Finomhangoláson túl nem enged terveiből Bajnai

Vágólapra másolva!
A hétvégéig alá kell írnia a válságkezelő intézkedések listáját rögzítő politikai nyilatkozatot annyi MSZP-s és szabad demokrata képviselőnek, amennyi a parlamenti többséghez kell - ezt a feltételt szabta információink szerint Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt, aki másképp nem vállalja az átmeneti kormány vezetését. Ha nincs elég aláírás, már a hétvégi MSZP-kongresszusra sem megy el.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön megkapták az MSZP és az SZDSZ képviselői azt a nyilatkozatot, amely rögzíti Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt válságkezelő elképzeléseinek tervezetét, hogy ennek aláírásával biztosítsák támogatásukról. "A képviselőknek küldött politikai nyilatkozat nem a formálódó Bajnai-kormány programja, azt majd válságkezelő programnak fogják hívni, ez még csupán a fájdalmas, de szükséges intézkedéseket leltározó lista" - mondta az [origo]-nak egy a miniszter környezetébe tartozó, névtelenséget kérő forrás.

A MSZP választmánya csütörtöki ülésén meghallgatta Bajnai Gordont és támogatta miniszterelnök-jelöltségét - jelentette be Simon Gábor, az MSZP választmányi elnöke a testület ülése után tartott sajtótájékoztatóján. A választmány egységes volt Bajnai Gordon támogatásában. Simon szerint a párt hétvégi kongresszusán csak Bajnai Gordon személyéről és kormányzati elképzeléseiről döntenek, a későbbiek során készül el a kormányprogram, amelyről a parlament szavaz majd. A választmány ülésén részt vett Gyurcsány Ferenc leköszönő pártelnök-miniszterelnök is.

Bajnai válságkezelő programjának "fájdalmas intézkedéseihez" kérte csütörtökön délután a szocialista képviselőcsoport támogatását - erről a gazdasági miniszter nyilatkozott újságíróknak, amikor Lendvai Ildikó frakcióvezetővel megérkezett a Képviselői Irodaház elé. Arra nem válaszolt, hogy milyen arányú támogatást vár, és hogy a teljes program hány milliárd forintos kiadás-csökkentést jelent. Az MTI úgy tudja, a a frakcióülésen Bajnai arról is beszélt, hogy a nyilatkozat csak a "fájdalmas lépéseket" tartalmazza, ezért nincs szó benne például az adócsökkentésről.

Ezt követően Bajnai elmegy az MSZP frakcióülésére is, hogy egy utolsó konzultációt tartson a nyilatkozatról. Más forrásból származó információink szerint azonban a miniszterelnök-jelölt már előre jelezte, hogy nem enged elképzeléseiből, csak "stiláris finomhangolásra nyitott, a keserű pirulához nem hajlandó hozzányúlni". Bajnai a párt hétvégi kongresszusára is csak akkor megy el, ha - az SZDSZ-szavazatokkal együtt - a parlamenti többséget biztosító számú aláírás már összegyűlt a nyilatkozatra.

Aszocialista frakció vezetése vállalta, hogy pénteken délig összegyűjti az aláírásokat. Kovács Tibor frakcióvezető-helyettes az MTI-nek azt mondta: a képviselőinek a frakcióhoz kell eljuttatniuk a Bajnai-program támogatásáról aláírt nyilatkozatot. A képviselők faxon is elküldhetik a politikai nyilatkozatot a frakcióhoz, vagy leadhatják Tóbiás József frakcióigazgatónak. Az aláírt dokumentumokat péntek délig várják.

Az SZDSZ-frakció tagjai csak hétfőn, vagyis az MSZP-kongresszus után írják alá a nyilatkozatot, azonban az [origo] úgy értesült, a szabad demokraták ügyvivői testülete azt ígérte, hogy már pénteken aláírja az egyeztetett szöveget és ezt ajánlásként megfogalmazzák az országos tanács részére is, amely a hétvégén ül össze.

Bajnai Gordon csütörtökön találkozott Simor Andrással, a Magyar Nemzeti Bank elnökével is, hogy - mint fogalmazott - tájékozódjon és tájékoztasson. Mint mondta, a nyilatkozat csak egy kis szelete a programnak, és a fejében már vannak számok, de erről csak az után akar beszélni, hogy már biztosan ő láthat neki a válságkezelő program megvalósításának. Nézze meg az erről készült videónkat: