Mindenkitől elvehet valamit a Bajnai-csomag

Vágólapra másolva!
Mindenkit érint, aki valamilyen jogcímen állami támogatást kap - mondta Bajnai Gordon kormányfőjelölt tervezett megszorító intézkedéseiről Bottka László szegedi polgármester. Az intézkedéseket az a nyilatkozat sorolja fel, amelyet csütörtökön kapnak kézhez az MSZP-s és az SZDSZ-es képviselők. A Népszabadság szerint megszűnik a 13. havi bér és nyugdíj és fokozatosan a gázártámogatás is.
Vágólapra másolva!

Csütörtök reggel küldték ki a képviselőknek a végleges verzióját annak a nyilatkozatnak, amelynek aláírását Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt szombatig, illetve vasárnapig várja az MSZP-s és az SZDSZ-es képviselőktől. Fodor Gábor SZDSZ-elnök csütörtökön korán reggel az MTV Nap-kelte című műsorában még azt mondta: "Nem mondhatom el, mi van benne, hiszen ennek én egy változatát ismerem, a végső változatát nem."

Fodor ugyanakkor megerősítette, hogy a nyilatkozatban szerepelnek olyan intézkedések, amelyek "a magyar költségvetés kiadási oldalának mérséklését jelentik". Botka László szegedi polgármester, az MSZP Csongrád megyei elnöke a reggeli műsorban úgy fogalmazott: "Mindenkitől vissza kell venni néhány ezer forintot, aki a magyar költségvetéstől különböző jogcímeken támogatásban részesül."

A Népszabadság csütörtöki számában azt írta, a nyilatkozatot még szerda késő este is fogalmazták a két párt szakértői, de a lap szerint abban elsősorban az úgynevezett fájdalmas intézkedések, vagyis a jóléti kiadások visszafogása szerepelnek: két évig nominális értéken befagyasztanák a közszféra bértömegét és megszüntetnék a 13. havi illetményüket. Visszavonnák a 13. nyugdíj idei második részét, illetve a jövő évi teljes összeget, és megváltozna a nyugdíjak indexálása is.

A lap információi szerint a nyilatkozat tartalmazná a családi pótlék rögzítését a jelenlegi szinten, és a jogosultsági korhatár 23-ról 20 évre csökkentését. Átmeneti idő után két évben maximálnák a gyes- és a gyed-jogosultságot, és csökkentenének bizonyos agrártámogatásokat és a közmédia finanszírozását és a MÁV támogatását. Idén nyártól felfüggesztenék lakástámogatásokat, és fokozatosan megszüntetnék gáz- és távhőkompenzációt.

"Ne menjünk bele ilyen találgatásokba" - mondta szerda este az [origo]-nak Horn Gábor SZDSZ-es ügyvivő a 13. havi nyugdíj eltörlésével kapcsolatban. Az SZDSZ-szel is folyamatosan egyeztetnek az intézkedésekkel kapcsolatban - mondta Horn - de azt nem árulta el, mi szerepel a dokumentumban. A háromoldalas iratot csütörtökön kapják meg a két frakció tagjai.

Bajnai Gordon hétfőn beszélt a szocialista frakciónak arról, hogy egy nyilatkozatot vár tőlük, amellyel a képviselők egyenként támogatásukat adják az új kormány programjához. A távirati iroda úgy tudja, hogy a gazdasági miniszter egyértelművé tette: csak akkor vállalja a posztot, ha megkapja a szocialisták előzetes támogatását válságkezelő tervéhez.