Kritizálta lehetséges pártelnök-utódját Gyurcsány

Vágólapra másolva!
Kiszivárgott értesülések szerint élesen kritizálta az MSZP pártelnöki posztján utódjaként esélyes Szekeres Imre elnökhelyettest Gyurcsány Ferenc leköszönő miniszterelnök a párt megyei és országos vezetőinek keddi találkozóján. Oláh Lajos Hajdú-Bihar megyei elnök az [origo]-nak csak annyit mondott, "komoly, őszinte beszélgetés volt". Kedden több név is felmerült lehetséges MSZP-elnökként, például Lendvai Ildikóé, Szekeres Imréé, Kiss Péteré, de szóba került Vitányi Iván is.
Vágólapra másolva!

"Komoly, őszinte beszélgetés volt" - mondta az [origo]-nak Oláh Lajos, az MSZP Hajdú-Bihar megyei elnöke, a párt megyei és országos vezetői keddi tanácskozásáról. A politikus nem kívánta megerősíteni azokat az értesüléseket, melyek szerint Gyurcsány Ferenc távozó kormányfő élesen kritizálta a pártelnöki poszton utódjaként esélyes Szekeres Imre elnökhelyettest. Oláh azt mondta, megállapodtak, hogy nem üzengetnek egymásnak a sajtón keresztül, és sajnálja, hogy vannak, akik ezt nem úgy gondolták.

A Népszabadság Online és a Hírszerző úgy tudja, Gyurcsány azt mondta Szekeresre, hogy "gyenge emberi minőségű", és nem alkalmas elnöknek, amit az elnökhelyettes kikért magának, és közölte, ő "jó emberi minőségűnek" tartja Gyurcsányt , de kéri, hagyjon fel ezzel a stílussal. Gyurcsányt Lamperth Mónika másik elnökhelyettes arra kérte, ne akarja egyedül meghatározni, hogy ki vezetheti az MSZP-t. Lamperth Szekeresre azt mondta, "kicsit ugyan körülményesnek és óvatosnak, de jó minőségű embernek" ismeri. A Népszabadság Online szerint évek óta elfojtott vitákat, személyi ellentéteket hozott felszínre a tanácskozás.

Gyurcsány egyértelművé tette

A a párt megyei elnökei és az országos vezetés az MSZP új elnökének személyéről, és a vasárnapi rendkívüli tisztújítás menetrendjéről egyeztettek. Az MTI szerint a találkozón Gyurcsány Ferenc leköszönő miniszterelnök egyértelművé tette, hogy nem kíván pártelnök lenni, legfeljebb a Táncsics Mihály Alapítvány kuratóriumi elnöki posztját töltené be.

A távirati iroda szerint a megyei vezetők döntően azt támogatják - bár erről nem volt szavazás -, hogy Lendvai Ildikó frakcióvezető legyen az MSZP új, átmeneti elnöke, de ő egyelőre nem hajlik a felkérésre, szívesebben folytatná a munkát a frakció élén. Az ülés után kiadott, Lendvai és Boldvai László Nógrád megyei elnök által jegyzett közlemény szerint abban egyetértettek, hogy a pártnak minél hamarabb bizalmat élvező, erős vezetésre van szüksége.

Lendvai, Szekeres, Kiss, Vitányi

Az MSZP budapesti elnöksége, amely a kedden a kerületi szervezetek elnökeivel kiegészülve ülésezett, három személyt ajánl pártelnöknek: Lendvai mellett Szekeres Imre elnökhelyettest és Kiss Péter alelnököt. A budapesti vezetők azt szeretnék, ha a vasárnap mindhárom jelölt részt venne a megmérettetésben, hogy a kongresszus valós döntési helyzetben legyen.

A keddi ülésen felvetődött az is, hogy szimbolikus figuraként Vitányi Iván képviselőt válasszák meg pártelnöknek - aki már 1990-ben is indult a posztért, de alulmaradt Horn Gyulával szemben -, de ezt végül elvetették - állítja meg nem nevezett forrásokra hivatkozva az MTI.

Az MSZP elnöksége szerdán tart ülést, majd csütörtökön ismét megbeszélést tartanak a párt megyei és országos vezetői, és összeül a jelölő bizottság is. Csütörtök délután tartja ülését az MSZP országos választmánya, amelynek össze kell hívnia a vasárnapi rendkívüli kongresszust. Az elnökjelöltségéhez a jelölő bizottság támogatása, illetve a kongresszusi küldöttek egyharmadának aláírása szükséges.