Műbalhénak ígérkezik a szivárogtató MSZP-s utáni kutatás

Vágólapra másolva!
Mivel információk szivárogtak ki az MSZP szombati elnökségi üléséről, ezért a párt vezetés bekérette a résztvevők híváslistáját. Bárándy Gergely elnökségi tag szerint valószínűleg annak is utánanéznek, hogy a kiszivárogtató kivel állt kapcsolatban. A párt szóvivője szerint viszont szó sincs ellenőrzésről.
Vágólapra másolva!

Az MSZP elnökségének tagjai szombaton írásos felhatalmazást adtak arra, hogy ellenőrizzék telefonforgalmukat - mondta az MTI-nek kedden Burány Sándor, az MSZP budapesti elnöke. Burány az Index információját erősítette meg, amely arról írt, hogy a szombati elnökségi ülés után bekérték a tanácskozáson részt vevő politikusok híváslistáit.

Az MSZP elnöksége szombaton reggeltől késő délutánig a párt budapesti székházában egyeztetett a miniszterelnök-jelölésről. Gyurcsány Ferenc az ülés után jelentette be, hogy a miniszterelnöki poszt mellett a pártelnökségről is lemond. A zárt ülésről folyamatosan kerültek ki információk, a párt vezetői ezután vetették fel a híváslisták ellenőrzését.

Bárándy Gergely, az MSZP elnökségi tagja, aki részt vett a szombati ülésen, az [origo]-nak azt mondta: nem emlékszik rá, hogy ki vetette fel az ellenőrzést, azt azonban minden elnökségi tag támogatta. Bárándy nem tudta megmondani, hogy a hívásokat ki és hogyan ellenőrzi majd, "Feltételezem azt is megnézik, hogy ha valaki használta a telefonját az ülés alatt, akkor kinek juttattatott ki információt" - fogalmazott Bárándy, aki szerint az a lényeg, hogy mindez az adatvédelmi szabályok betartásával történjen.

Erkölcsi következményei kell, hogy legyenek, ha kiderül valakiről, hogy szivárogtatott - mondta Bárándy. Arra a kérdésre, hogy ez mit jelent, a politikus azt felelte, például a következő tisztújításon lehet majd mindennek következménye. Azt azonban Bárándy nem tartotta elképzelhetőnek, hogy megtiltanák a mobiltelefon bevitelét a következő elnökségi ülésekre.

Nyakó István, az MSZP szóvivője szerint viszont szó sincs semmilyen ellenőrzésről, a híváslisták között nem fog kutakodni senki. Nyakó az [origo]-nak azt mondta: a résztvevők a következő elnökségi ülésen bemutathatják egymásnak a szolgáltatótól kapott kimutatást, hogy az érintett időpontban telefonáltak-e, illetve küldtek-e sms-t. Ez azonban önkéntes, senki számára nem kötelező - mondta a politikus.