzik, de péntek este kiderült, Warvasovszky Tihamér székesfehérvári MSZP-s polgármester nem is akarta aláírni a papírt. Az SZDSZ elnöke, Fodor Gábor közölte, hogy ha a párt országos tanácsa igent mond a Bajnai-kormányra, a párt országgyűlési képviselőinek azt javasolják majd, hogy írják alá a nyilatkozatot.
Vágólapra másolva!

A szocialista frakciótagok közül mindenki leadta a Bajnai Gordon tervezett intézkedéseit tartalmazó politikai nyilatkozatot, egyetlen, jelenleg külföldön tartózkodó képviselő kivételével, de vasárnapra ő is aláírja - jelentette be Tóbiás József

A Fehérvár Televízió péntek esti híradója ugyanakkor arról adott hírt, hogy Székesfehérvár szocialista polgármestere nem írta alá a dokumentumot. Warvasovszky az MSZP frakcióigazgatójának írt egy levelet, amelyben támogatásáról biztosította az új kormányt, amennyiben Bajnai Gordont jelölik miniszterelnöknek, ám közölte, Székesfehérvár felelős polgármestereként nem tudja aláírni a nyilatkozatot - olvasható a televízió honlapján.

Tóbiás József péntek este az MTV Az Este műsorában Warvasovszky ügyét kommentálva azt mondta, vasánapig még van idő beszélni a nyilatkozatot alá nem író képviselővel. A nyilatkozatot az azt korábban kritizáló Szanyi Tibor is aláírta, mint az [origo]-nak mondta, nem engedhetik meg maguknak, hogy nem támogatja, jóllehet nem örömmel teszi.

A nyilatkozatban azok a megszorító intézkedések szerepelnek, amelyek Bajnai szerint szükségesek ahhoz, hogy Magyarország túlélje a gazdasági válságot, és elindulhassanak a régóta sürgetett reformok. A gazdasági miniszter jelezte, hogy ha nem gyűlik össze elegendő támogató nyilatkozat ahhoz, hogy biztos parlamenti többséget tudhasson maga mögött, akkor nem vállalja a miniszterelnöki megbízatást. Hivatalosan vasárnap, az MSZP kongresszusán fogják miniszterelnöknek jelölni a pártonkívüli Bajnait, aki 2006 óta tölt be kormányzati pozíciót, előtte topmenedzserként dolgozott nagy magáncégeknél.

Egyedül a szocialisták nem tudnak többséget biztosítani a tervezett megszorításhoz, de vasárnap az SZDSZ vezetése és parlamenti frakciója jelezte, hogy felsorakozik Bajnai mögött. Pénteken, nem sokkal Tóbiás József nyilatkozata előtt Fodor Gábor SZDSZ-elnök közölte, a párt ügyvivői testülete azt javasolja a párt országgyűlési képviselőinek, hogy ha a várhatóan vasárnap ülésező országos tanács (ot) igent mond a Bajnai-kormányra, akkor írják alá a kormányfőjelölt által kért dokumentumot.

Az ot bárhogyan dönthet, én magam amellett fogok érvelni, hogy álljon a szakértői válságkezelő kormány mellé, ha a testület másképpen dönt, annak alá fogjuk vetni magunkat, és akkor előre hozott választások lesznek Magyarországon - jelentette ki Fodor Gábor. A pártelnök szerint a kormány végső támogatásáról a névsor és a program ismeretében tudnak dönteni. Koalíciót Fodor szerint azért nem akarnak, hogy senki ne gondolhassa, az SZDSZ pozíciók megszerzését reméli a program elfogadásától. Nem akarunk sem miniszteri, sem államtitkári posztokat - mondta a párt elnöke.

Tartja korábbi álláspontját az MDF: alapból nem utasítja el a Bajnai-kormányt - mondta Herényi Károly, a párt elnökhelyettese. Herényi szerint Bajnai programjával az alapvető probléma az, hogy nem egyszerre kezeli a válságot és kezdi meg a reformokat, mint a Bokros-program, hanem kizárólag válságot kezel. A megszorítások önmagukban nagy társadalmi feszültséget fognak generálni, ennek pedig nem lesz pozitív hozadéka - mondta Herényi Károly.



Az MDF szerint a kilátásba helyezett megszorítások a mostani helyzetet kívánják enyhíteni, a program végrehajtása pedig szükségszerű, de nem állítja fejlődési pályára a magyar gazdaságot. Herényi Károly azt mondta: amíg nem ismerik a részleteket, nem tudják megmondani, támogatják-e a programot.