Uniós kikötések köszönnek vissza Bajnai programjában

Vágólapra másolva!
Többek közt a közszféra béreinek befagyasztása, a 13. illetmény és nyugdíj visszavonása szerepel abban a nyilatkozatban, amelyet Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt alá akar íratni az MSZP és az SZDSZ képviselőivel. A tervezet csak általánosságban szól az adócsökkentésről, miközben utal arra, lehetnek további megszorítások is. A nyilatkozat bizonyos elemei megegyeznek egy márciusban az EU-val kötött kölcsönszerződésben szereplő vállalásokkal.
Vágólapra másolva!

Csütörtök reggel megkapták a szocialista és szabad demokrata képviselők annak a nyilatkozatnak az első verzióját, amelynek aláírását Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt szombatig, illetve vasárnapig várja a két párt frakcióitól. A nyilatkozat aláírásával a képviselők arra köteleznék magukat, hogy biztosítják a parlamenti többséget a Bajnai-kormány stabilizációs programjához. A nyilatkozatot megszerezte az [origo], a teljes szöveget itt olvashatja el.

A dokumentum "A válságkezelés költségvetési feltételei - politikai nyilatkozat" címet viseli, alján a dátum április 3., azaz pénteki. Bevezetője szerint Magyarországnak nincs vesztegetnivaló ideje, ezért azonnali és határozott cselekvésre van szükség. Ugyanakkor azt is leszögezi, hogy a nyilatkozat nem a formálódó válságkezelő kormány teljes programját foglalja össze, csak annak az "elkerülhetetlen részét képező mihamarabbi parlamenti vagy kormánydöntést igénylő fájdalmas, lemondást jelentő intézkedéseit".

Az azonnali intézkedések felsorolása előtt a nyilatkozat arra is kitér, hogy rövidtávon hármas kihívásnak kell megfelelni: átalakítani az állam rendszerét, hogy csökkenjenek a munkáltatók és munkavállalók terhei, pénzügyi segítséget nyújtani a gazdaság szereplőinek - kiemelten a kis- és középvállalkozásoknak -, valamint beruházásokkal élénkíteni a gazdaságot. Bajnai tervezete szerint a korábban már bejelentett, az elsődleges egyensúly javítását célzó intézkedéscsomagon túl további kiadáscsökkentő lépéseket kell megtenni, és nem csak 2010-ben, hanem már idén is.

Forrás: [origo]
A képre kattintva elolvashatja a Bajnai-nyilatkozatot

A nyilatkozat-tervezet ezután több konkrét, a szociális ellátásokat érintő intézkedést sorol fel, de a szöveg utal arra is, hogy ezeken túl is lehetségesek megszorítások. Két évig nominális értéken befagyasztanák a közszféra béreit (az idei második félévre ütemezett kereset kiegészítést felülvizsgálják), és megszüntetnék a 13. havi illetményt. Visszavonnák a 13. havi nyugdíj idei második részét, illetve a jövő évi teljes összeget is.

A nyilatkozat szerint a képviselők hozzájárulnak a családi pótlék jelenlegi szinten történő rögzítéséhez, és a jogosultsági korhatár 23-ról 20 évre csökkentéséhez. A tervek szerint - egy átmeneti idő után - két évben maximálnák a gyes- és a gyed-jogosultságot.

Az [origo] birtokába került dokumentum szerint a nyugdíjrendszert több ponton is megváltoztatná Bajnai: a 65 éves nyugdíjkorhatár bevezetését az alkotmányosan lehetséges legkorábbi időponttól gyorsítanák fel, évente hat hónappal emelnék a korhatárt. A 2009. évi nyugdíjkorrekciót 2010. január elsejére ütemeznék át, a 2010. évi csökkentett nyugdíjkorrekciót pedig elhagynák. A táppénz általános mértéke 60 százalékra csökken.

Csökkentenének bizonyos agrár- és önkormányzati támogatásokat, a közösségi közlekedés támogatását és a közmédia finanszírozását, nyártól felfüggesztenék lakástámogatásokat, és fokozatosan megszüntetnék a gáz- és távhőkompenzációt is.

A nyilatkozat-tervezet csak általánosságban utal az adó- és járulékcsökkentésre. Azt ígéri, úgy alakítják át az adórendszert, hogy érezhetően mérsékeljék a munkaadók és munkavállalók terheit, illetve "érdemben csökkenjen az állami újraelosztás mértéke". A szöveg tartalmát ismerő szabad demokrata forrásunk fontosnak tartotta jelezni, hogy a szöveg szerinte még csak tervezet, és azt tudomása szerint egy SZDSZ-es politikus sem írta alá csütörtökön délelőtt.

A nyilatkozattal a képviselők vállalják, hogy a válságkezelő program végrehajtásához az Országgyűlésben megteremtik és biztosítják a felelős többséget; az intézkedéseket megszavazzák, és azokhoz módosító indítványt kizárólag a kormánnyal történt előzetes egyeztetést követően nyújthatnak be.

Visszaköszönő uniós feltételek

A dokumentum bizonyos elemei szinte szó szerint megegyeznek azzal az idén március elején aláírt kiegészítő megállapodással, amelyet az Európai Unióval kötött Magyarország a tavaly novemberben odaítélt 6,5 milliárd eurós uniós hitel második részletének folyosításának feltételeiről.

A Veres János pénzyügminiszter, Simor András jegybankelnök, és Joaquín Almunia uniós pénzügyi biztos által március 10-én, illetve 11-én aláírt, a Magyar Közlönyben csütörtökön közzétett (itt olvashatja, a 13554. oldalon - pdf.) megállapodás, illetve annak Gyurcsány Ferenc által aláírt melléklete szerint a 2 milliárd eurós hitelrészlet folyósításához a kormánynak tovább kell faragnia a működési kiadásokon, az uniós mezőgazdasági támogatások nemzeti kiegészítésén, és szűkítenie kell a rokkantsági nyugdíjak, illetve a rehabilitációs járadékok jogosultsági feltételein is.

Strukturális reformok bevezetését is előírják, ezek a feltételek köszönnek vissza a Bajnai-féle nyilatkozatban is, sőt, a kormányfőjelölt csütörtökön nyilvánosságra hozott tervei bizonyos részletekben ennél messzebbre mennek. Az EU-val kötött megállapodás szerint a nyugdíjakat az inflációhoz kell indexálni, el kell törölni a 13. havi nyugdíjat az újonnan belépők esetében, korlátozni kell a nyugdíjkorrekciót, és 3 évvel meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt 2016 éa 2025 között. Elvárja az EU a lakástámogatási programok feltételeinek szigorítását, a lakáshitelek kamattámogatásának csökkentését, és spórolást ír elő az újszülöttek után járó támogatások esetében is.

Ezek az intézkedések - például a nyugdíjkorhatár megemelése, a 13. havi nyugdíj eltörlése, a gyed megnyirbálása -, már Gyurcsány Ferenc távozó miniszterelnök februárban közzétett, azóta elsikkadt reformcsomagjában is benne voltak.

Az MSZP-frakció támogatja a nyilatkozatot

Az MSZP-frakció nem szavazott a Bajnai Gordon által előterjesztett intézkedéscsomagról, de azt egyetlen képviselő sem vitatta, hogy a lépésekre a pénzügyi egyensúly fenntartása érdekében szükség van - közölte Kovács Tibor, az MSZP frakcióvezető-helyettese a képviselőcsoport ülése után, csütörtökön. Az ülésen részt vett Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt, aki ekkor egyeztetett utoljára nyilatkozat tartalmáról a szocialistákkal. A résztvevők így nyilatkoztak a megbeszélés előtt:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=WV1ZANko3nzqYCqM

Kovács szerint a frakció tagjai közül körülbelül 120-an vettek részt az ülésen, és senki nem jelezte, hogy nem kívánja aláírni a nyilatkozatot. A távolmaradók között sem tudnak olyanról, akik elutasítanák a programvázlatot. A frakcióvezető-helyettes szerint a szocialisták vállalták, hogy nem puhítják fel a csomagot. A politikai nyilatkozat nem a kormány programja - mondta Kovács, aki szerint az új kabinet rövid időn belül válságkezelő, gazdaságélénkítő csomagot is benyújt a parlament elé. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nem vett részt az ülésen.