Szombatig várja Bajnai a támogató nyilatkozatokat

Vágólapra másolva!
Szombat délelőttig várja az aláírt támogató nyilatkozatokat Bajnai Gordon az MSZP-frakció tagjaitól. A képviselők az aláírással vállalják,hogy kiállnak az MSZP miniszterelnök-jelöltje által tervezett fájdalmas megszorító intézkedések mellett. Azt egyelőre nem tudni pontosan, mi van a több mint háromoldalas dokukmentumban, az  MTI szerint például a 13. havi nyugdíj eltörlése szerepel benne.
Vágólapra másolva!

Szombat délelőttig kell az MSZP-frakció tagjainak aláírva visszajuttatni Bajnai Gordonhoz azt a nyilatkozatot, amelyben vállalják, hogy támogatják a miniszterelnök-jelölt által vázolt nehéz intézkedéseket is - tudta meg az MTI több forrásból. Az intézkedések között szerepel a 13. havi nyugdíj teljes eltörlése is. A több mint háromoldalas dokumentum - amelyről a szocialistákkal és a szabad demokratákkal is egyeztetett szerdán - tartalmazza a gazdasági válsággal kapcsolatos cselekvési tervet, a "nehéz intézkedéseket", az előzményeket, az okokat, az elérendő célokat. A válságkezelés irányai mellett konkrét programelemeket is felsorol. Az MTI úgy tudja, hogy ezek között szerepel a 13. havi nyugdíj teljes eltörlése is.

"Ne menjünk bele ilyen találgatásokba" - mondta az [origo]-nak Horn Gábor SZDSZ-es ügyvivő a 13. havi nyugdíj eltörlésével kapcsolatban. Az SZDSZ-szel is folyamatosan egyeztetnek az intézkedésekkel kapcsolatban - mondta Horn - de azt nem árulta el, mi szerepel a dokumentumban. A háromoldalas iratot csütörtökön kapják meg a két frakció tagjai.

Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt hétfőn beszélt a szocialista frakciónak arról, hogy egy nyilatkozatot vár tőlük, amellyel a képviselők egyenként támogatásukat adják az új kormány programjához. A távirati iroda úgy tudja, hogy a gazdasági miniszter egyértelművé tette: csak akkor vállalja a posztot, ha megkapja a szocialisták előzetes támogatását válságkezelő tervéhez.

Az MTI úgy értesült, a képviselők legkésőbb csütörtökön megkapják a dokumentumot, és szombat délelőttig kell nyilatkozniuk arról, hogy támogatják-e. A szocialista frakció vezetése arra számít, hogy a képviselőcsoport minden tagja vállalja az aláírást.

A tervezett intézkedések között nincs olyan, amelyik valamilyen formában nem fordult volna már meg a frakció előtt. Többen felhívták a figyelmet, hogy a többség úgy véli, el kell kerülni az előre hozott választást, ezért várhatóan azok is aláírják majd a dokumentumot, akik korábban mindig elutasították a szigorú intézkedéseket.

Bajnai programajáról egyelőre annyit tudni, hogy fájdalmas lesz, a gazdasági minisztérium szerdán annyit közölt az [origo]-val, hogy Bajnai csak "megválasztása esetén, az új kormány megalakulását követően tájékoztatja a közvéleményt". A kormány éléről távozó Gyurcsány Ferenc által bejelentett menetrend szerint ez április 14-én várható.

A gazdasági tárca közölte azt is, hogy Bajnai "jelenleg az azonnal meghozni szükséges, legfontosabb válságkezelési intézkedéseket egyezteti a pártok képviselőivel". A minisztérium szerint Bajnai "a programja főbb pontjait maga dolgozta ki", de azokhoz "többtucatnyi elemzés, tanácsadói anyag, nyilvánosan hozzáférhető írás, a világban alkalmazott válságkezelő módszer tanulmányozása is inspirációt adott".

Bajnai Gordon hétfőn a parlamentben beszélt először a tervezett válságkezelő programjáról, amelynek végrehajtása, mint fogalmazott, "fájni fog". Azt ígérte: azonnal cselekedni fog, és ha a programját következetesen, politikai vitáktól mentesen képes lesz végrehajtani Magyarország, akkor nemcsak a még nagyobb baj előzhető meg, de belátható időn belül visszatérhet az ország iránti bizalom is.