Túl hamar mélyvízbe dobják a kezdő orvosokat

Vágólapra másolva!
Egyre többször kell egyedül ügyeletet vinniük a kezdő orvosoknak, ami veszélyes és gyakran törvénytelen is - írja a Népszabadság. A lap szerint volt már példa arra, hogy egy beteg azért halt meg, mert a kezdő, tapasztalatlan ügyeletes nem tudta mit csináljon.
Vágólapra másolva!

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy pályakezdő orvosok ügyelnek szakorvosi felügyelet nélkül - írja a Népszabadság. A rezidens orvosok kényszerből vállalják az ügyeletet, ami azonban a szakemberek szernt veszélyes és sokszor törvénytelen is. A lap szerint leginkább a gyermekellátásban fordul elő ez a gyakorlat, de nem ritka, hogy koraszülött vagy újszülött intenzív osztályon, kardiológián vagy aneszteziológián hagynak magára orvosjelöltet. A háziorvosi praxisokban az ügyelet felét rezidensek viszik.

Papp Magor, a Magyar Rezidensszövetség elnöke szerint az idősebb kollégák nem is szívesen vállalnak hétvégéket, ráadásul a fiatalok is végigdolgozzák a hetet, majd ügyelnek 24 órát hétvégén. Semmi magánéletük, a felelősség okozta stresszt sincs hol kipihenjék. Gyakori emiatt a szakelhagyás is. Papp szerint a kezdők rutintalanságuk, bizonytalanságuk, fáradtságuk és feszültségük miatt jelentenek veszélyt; mégis országszerte bevett gyakorlat az kezdők ügyeletbe küldése. A rezidens nemcsak havi 90 ezer forintos fizetését egészíti, ami 300, legfeljebb 500 forintos órabérrel nem sok, de nemet sem mondhat a főnökének. Sokszor jól dokumentálva, de mégis törvénytelenül végzik a munkát - mondta a lapnak Papp.

A kórházvezetők szerint a kép nagyon vegyes. Nagyobb kórházakban ritkábban, kisebb helyeken gyakrabban fordulhat elő, hogy magukra maradnak a kezdők, de mindenütt ők ügyelnek többet. Csak jól kidolgozott szabályok szerint láthatnak el ügyeletet a rezidensek - mondta a lapnak Hajnal Ferenc, a szegedi egyetem családorvosi tanszékének vezetője, aki szerint a belgyógyászati, a sürgősségi, gyermekorvosi gyakorlat után lehet törvényesnek tekinteni munkavégzésüket.

Volt már példa arra a Népszabadság szerint, hogy az orvosjelölt tapasztalatlansága halálesethez vezetett.