A régi MSZP-sekbe törhet bele Bajnai bicskája

Vágólapra másolva!
Új vezér, régi kényszerek címmel írt elemzést a magyarországi politikai helyzetről az Economist Intelligence Unit. A brit piaci elemző társaság szerint Bajnai Gordon miniszterelnök-jelöltnek elsősorban az MSZP régi gárdájával gyűlik majd meg a baja programja végrehajtása során.
Vágólapra másolva!

A kevésbé elhasználódott Bajnai Gordonnak talán sikerül az, ami Gyurcsány Ferencnek nem, de vannak kétségek ezzel kapcsolatban, például képes lesz-e áthidalni az MSZP és az SZDSZ közötti különbségeket - írja az Economist Intelligence Unit Magyarországról szóló elemzésében. A piaci elemző intézet áttekinti a kialakult helyzetet, kitér Gyurcsány Ferenc miniszterelnök váratlan távozására, utódja kiválasztásának körülményeire, vázolja a parlamenti erőviszonyokat, számba veszi a felmerült és elutasított utód-jelölteket is.

Az elemzés meglepetésnek nevezi a párton kívüli Bajnai jelölését, aki 600 milliárdos megszorításokat tervez. Bajnai tervei messze hatóbbak Gyurcsányék februárban felvetett válságkezelő javaslatainál - írja az elemzés -, jóllehet vannak közös elemek.

Az Economist Intelligence Unit szerint Bajnai hasonló helyzetben van, mint volt Gyurcány saját válságkezelő programjának elindításakor: az SZDSZ által szorgalmazott átfogó reformokat csak vonakodva akarta elfogadni és megvalósítani az MSZP. Az elemzők szerint Bajnai abban reménykedik, hogy sikeresebb lesz. Ebben a kezére játszik, hogy a politikai színskálán közelebb áll az SZDSZ-hez, és így sikerülhet bebiztosítania a parlamenti többséget, bár ezt nem lehet garantálni. A kutatók azonban komolyabb problémának tartják ennél a régi MSZP-gárda hozzáállását, akik már Gyurcsányt sem szívelték, Bajnai még annyira sincs összhangban politikai elveikkel, mint a távozó kormányfő.

Az elemzés szerint a körülmények mégis Bajnai malmára hajthatják a vizet, nélküle ugyanis előre hozott választásokat kellene tartani, amit sem az MSZP sem az SZDSZ nem akar. Előbbi ugyanakkor várhatóan csak a szükséges minimum végrehajtását támogatja majd a programból, bár az, hogy ők és Bajnai mit tart szükséges minimumnak, nem feltétlenül egyezik - figyelmeztetnek az elemzők.